-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@jjriet80 troebel destilaat aan eind komt doordat je temperatuur in de ketel en destilaat al dusdanig hoog ligt dat zwaardere stoffen mee komen. Deze wil je zowiezo in tweede overhaal ook niet hebben. Intussen kunnen bepaalde zuren daaruit vervelende esters… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@jjriet80 bij eerste overhaal stoppen als het troebel wordt. En voorloop en naloop doe je niet in eerste maar in finale overhaal. Ook bij suiker geld dit . Ook suiker kan een slechte vergistingen hebben of met goedkope gist of… Meer lezen»
-
KayP antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@jjriet80 Ik heb zelf ook soms moeite met onderscheiden en betrek vaak de buurman om met z’n tweeën te ruiken. Bij sugarwash ruik ik vaak amper de voorloop(deze is sowieso minimaal bij de sugarwash). Laatst heb ik nog een keer… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@jjriet80 heb je de drank 1 of 2 keer overgehaald? Voorloop kan enkele druppels wezen of enkele milliliters. Voorloop is proeven, kijken naar helderheid en geur . Nooit uitgaan van aantal milliliters daarmee kun je te vroeg of te laat… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@jjriet80 Ikzelf gebruik bij de meeste vergistingen de standaard bakkersgist. Werkt goed voor mij. Het komt voor dat ik eerst een andere (melkzure) vergisting doe en als 2e de bakkersgist. Maar dat terzijde. Persoonlijk lijkt me het aandeel voorloop erg… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Calvados, appelvergisting-destilaat" – 5 maanden geleden
@jjriet80 vriezen breekt ook celwanden open evenals de kook erover. Maar het heeft geen invloed betreft methyl afstotende enzym .
82 op brug is begin maar oplopen naar rond 88 gr want daar zal meeste smaak overkomen . -
Anton uit het Hoge Noorden antwoordde op het onderwerp "Calvados, appelvergisting-destilaat" – 5 maanden geleden
@jjriet80 Robbert was me al voor, maar om te bepalen of de gisting klaar is, kan je het beste de S meten. Met een dobber (hydrometer) of refractometer. Als je onder de 1000 zit, is het gort droog. Meestal wordt… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Calvados, appelvergisting-destilaat" – 5 maanden geleden
@jjriet80 neem vloeistof uit ketel en meet SG of meet op andere wijze of gisting voorbij is . Simpelste in jou geval omdat je appelresten in stookwijn hebt is met een kookzak in ketel stoken. De pulp en al in… Meer lezen»