Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Knooier

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Knooier

@knooier

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 2
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @rinus55 alleen de jeneverbes en paardebloemwortel, het fijnere of bladachtige spul is er droog ingegaan.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Even voor mijzelf als notitie. 1100 ml van 35% Binnen een uurtje 400 ml van 70% opgevangen, destillaat wat over kwam zat op 60% en wilde niet teveel olie riskeren en blind te slaan bij verdunnen, begon ook sneller qua…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Tijd om te starten.
     IMG20240131191727.jpg

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert dan hebben die misschien ervoor gezorgd dat ik het als minder houtinvloed heb ervaren maar zelfs in een afgesloten fles merk ik verbetering op (nadat het wel 3 maanden in het vat heeft gezeten).

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @diederrick Ik heb met mijn vaatje vanaf de eerste keer 3 maanden gehanteerd en dat leek een goede invloed van hout op te leveren, let wel dat ik whisky aan het maken was en in de invloed van hout wat…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Welke gist voor whisky?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    En voor vollere smaakprofielen is een eiwitrust aan te bevelen rond de 50 a 52 graden.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Welke gist voor whisky?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @jandeimker Dat kan een zwaard zijn dat aan twee kanten snijdt, ik denk dat de stort en houtrijping erop afgestemd moeten worden. De reden is dat je een bepaalde harmonie wilt qua smaken. Ik zeg niet dat biergisten een slecht…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @diederrick ik heb drie maanden gehanteerd voor een paar rondes, met name in het begin zou ik geen jaar doen. Na de vatrijping een maand of drie in afgesloten fles laten laten rijpen.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Kruiden zijn binnen, ruiken verrassend goed eigenlijk. Dus de eerste poging zonder een al te stevige basis waarom op deze manier gaat worden.   3 gram Jeneverbessen 0,5 gram Sint Janskruid 0,2 gram Berkenblad 0,2 gram Brandnetel wortel 0,1 gram…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist vind forumbericht "welk percentage bij op vat gaan?" – leuk 1 jaar, 5 maanden geleden

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Hoi Dirk-JaN,   Het antwoord op die vraag is afhankelijk van welke smaken je uit het hout wilt trekken en hoe je het vat gaat opslaan.   Percentage in de regel, hoe hoger deze wordt des te meer worden er…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert het is niet dat ik op zoek ben naar een drank die een beetje pijn doet bij het drinken, als ik dat wil pak ik wel een rokerige Islay 😀 .   De warmere versies van jenever (of korenwijn)…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert ik denk ook dat het een paar versies worden die relatief ver uit elkaar liggen in de oefenrondes om te kijken wat ik wil qua smaak.   Voor de bovengenoemde ben ik zelfs aan het denken om een niet…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Even ter notitie, boek uit 1844 vermeld voor het Parijs van Nederland het gebruik van jeneverbessen, kruidnagel en kaneel. Die komt op het lijstje om te proberen dus.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Welke gist voor whisky?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Nog even als aanvulling, sommige biergisten kunnen wat eerder stoppen voordat de vergisting klaar is, je kunt ook biergist met wat bakkersgist gebruiken, die verdragen zich goed in de regel.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Welke gist voor whisky?" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @jandeimker Fermentis M1, Mangrove Jack’s West Coast, Bakkersgist, Saison Gist (diastaticus en geeft nog wat pepertonen mee).

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert met het garantiezegel van Schiedam? Dat hebben er volgens mij nog maar een paar.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert ik kreeg net een WhatsApp berichtje van een botanicus die we beiden kennen. Advies is spaarzaam om te gaan met de wijnruit, is niet zo onschuldig als het lijkt.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    @robbert de wijnruit is wel leuk, denk kijk eens of die ook als thee gedronken kan worden (wat lijkt te gelden voor zo goed als alle kruiden die ik in jenever heb gevonden)   Wijnruit verbetert de elasticiteit en doorlaatbaarheid van…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 1 jaar, 5 maanden geleden

    Er is nog iets wat ik gisteren gelezen had, ik weet even niet meer in welk boek het geschreven stond maar er lijken 2 redenen geweest waardoor Gin meer kruiden heeft gekregen dan Jenever.   De Engelse overheid heeft een…   Meer lezen»

  • Meer laden
Profielfoto Bad Wolf Profielfoto TL Lamp

Registreer nu!

Wie is online?

  • tom182

Nieuwste topics

  • Koolzuur toevoegen?

    Door Cass 2 dagen geleden

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 4 dagen geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 4 dagen geleden

  • Review stookwinkel en Win shoptegoed!

    Door Stookforum 6 dagen geleden

  • Percentagepuzzel

    Door Wijnand 2 weken geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens