Wederom een topic als geheugensteuntje zodat ik later nog weet wat ik gedaan heb, dat en ik ben ook benieuwd naar feedback van anderen.
Geïnspireerd door een nogal slechte serie op Netflix en kruiden die vroeger in Whisky’s gebruikt werden (Dave Broom haalt het aan in de film The Amber Light, ook op Netflix te vinden), is het tijd om eens te gaan spelen met bitters, als toevoeging voor cocktails want niet alles wat ik familie en vrienden voorschotel hoeft 40+% te zijn, of om zelf frisdrank te maken.
Eerste stap, alcohol maken voor de bitters, er staat nu 20 liter druivensap te vergisten dus dat geeft me even de tijd.
Tweede stap, eens zoeken op het forum, even wat ik zo snel op het forum kon vinden qua recepten (staan ze eens bij elkaar en een aantal oudere topics had dode links);
Derde stap, het internet bezoeken om wat kaders te krijgen en ideeën om het aan te pakken. Een filmpje wat m’n aandacht trok was deze, dit laat me met kleine volumes makkelijker werken dus ik heb meteen een soortgelijke druppeltrechter aangeschaft.
De consensus die ik haal uit verschillende websites
- Homemade holiday bitters
- Bitters recepten
- Bitters for beginners part I
- Bitters for beginners part II
is dat het gehalte aan bittere ingrediënten een 30 a 40% moet zijn en de rest aromaten. De verhoudingen tussen alcohol en droge ingrediënten variëren nogal, verdunnen gaat gemakkelijker dan concentreren dus ik ga vooralsnog werken met 3 ml alcohol per gram kruid.
De eerste versie die ik ga maken, om het geheel eens te doorlopen wordt een combinatie van engelenwortel, curaçao schil, kardemom (groene) en korianderzaad. Deze heb ik nog dus is dat relatief snel gedaan nadat ik een statief besteld heb, ik wacht even op de maatvoering van de druppeltrechter voordat ik geschikte klemmen kan bestellen bij het statief.
Vragen die even naar voren komen en hier mogelijkerwijs iemand weet, kan ik de extractie ook realiseren met glycerine in plaats van alcohol? Ik wil t.z.t. een frisdrank maken voor iemand die uit persoonlijke overtuiging geen alcohol dringt en zelfs na het vermelden dat het alcoholpercentage van een frisdrank onder de 0,1% komt te liggen, kreeg ik de opmerking dat het dan alsnog niet geproefd wordt. Heel wat anders dan de meesten om me heen voor wie de alcohol niet aan te slepen is.
Hi Alchemist
De eerste versie die ik ga maken, om het geheel eens te doorlopen wordt een combinatie van engelenwortel, curaçao schil, kardemom (groene) en korianderzaad.
Gedurende jaren heb ik Angosturo in mijn gin gedaan. Tot ik vond dat het tijd werd om mijn eigen bitter te ontwerpen.
Curacao, koriander, angelica wortel en kinine schors en gentiaan zijn de ruggengraat van mijn eigen bitter. Coriander, en kruidnagel heb ik met de jaren laten vallen .
Ik ben benieuwd naar je creatie
Hoi Alchemist
Voor mij bitter gebruik ik een orthodoxe methode. Ik distilleer of macereer ieder kruid afzonderlijk en maak daarna de mengeling. Waarom macereren ? Omdat sommige kruiden zoals bv de quinine schors zich moeilijk laat distilleren. Macereren daarentegen, geeft perfecte smaak en bovendien blijft dan de oranje kleur behouden. Heerlijk voor een orange gin.
Curacao schillen daarentegen macereer ik eerst en daarna distilleren.
Angelica is wispelturig. Het ene jaar heb je geurige wortel, het jaar erop rotzooi. Hangt denk ik van de zomer af.
Alleszins, het is eerst een kwestie om een goede herborist te vinden die bereid is je kleine hoeveelheden te verkopen en die er geen probleem mee heeft je eerst de kruiden te laten ruiken.
En Angelica laat zich ook beter macereren dan distilleren
Exacte hoeveelheden heb ik niet. Ik maak smalle batches en die veranderen van maand tot maand in smaak.
Bv nu in de winter doe ik een paar druppels gemacereerde kruidnagel bij de bitter (echt weinig he) Dat geeft een kerstmis achtig nasmaakje.
De druppeltrechter is binnen, de diameter is een kleine 6 cm dus net het statief met klem besteld, dat zal hopelijk eind deze week binnen komen.
Ik had jaren terug een kleine bonenmaler gekocht (zo eentje met roterende messen), m'n ouders hadden die blijkbaar nog bewaard achterin een kast met allerlei spul wat nooit gebruikt wordt, dat zal iets fijner werken dan m'n keukenmachine.
Dan rest alleen nog zilverzand en de katoenen watten voor de filter. Ik wil geen 25 kg zilverzand kopen bij de bouwmarkt dus dat wordt nog even zoeken.
Tweede zending binnen, opstelling is zo goed als klaar. Ik ga als filter werken met gaas in plaats van het zand, reden ervoor is dat ik nogal wat bedenkingen heb voor wanneer zand langs het gaas komt en dan tussen twee draaiende glazen delen.
Ik verwacht dit weekend te kunnen beginnen, morgen zal het gaas binnenkomen en dan kan ik zaterdag met de dremel eraan om het op maat te maken.
Op het werk vandaag in PowerPoint snel wat cirkeltjes getekend, van 5 cm steeds 2mm breder en de best passende als mal gebruikt om het gaas te knippen met een blikschaar, dit ging prima eigenlijk.
De volgende mix aan kruiden is door de koffiemolen gegaan;
- 6,6 gram Engelwortel
- 3,3 gram Curaçaoschillen
- 9,9 gram Korianderzaad
- 13,2 gram Kardemom (groene)
Net voorzien van een 12ml Cachaça rum, aangezien de eigen blanke alcohol toch nog op zich laat wachten en ik een proefrondje niet kon weerstaan. De mix van kruiden en rum laat ik een uur wellen voordat ik het in de druppeltrechter doe en 100 ml rum weer toevoeg voordat het een dag mag staan.
De eerste observaties zijn dat niet zich alles uniform laat malen, de kardemom peulen, of specifieker het omhulsel gaan erg willekeurig. Het korianderzaad gaf zelfs voor de toevoeging van de rum een hoop geur af, ik vermoed dat deze ook te overheersend gaat worden in de bitter maar dat weten we pas als het klaar is.
Het geheel heeft een uurtje de alcohol kunnen opnemen en zit nu in de druppeltrechter. Het gaas bovenop is wel fijn om zoveel mogelijk onder het vloeistofniveau te houden. Na al het harde werk vandaag, twee rondjes knippen en een paar maal de knop van de koffiemaler indrukken is het tijd voor een biertje en dit een 24 uur de tijd te geven om te macereren.
Na een 24 uur voorbij waren was het tijd om te filteren, de opbrengst was een 52 ml van de oorspronkelijke 100 ml rum die gebruikt was. Een aantal verbeterpunten komen naar voren voor poging 2;
- Aandeel korianderzaad mag omlaag, dit overheerst de smaak van de bitter volledig, ik proef wel nog wat bitters van de engelwortel maar de Curaçaoschillen en groene Kardemom zijn eigenlijk niet op te merken. Hierbij rijst de vraag of de hoeveelheden niet aangepast moeten worden omdat sommige bittere componenten trager extraheren dan de aromatische van het korianderzaad bijvoorbeeld. De 30 a 40% aan bitters kwam voort uit een van de websites die het weken liet trekken, bij kortere maceratie kan het mogelijk zijn dat een groter aandeel aan bitters nodig is.
- Het laten wellen van de kruiden gedurende een uur is wat lang, de kruiden waren zo goed als droog toen ze in de druppeltrechter gingen, kan eventueel komen door lage luchtvochtigheid hier. Volgende poging wordt slechts 30 minuten wellen.
- De hoeveelheid gebruikte watten was iets veel, hierdoor bleef er relatief veel vloeistof achter in de watten en omdat het fragiel glaswerk is kan ik ook bijna geen kracht uitoefenen, verder heeft de plaatsing van de onderste gaasfilter er nog voor gezorgd dat de druk verdeeld werd waardoor er weinig extra vloeistof bij het aandrukken vrij kwam. De eerste doorloop was iets van 45 ml en slechts een paar ml meer bij het aandrukken, de kruiden waren relatief droog maar de watten zaten nog goed vol met vloeistof.
Als een eerste poging niet slecht en het eindproduct is goed gefilterd (zie foto hieronder), smaaktechnisch niet wat het moet zijn, ik behoor tot de groep mensen die koriander een zeepachtige smaak vindt hebben en dat overheerst gewoon nu. Er blijft een soort van verdoofd gevoel achter op de tong terwijl ik slechts enkele druppels geproefd heb.
Het leeghalen van de druppeltrechter was makkelijker dan verwacht dus daar ben ik wel erg blij mee. Als oefenrondje om te kijken hoe het loopt is het prima geslaagd maar Angostura hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken voor nieuwe concurrentie 😉
Poging twee ligt nu te wellen, zelfde ingrediënten maar de verhoudingen zijn anders en het ruikt veel meer in balans.
