-
Geen onruststoker antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 1 maand, 1 week geleden
@robbert hoe lang duurt het? Ik heb nu 2 glazen potten met n boterhamzakje r overheen goed dicht getaped. De ene met witte kool, de ander met spinazi. Beide staan nu ruim n week, maar de zakjes staan nog geen… Meer lezen»
-
Geen onruststoker antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 1 maand, 3 weken geleden
@robbert na melk toevoegen (op de asnrecht laten staan) niet meer luchtdicht afsluiten met zon hangschoen? Gewoon open laten?
-
Richard K posted a new topic "Profielnaam wijzigen" – 2 maanden, 3 weken geleden
Aan de moderators: graag wil ik mn profielnaam veranderen. Iets te traceerbaar voor hen die me straks willen vinden 😆 hoe kan ik dit doen?
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 2 maanden, 3 weken geleden
Aminozuren en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezond en sterk gist .
Heeft die DIY-gist dat ook nodig als je (bijna) 100% stort van een mout heb waar al bijba alles in zit, zoals pilsmout.
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 2 maanden, 4 weken geleden
@robbert heel interessant beide gistrecepten.
- Kun je nog wat extra info geven? Zoals hoeveel zelfgemaakt gist bij hoeveel masch, welke vergistingtemperatuur aanhouden bij deze gisten, wat is de te verwachten abv opbrengst en heeft deze gist behoefte aan extra voedinfsstoffen, etc
-
Richard K posted a new topic "Zelf melkzuur toevoegen?" – 2 maanden, 4 weken geleden
Ik las dat voor ierse whisky een gist gebruikt wordt met n melkzuur. Nu vind ik alleen lallemand (duur) en go……… maar die heeft een heel erg smal temperatuurbereik. Is het een optie om gewoon fetmentis m1 te gebruiken en… Meer lezen»
-
Richard K posted a new topic "Schroten" – 3 maanden, 2 weken geleden
Mijn installatie is bijna af, binnenkort wil ik mn 1e stookje gaan doen. Ik heb nog geen schrootmolen, komt er wel n keer, maar nu zoek ik geschrote mout. Tasbrouwwinkel is gestopt met schroten omdat het zo veel stof gaf… Meer lezen»
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 5 maanden, 3 weken geleden
@robbert bij die vaatwasmachinereiniger ook de verwarming aanzetten en laten destillerrn?
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 5 maanden, 3 weken geleden
Goed, hij lekt niet en lijkt te werken zoals het moet. Nu had ik ergens gelezen om hem eerst te reinigen met een azijnstookje. Puur of water erbij.
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 5 maanden, 3 weken geleden
https://drive.google.com/file/d/1GPIE2qjxOJ5MeTxR1hEpiJVRV1N3OarT/view?usp=drivesdk
1e proefstook met water -
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 6 maanden geleden
Ff n filmpje gemaakt van t resultaat. Graag feedback
https://drive.google.com/file/d/1EjIGGwMwnL4DllLqsd-4GexCbgJrCnXS/view?usp=drivesdk
-
Richard K posted a new topic "Hoeveel mesh?" – 6 maanden, 1 week geleden
1) ik denk eraan om een rvs korf te maken waar de mout in gaat ipv een kookzak/kaasdoek. Hoeveel mesh zou die korf moeten zijn?2) in mijn ketel zit een verwarmingselement. Om aanbranden van vaste delen te voorkomen moet de… Meer lezen»
-
Richard K posted a new topic "Ph" – 6 maanden, 2 weken geleden
Ik lees her en der om tijdens het mouten de Ph waarde te monitoren (bij whisky iets minder nodig). Ik heb zelfs de waarden gelezen waartussen het zich moet bevinden, maar ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe dit eventueel… Meer lezen»
-
Richard K posted a new topic "Na het gisten" – 6 maanden, 2 weken geleden
Op websites voor bier brouwen lees ik dat her handig is om aan t einde van de gisting de gist te scheiden van de stookwijn en deze nog enkele dagen laten staan om het nog wat te laten klaren. Bij… Meer lezen»
-
Richard K vind forumbericht "Lekker aan t bouwen" – leuk 6 maanden, 2 weken geleden
-
Richard K vind forumbericht "Lekker aan t bouwen" – leuk 6 maanden, 2 weken geleden
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 6 maanden, 2 weken geleden
Ik had n verkeerd percentage abv voor de stookwijn in mn hoofd, nl 13-14%. Je mag blij zijn met 8% Maar … voor n 15 l ketel …. 8 liter water verwarmen, 2 kg mout er in en naspoelen met… Meer lezen»
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 6 maanden, 2 weken geleden
Bedankt voor de tip. Wil iemand ff mee rekenen met me? Mijn boiler is 15 liter, die vul je voor 2/3 met stookwijn = 10 liter. Betekend dat ik 8 liter water verwarm met 2 kg mout en 2 liter… Meer lezen»
-
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 6 maanden, 3 weken geleden
Bedankt voor de tip, ik zal er rekening mee houden.
Er wordt zoveel geschreven over de cuts: xx% van de ketelinhoud, xx gr.C in de kop, glaasjes bemonsteren/meten, proeven, ruiken, etc.
Ik zal, zeker in het begin, veel moeten proberen en leren. -
Richard K antwoordde op het onderwerp "Lekker aan t bouwen" – 6 maanden, 3 weken geleden
Update: binnenkant schoon maken met schoonmaakazijn gaat best goed. Via MP een koperen kruik op de kop getikt als “hoed” ook schoon maken en koppeling bovenop geplaatst voor 22 cm pijp naar de bocht. Hij wordt op de ketel gezet… Meer lezen»
- Meer laden