-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Even voorstellen!" – 4 maanden, 1 week geleden
@ronald1963 ik ben nu eindelijk klaar met mijn projecten . 🤣 🤣 Na 44 j hang ik de ketels aan de wilgen. 🤣 🤣 🤣
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy" – 4 maanden, 1 week geleden
@opticase verbaast mij niet. Ik heb ook wel eerder gezegd dat in zelfde tijd en zelfde kosten en inzet kun je met echt mout en graan een goede whiskey maken. Roggebrood is lekker bij snert maar het is bewerkt eind… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Even voorstellen!" – 4 maanden, 1 week geleden
@ronald1963 goed begin is het halve werk . paar kleine dingen die het meer geschikt zou maken voor een whiskey of bourbon . . De hoogte van de kolom aanpassen of een 2 onderdeel / hoed maken. . 11 inch… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@kevin beide mouten hebben eigen karakter . Een peated is op turf geeest een smoke brengt vaak zwaardere rook smaken mee. Een peat mout zal meestal op turf zijn gerookte een smoke op hout of kool. . Zelf gebruik… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)" – 4 maanden, 1 week geleden
@ronald1963 beta amylase zet zetmeel om in disaccharide als maltose, alfa amylase breekt ketens in polysaccharide als in amylose en amylopectines dat maakt deze beter vergistbaar . Gebruik je beide saccharides krijg je betere omzetting en bredere smaak aan de… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 en peated mout . En gebruik hierbij een solide gist. Fermentis c70 of de GR 2 of redstar dady
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 vat of hout snippers zijn essentieel in smaak vorming. Is niet alleen kleur. Als de drank uit de ketel komt is deze blank en heeft alleen wat lichte smaak van granen en mout. Het rijpen op hout zorgt voor… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 islay achtig als octomore en talisker maak ik zelf door op turf wat uit Schotland komt mijn mout te roken en roosteren. Ik gebruik een groen en zuurmout voor ook omzetting. Een maisch schema in 4 stappen om ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 als je een gerste mout zoals b.v. dergelijke mout als de diastatische brennermalt gebruikt van weyerman kun je met 25 % van de stort een dergelijke verhouding aan . Een roast of geroosterde mout is een heet geeest bijna… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@rumo inderdaad het is niet moeilijk.
Nu alleen op zoek naar krakend verse rook mout en choco die bij opening verpakkingen bij de buren in de keuken is te ruiken en mooi hout om op te rijpen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 3 kg pils mout , 3 kg rookmout , 1 kilo choco mout en 1 kg roast . 25,5 liter water van 57 graden daar roer je de mout doorheen . Dan zal temperatuur na toevoegen iets zakken. Maar… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@brenner de grote fabrikanten stellen hun eigen specifieke voorwaarden aan de toegeleverde mout . En in veel gevallen is ook de contractuele afspraak dat het aan hun geleverde product ook niet aan anderen wordt geleverd. Zo zal crisp ook zijn… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@brenner ik luister zeker naar iedereen. Maar jij zegt dat er niets gebeurd in het proces. Wanneer je een mout eest op lage temperatuur dan blijft het diastatisch . Maar op hoge temperatuur gaat het drastisch achteruit. Dat geld ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelei vorming" – 4 maanden, 2 weken geleden
@manonh82 suikers en veel aanwezige pectine in het fruit zorgen voor de gelering.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@brenner je kunt je beperken tot ” moonshinen ” of serieus bezig zijn met goede drank maken. Werken met spul uit winkels of zelf sturing geven om smaken te creëren. Elke handeling vanaf het manier van mouten , manier van… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@rumo ja met goede moutmeel kom je op voldoende sg . Omdat het ook fijn gemalen is is de zetmeel ook goed bereikbaar.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@rumo wanneer je een groenmout , pilsmout gebruikt naast moutmeel kun je in principe met 1 kg mout op 9 kilo moutmeel toe. (10 % dus )
Met 1 op 7 is dus geen probleem . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@rumo moutmeel is prima re gebruiken . Vaak heeft dit geen actief enzym dus zal je of een diastatisch mout met ten minste 10 % van totale hoeveelheid moeten toevoegen. Daarnaast moutmeel is lastig om een heldere stook wijn te… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@brenner ten eerste des te hoger temperatuur gaat de enzymen werking achter uit . Coenzymen breken af . Daarnaast verschillende suiker ketens veranderen van structuur. Je krijgt karameliseren. Vezels verharden . Stoffen verdampen . Je krijgt ook verkolen . Bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@brenner als een peated mout voldoende enzym werking heeft is hij op niet hoge temperatuur geeest en daarmee zal ook de peat niet sterk zijn . Daarnaast zal je een vrij vlak smaakprofiel krijgen.
- Meer laden