Meldingen
Alles wissen

Wanneer is stookwijn uitgegist?

Pagina 4 / 5

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

daarvoor is die omgebouwde frigo tot klimaatkast wel gemakkelijk je stelt zo de temp in.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb maandag een emmer gemaakt met 8kg suiker Alcotec 48  maar daarmee haal ik de 5 liter net niet. Op de gok de gistemmer open gemaakt en er 750 gram suiker nagenoeg opgelost in een halve liter water bij gegooid. Tjonge, binnen een minuut begint het waterslot te racen en als ik niet oppas wordt het eraf geblazen. haha, dat werkt dus ook! Je kan er niks aan verkloten en gewoon de temperatuur op 20 graden houden. 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Haha geweldig, benieuwd naar t resultaat!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ook, ga er vandaag weer 250 gram bijgooien, en morgen en zondag weer en dan heb ik er 9,5 kilo inzitten die ik maandag over een week ( of eerder) ga stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk je niet dat t steeds openen van de emmer een probleem is?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee, ik denkt dat trouwens zeker te weten maar het zal pas blijken als ik het stook. Net weer 250 gram erbij dus we zitten op 9 kg en het waterslot begon weer te racen, binnen enkele seconden. Morgen en overmorgen weer en misschien breng ik het gist wel naar de 10kg suiker. Dus maandag en dinsdag nog eens 250 gram. Ik wil nu weten hoeveel zo'n zakje aan alcohol kan produceren. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb met een zakje voor whisky in de ton gedaan met 40 liter water 4kg musly met amelyse 9kg suiker en in de musly zat nog eens 600 gram suiker totaal en als het zuur was en alcoholgehalte niet naar mn zin was voerde ik de fungies ook bij met suiker dat gaf op de vinometer 21% ik had gestookt 8 liter met een gemiddelde van 55% en 1 liter van 20% hier heb ik 3 uur over gestookt , over een paar dagen wanneer het weer goed is stook ik alles nog een keer langzaam over.  

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net weer ruim 250 gram opgelost in ongeveer 0,25 liter water en erbij gegooid. Dus dus 9,25 kilo suiker. De gist reageerde blij en het waterslot begon na 10 seconde weer te dansen maar zou het dood gaan? Daar lijkt het voor nu niet op. Morgen weer 250 gram. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook, de temperatuur van de stookwijn gemeten, deze is 22 graden en dat is perfect. De omgevingtemperatuur ligt tussen 16,5 graad s' nachts en max 21 graden overdag. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gist sterft pas boven een bepaald %, voor alcotec 48 is dat 21% dacht ik

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat wil ik nu eens precies meten. Misschien komt het percentage nog wel hoger. Je moet er wel geduld voor hebben.  Met 6 kilo suiker was ik al minstens drie dagen bezopen. Nu duurt het, vrees ik, nog minstens een week. 

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En? Is hier nog een conclusie van gekomen?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, precies zoals ik dacht. 6 kilo is zo klaar maar 8 of 9 duurt een heel stuk langer. En hoe meer suiker je gebruikt hoe lager de temperatuur van de stookwijn moet zijn. Maar  dat staat ook op het pakje gist van Alcotec. Behalve op de zakjes van Betweter maar die heeft dan ook betere gist van Alcotec. Hij heeft mogelijk connecties. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De gist sterft pas boven een bepaald %, voor alcotec 48 is dat 21% dacht ik

JohnDoe, dat is ook zo, vandaar dat goed uitgisten van je suikerwash heel belangrijk is, immers als de gist dood is, zakt ze pas naar de bodem.

Bij de meeste gisten staat de vergistingstemperatuur op de verpakking, die meestal heel ruim is. Als je je aan deze simpele voorwaarden houdt en ook het vat gesloten blijft, krijg je een stookwijn zonder geuren van uitstekende kwaliteit.

Heel belangrijk: GEEF JE SUIKERWASH VOLDOENDE TIJD!

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter heeft deze keer gelijk. Geduld, maar dat is lastig, koop een paar gistonnen als je ongeduldig bent. 

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?