-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@robbert Oh, ik ben geen liefhebber van siliconen en al helemaal niet van PFAS (waar witte tape onder valt) En waarom je aspartaam zou gebruiken in plaats van suiker, ontgaat mij. Al die wondermiddelen (asbest, siliconen, plastic, pfas) zijn nogal… Meer lezen»
-
Kees22 vind forumbericht "Whiskey maken en methanol?" – leuk 3 maanden geleden
-
Kees22 vind forumbericht "Whiskey maken en methanol?" – leuk 3 maanden geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@robbert Leuke film. Ja, die test met fenoftaleïne (als ik me goed herinner) ken ik. Ook wel eens gedaan, maar mijn stooksels waren steeds blanker dan commerciële wodka. Zal ik Botte Boer eens polsen, of hij je chromatograaf wil overnemen?… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
@robbert Ja, dat is bekend, dat je een chromatograaf hebt. Dat heb ik ook wel in gedachten. Maar het probleem is: je hebt er wel ervaring en chemicaliën voor nodig. Dus de verkoop wordt lastig! Ook de Balkan stokers hebben… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 3 maanden geleden
Nog even over methanol: dat zit amper in whiskey. Het ontstaat bij de afbraak van pectines in fruit en zit ook al in rijpe appels en wijn. Het is vrijwel onmogelijk om destillaat te maken waar van nature een relevante… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Rum…. Ben benieuwd." – 3 maanden, 1 week geleden
@rein Let even op bij het stoken: rum wil nogal eens flink schuimen. Ik doe er zelf altijd een klontje boter bij om dat tegen te gaan.
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Rum…. Ben benieuwd." – 3 maanden, 1 week geleden
Zo, dat is warm! Dan gaat de gisting ook wel snel. De daling in sg wijst inderdaad wel op een snelle gisting. Ik zou gewoon nog rustig een paar dagen wachten en opnieuw meten. Zo lang het sg nog daalt,… Meer lezen»
-
Kees22 vind forumbericht "Whiskey van gierst en rogge volgens zeer oude methode" – leuk 3 maanden, 2 weken geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Whiskey van gierst en rogge volgens zeer oude methode" – 3 maanden, 2 weken geleden
Ik zie dit nu pas en het is heel inspirerend. Wordt tijd om weer eens wat met diverse granen en pseudogranen te doen. Een vraag over je oorspronkelijke recept: je beschrijft hoe je de gist van eigen kweek start met… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Waarom zijn sommige whisky’s zo duur en schaars?" – 3 maanden, 3 weken geleden
Ik weet het niet over whisk(e)ys, maar wel over jenevers. Voor een verjaardag kreeg ik ooit eens een jenever van EUR 25 per glas aangeboden. Ik zei toen, dat ik liever 5 keer een glas van EUR 5 had, want… Meer lezen»
-
Kees22 vind forumbericht "Gerst mouten" – leuk 4 maanden geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 4 maanden geleden
@jagdhornblaser Oh, gewoon: schroten of malen en dan mee brouwen. Ik doe dat wel vaker: mout van 1 kg graan en dan dat brouwen met een kg meel van hetzelfde of een ander graan. Met gerstmout kan dat goed.
-
Kees22 vind forumbericht "Gerst mouten" – leuk 4 maanden geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 4 maanden geleden
@rumo Volgens mij bedoelt hij het verkrijgen van de gerst. En dat is aan het begin van de zomer. Het mouten zelf zou ik inderdaad later doen, in of vlak na de winter, zoals het ook in het echt gaat…. Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 4 maanden geleden
@jagdhornblaser Bijvoorbeeld. In mijn buurt zijn er wel een paar telers van graan. Bij jou vast ook wel, want het is wel in de mode. In de tussentijd kun je natuurlijk wat oefenen met tarwe of rogge of zo. Vooral… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 4 maanden geleden
@robbert Goede tips, maar een beetje ver weg. Ik had een paar zakken van Botte Boer van het andere forum.
Die tip van spoelen met azijn is ook wel mooi, maar wordt de mout dan niet te zuur? -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 4 maanden geleden
@jagdhornblaser Ik heb gerst kunnen scoren die niet van het kaf ontdaan was. Van iemand die het weer gekregen had van een proefstation, waar de kiemkracht getest werd. Gerst die je bij de molen of de natuurwinkel koopt is altijd… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Destillaat/stoker gezocht" – 5 maanden, 2 weken geleden
Op zich niks op tegen. Maar na een week is er nog geen antwoord op de zeer terechte opmerkingen van de leden van dit forum.
Dus ze kunnen het wat mij betreft gewoon fijn zelf uitzoeken. Dat deed ik indertijd ook. -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Kweepeer één keer overhalen of twee?" – 6 maanden, 2 weken geleden
Ik heb weinig kweepeer dit jaar, pakweg 15 liter pulpgisting. Was van plan die in het bijvat te doen, met water in de ketel. Een soort stoomextractie, dus. Als ik Robbert goed begrijp, zou ik die stook vanaf begin tot… Meer lezen»
- Meer laden