Ik heb eens een "vergeten"gist tonnetje suiker+turbogist van 2,5 jaar oud ontdekt.
Ooit in elkaar gezet door een buurjongen en deze weggezet,waarna de ton "onder gesneeuwd" raakte met handdoeken en schaaltjes er bovenop. Na een voorjaar schoonmaak blijk je dan ineens rijker te zijn dan je dacht. Waterslotje vulling was net niet uitgedroogd.
Reuk was prima en totaal niets mis mee. Suiker: Aldi. Gist:Alcotec vodkastar<Blauwe zakje> Water:PWN (kraantjes water). Dikke prima dus...
Waarom worden gistingsvaten na het gisten dan in kelders geplaatst?
erbij, ik wist niet dat Nederlandse huizen over een kelder beschikken.
Hoe jij hierbij kom.............................?
In nieuwbouw kom je inderdaad geen kelders meer tegen. In bestaande huizen, vooral de vooroorlogse zijn er nog genoeg te vinden. Ik denk dat Erbij doelt op wat Dumo (Belgie) schreef. Hij plaatst zijn vat inderdaad na het gisten in de kelder. Dit omdat de kelder koeler is dan de rest van huis en de stookwijn dan beter klaart.
Van de winter de stookwijn in de ijskoude schuur gezet om te klaren, Werkte heel erg goed.
Lummel. voor mij is het gisten het allerbelangrijkste en niet het klaren, immers is dat de basis van het hele traject. Je kunt alleen een hoge opbrengst alcohol verkrijgen als deze alcohol reeds in de stookwijn aanwezig is. Ik vind het persoonlijk niet zo interessant als ik wat langer moet wachten met klaren.
Daarna draait het om de juiste koeling en dat kun je afleiden als je op het internet naar al die modellen kolommen kijkt waar fabrikanten al hun energie in steken.
Daarom is de T500 een van de beste ketels als het om zuivere alcohol gaat.
Ik ga zo weer eens kijken hoe de vlag er bij hangt en misschien zo stoken, tussen 8 en 9 kilo suiker gebruikt en staat nu bijna 14 dagen. Mijn moeder wilde alcohol om de ramen te lappen, voorheen gebruikte ze een scheut jenever. Hoe decadent wilt je het hebben.
Nu worden pas spijkers met koppen geslagen. Dank jullie wel voor de info.
Als je dus een Turbogist gebruikt om een suikeroplossing om te zetten in alcohol en je maakt gebruik van een klimaatkast dan kun je deze klimaatkast het beste instellen op een temperatuur die de gistfabrikant op zijn verpakking aangeeft. De temperatuur mag omlaag, om te klaren, zodra het gistingsproces is afgelopen. Dit hoeft niet direct te gebeuren maar mag ook rustig 2 weken na het vergisten plaatsvinden. Wel moet erop worden gelet dat al die tijd het vergistingsvat gesloten blijft. De temperatuur die gebruikt moet worden om te klaren is op dit moment nog onduidelijk omdat niemand op dit forum hier een concreet antwoord op heeft gegeven, laten we maar aannemen dat een keldertemperatuur plm. 5 graden celcius is. Het voorafgaande is een 'langzame' methode van het vergisten. Wil je sneller werken dan moet gemeten worden wanneer het gistemmertje is uitgegist. Daarna zal gekeken moeten worden wanneer het vloeistofje geklaard is. Dit heeft als nadeel dat het deksel van het vergistingsvat eraf moet waardoor zuurstof, vreemde bacterien, etc bij de vloeistof kunnen komen.
Geduld is ook hier weer, een schone zaak.
Oh by the way,
ook na-oorlogse huizen werden Nederland van een kelder voorzien.
Daar hoef je niet eens voor te zoeken.
Klaren gaat sneller bij een lagere temperatuur.
Dank je wel voor het meedenken Munkerik.
Maar weet je toevallig ook hoeveel graden deze temperatuur lager moet zijn?
Wanneer je de mogelijkheid hebt, koelen tot onder de 6 graden.
Hij plaatst zijn vat inderdaad na het gisten in de kelder. Dit omdat de kelder koeler is dan de rest van huis en de stookwijn dan beter klaart.
Dat is juist dat is de reden waarom ik het in de kelder zet.
groetjes
Klaren gaat sneller bij een lagere temperatuur.
Ik heb nog geen ondervindingen dat het sneller gaat, maar het klaart wel beter.
Ik heb die ervaring wel 😉
Ik laat eea klaren bij een temperatuur van 3 a 4 graden. Is iets kouder dan een kelder.