Heeft iemand een tip hoe je zachte whiskey stookt, vaak zit er een scherpe smaak aan en ik houd van zachte whiskey.
Laten we eerst beginnen met hoe je het maakt,
- Ingrediënten?
- Gist?
- Welke ketel?
- Hoe bepaal je begin- en eindpunt tijdens stoken?
- Hoe rijp je de Whisky en voor hoelang?
sorry ik had mijn vraag wat beter moeten specificeren, laat ik gewoon antwoord op je vragen geven.
ingredienten, 6 kg suiker en dat vul ik aan tot 27 liter met water
Gist, Alcotec Whisky Turbo Strain yeast van de braumarkt
ketel, zie foto
begin stoken, na +- 50 ml en als de geur goed is
einde stoken, als het gehalte onder 50% komt, rest gebruik ik als naloop voor de volgende keer
rijpen. op fles met (van de braumarkt) 16 gram frans eiken per liter gedurende minimaal 1 jaar
Niet om je meteen voor de kop te stoten maar je weet dat Whisky van granen gemaakt wordt he?
Suiker geeft een scherpe piek en weinig body. Turbo gisten staan er om bekend dat ze bijsmaken kunnen geven, aldus het genootschap van fijnproevers (zelf ook lid van).
De rijping is aan de stevige kant voor met snippers, het kan zijn dat je teveel tannines (looizuren) eruit hebt getrokken wat ook nog eens een scherpe smaak opleveren. Laat eens een fles na het rijpen (zonder hout) een maand of 3 staan.
Mijn advies zou zijn om eenzelfde proef te herhalen maar gebruik moutextract ipv suiker, bij het rijpen op een fles doe een prop watten of keukenrol erin en proef eens na 2, 4 en 6 weken.
bedankt voor je erg snelle antwoord, ga ik zeker proberen, voor bv 20 liter te laten gisten, hoeveel moutextract raad je aan?
Van de site,
Je moet er wel rekening mee houden dat een kg gerstemout niet evenveel suiker bevat als een kg moutextract: 1 kg moutextract poedervorm = 1,60 kg mout!
Reken op een 3 a 3,5 kg moutextract (let wel, dit geldt voor de poedervorm) de vloeibare variant mag anders liggen maar staat er meestal bij. Reken ongeveer met 1kg mout per 4 liter water.
bedankt
Graag gedaan, moutextract zal al een grote stap voorwaarts zijn, als je een grote pan en thermometer hebt kun je ook eens overwegen om te maischen.
Dan heb je een gedeelte diastatisch mout nodig en granen voor de rest, dan krijg je meer vrijheid en kan qua kosten ook voordeliger zijn.
Zie https://www.stookforum.nl/thread/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/
Misschien een tip als je toch gaat bestellen, Mangrove Jacks West Coast gist.
Een zachte whiskey maak je met een mengsel van granen en of mouten .
Haver , spelt , tarwe ,mais , gebruik je ook gerst of rogge dan zijn dat de kleine parts in het geheel.
Voor zachte whiskey gebruik je altijd een melkzure gisting .
En zeker geen turbo gisten !
Het is juist van belang om gisting de tijd te geven voor volheid van aroma .
het stoken gebeurt langzaam op Whiskey of Potstill .
Je stookt de drank 3 X
En gebruik altijd een zacht natuurlijk water ! ( Geen hard kraanwater !)
Een zachte whiskey is iets lastiger dan de harde Scotch maar maar toch vrij simpel te maken .maar zeker nooit kort door de bocht uit suiker !
Maar Bij het maken van een Whiskey beslag gebruik je NOOIT suiker !!!
(Suiker alcohol is voor mengen en roeren met eccences en extracten )
bedankt