daarvoor is die omgebouwde frigo tot klimaatkast wel gemakkelijk je stelt zo de temp in.
Ik heb maandag een emmer gemaakt met 8kg suiker Alcotec 48 maar daarmee haal ik de 5 liter net niet. Op de gok de gistemmer open gemaakt en er 750 gram suiker nagenoeg opgelost in een halve liter water bij gegooid. Tjonge, binnen een minuut begint het waterslot te racen en als ik niet oppas wordt het eraf geblazen. haha, dat werkt dus ook! Je kan er niks aan verkloten en gewoon de temperatuur op 20 graden houden.
Haha geweldig, benieuwd naar t resultaat!
Ik ook, ga er vandaag weer 250 gram bijgooien, en morgen en zondag weer en dan heb ik er 9,5 kilo inzitten die ik maandag over een week ( of eerder) ga stoken.
Denk je niet dat t steeds openen van de emmer een probleem is?
Nee, ik denkt dat trouwens zeker te weten maar het zal pas blijken als ik het stook. Net weer 250 gram erbij dus we zitten op 9 kg en het waterslot begon weer te racen, binnen enkele seconden. Morgen en overmorgen weer en misschien breng ik het gist wel naar de 10kg suiker. Dus maandag en dinsdag nog eens 250 gram. Ik wil nu weten hoeveel zo'n zakje aan alcohol kan produceren.
Ik heb met een zakje voor whisky in de ton gedaan met 40 liter water 4kg musly met amelyse 9kg suiker en in de musly zat nog eens 600 gram suiker totaal en als het zuur was en alcoholgehalte niet naar mn zin was voerde ik de fungies ook bij met suiker dat gaf op de vinometer 21% ik had gestookt 8 liter met een gemiddelde van 55% en 1 liter van 20% hier heb ik 3 uur over gestookt , over een paar dagen wanneer het weer goed is stook ik alles nog een keer langzaam over.
Net weer ruim 250 gram opgelost in ongeveer 0,25 liter water en erbij gegooid. Dus dus 9,25 kilo suiker. De gist reageerde blij en het waterslot begon na 10 seconde weer te dansen maar zou het dood gaan? Daar lijkt het voor nu niet op. Morgen weer 250 gram.
Ook, de temperatuur van de stookwijn gemeten, deze is 22 graden en dat is perfect. De omgevingtemperatuur ligt tussen 16,5 graad s' nachts en max 21 graden overdag.
De gist sterft pas boven een bepaald %, voor alcotec 48 is dat 21% dacht ik
Dat wil ik nu eens precies meten. Misschien komt het percentage nog wel hoger. Je moet er wel geduld voor hebben. Met 6 kilo suiker was ik al minstens drie dagen bezopen. Nu duurt het, vrees ik, nog minstens een week.
En? Is hier nog een conclusie van gekomen?
Ja, precies zoals ik dacht. 6 kilo is zo klaar maar 8 of 9 duurt een heel stuk langer. En hoe meer suiker je gebruikt hoe lager de temperatuur van de stookwijn moet zijn. Maar dat staat ook op het pakje gist van Alcotec. Behalve op de zakjes van Betweter maar die heeft dan ook betere gist van Alcotec. Hij heeft mogelijk connecties.
De gist sterft pas boven een bepaald %, voor alcotec 48 is dat 21% dacht ik
JohnDoe, dat is ook zo, vandaar dat goed uitgisten van je suikerwash heel belangrijk is, immers als de gist dood is, zakt ze pas naar de bodem.
Bij de meeste gisten staat de vergistingstemperatuur op de verpakking, die meestal heel ruim is. Als je je aan deze simpele voorwaarden houdt en ook het vat gesloten blijft, krijg je een stookwijn zonder geuren van uitstekende kwaliteit.
Heel belangrijk: GEEF JE SUIKERWASH VOLDOENDE TIJD!
Betweter heeft deze keer gelijk. Geduld, maar dat is lastig, koop een paar gistonnen als je ongeduldig bent.