- 3,3 gram korianderzaad
- 6,6 gram kardemom peulen (groen)
- 9,9 gram Curaçaoschillen
- 13,2 gram Engelwortel
Ik heb het aromatische en bittere aandeel omgedraaid, dus 70% bitter en 30% aromaten.
Verder bleek dat alles samen in de koffiemaler te doen het net wat beter ging, dus een les voor de volgende rondes.
Ervan uitgaande dat de botanische bitters gaan lukken heb ik net een 50, 20ml Pipetflesjes besteld (let wel de optie met Ideal afrekenen bleef misgaan dus uiteindelijk voor PayPal gekozen wat een 3,75% toeslag opleverde). De prijs bleef nog onder de 90 cent de stuk dus prima.
Ik zal later deze week wat ingrediënten bij elkaar gaan zetten en een bestelling bij Pit&Pit plaatsen. Waar ik wel mee wil beginnen is het drogen van citrusschil in de oven, ik heb wat gelezen over het drogen van de gehele vrucht maar daar zitten wat haken en ogen aan. Aangezien ik met name aan de slag wil met de schil, zal ik vanavond wat limoen en grapefruit schillen en deze drogen in de oven. Denk op een graad of 80 met de deur open en kijken wat er gebeurt.
Er is nog iets wat ik helemaal vergeten was, vorige week had ik contact met Robbert over het maken van een "suiker- en alcoholvrije" tonic. Hij gaf aan dat hij een bekende had die diabeet was en gebruik maakte van iets om de jenever aan te zoeten, zoethout.
Nu geeft zoethout een sterke eigen smaak mee maar blijkbaar kan er met een voorbehandeling dit flink verminderd worden. Ik heb nog wat liggen waarmee ik een experimentje ga doen;
- Gehakt zoethout gedurende 12 a 24 uur laten weken.
- Erna dit net onder water zetten en gedurende een uur laten pruttelen.
Ik zal vanavond de zoethout te weken leggen en morgenavond het eens inkoken en erna laten weten wat de smaak doet. Het is een experimentje en de zoethout is over de datum, werkt het dan zal ik nieuwe bestellen, in een wat grotere hoeveelheid meteen.
Voor de tonic ben ik sowieso van plan om gebruik te maken van gedroogde sinaasappelen (dus zal deze straks ook halen) om wat extra zoetheid te verkrijgen. Alleen moet er nog wat rekenwerk gaan plaatsvinden om het recept om te turnen.
Even zodat ik het niet vergeet, het forum blijft een geweldig kladblok 😀 .
Eerste fatsoenlijke poging ondernomen met extractie, ditmaal niet met alcohol maar met glycerine, de bedoeling is een extract te maken wat kan dienen als gezondere (lees minder suiker) variant voor een tonic. Cadeautje voor iemand die tot sinds kort liters dronk per dag maar ook een hele stevige suikerspiegel had en het daarom aan de kant heeft gezet.
- 1 citroengras stengel (22,5 gram)
- 2,5 eetlepel kinabast (17,3 gram)
- 4 pimentkorrels (0,3 gram)
- 5 jeneverbessen (0,6 gram)
- 1x gedroogde schil rode grapefruit (4 gram)
- 1 x gedroogde schil sinaasappel (3,6 gram)
- 2 x gedroogde schil limoen (2,7 gram)
- 1/4 theelepel keltisch zeezout
- 240 ml glycerine
Ik heb de hoeveelheid glycerine verdubbeld dan ik oorspronkelijk van plan was, het geheel was nogal volumineus en 120 ml was net voldoende om het geheel te bevochtigen. De geur is buitengewoon heerlijk maar de combinatie van 4 soorten citrusachtige smaken kan wel overheersend worden, dat is in de geur al het geval maar even zien wat het eindproduct wordt.
Omdat ik overal lees dat glycerine een verminderde extractie oplevert dan ethanol, zal deze ook twee dagen blijven staan en straks in de oven op 40 graden een aantal uurtjes gaan. De oven is nu af aan het koelen van het avondeten en de erlenmeyer staat er vrolijk boven op al voor te warmen.
Gevoelsmatig zal het aandeel aan citroengras te hoog zijn en zal deze te dominant in de smaak worden, kan ik achteraf kijken in hoeverre ik een vooruitziende blik heb.
Hi Alchemist
Mooie combinatie, heel dicht bij mijn geliefde combinatie.
Ik maak citrus zest van appelsien, limoen en een paar pompelmoezen en beschouw die mix als 1 element
De jeneverbessen laat ik weg omdat die MI niet in harmonie zijn met de rest van de smaken. Wel voeg ik er 1 kruidnagel aan toe en gentiaan.
Das mijn dagelijkse bitter die in apero wijn gaat en vaak in de after dinner gin.
🙂