Meldingen
Alles wissen

Botanische bitters

Pagina 1 / 2

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wederom een topic als geheugensteuntje zodat ik later nog weet wat ik gedaan heb, dat en ik ben ook benieuwd naar feedback van anderen.

 

Geïnspireerd door een nogal slechte serie op Netflix en kruiden die vroeger in Whisky’s gebruikt werden (Dave Broom haalt het aan in de film The Amber Light, ook op Netflix te vinden), is het tijd om eens te gaan spelen met bitters, als toevoeging voor cocktails want niet alles wat ik familie en vrienden voorschotel hoeft 40+% te zijn, of om zelf frisdrank te maken.  

 

Eerste stap, alcohol maken voor de bitters, er staat nu 20 liter druivensap te vergisten dus dat geeft me even de tijd.

 

Tweede stap, eens zoeken op het forum, even wat ik zo snel op het forum kon vinden qua recepten (staan ze eens bij elkaar en een aantal oudere topics had dode links);

 

 

Derde stap, het internet bezoeken om wat kaders te krijgen en ideeën om het aan te pakken. Een filmpje wat m’n aandacht trok was deze, dit laat me met kleine volumes makkelijker werken dus ik heb meteen een soortgelijke druppeltrechter aangeschaft.

 

De consensus die ik haal uit verschillende websites

 

 

is dat het gehalte aan bittere ingrediënten een  30 a 40% moet zijn en de rest aromaten. De verhoudingen tussen alcohol en droge ingrediënten variëren nogal, verdunnen gaat gemakkelijker dan concentreren dus ik ga vooralsnog werken met 3 ml alcohol per gram kruid.

 

De eerste versie die ik ga maken, om het geheel eens te doorlopen wordt een combinatie van engelenwortel, curaçao schil, kardemom (groene) en korianderzaad. Deze heb ik nog dus is dat relatief snel gedaan nadat ik een statief besteld heb, ik wacht even op de maatvoering van de druppeltrechter voordat ik geschikte klemmen kan bestellen bij het statief.

 

Vragen die even naar voren komen en hier mogelijkerwijs iemand weet, kan ik de extractie ook realiseren met glycerine in plaats van alcohol? Ik wil t.z.t. een frisdrank maken voor iemand die uit persoonlijke overtuiging geen alcohol dringt en zelfs na het vermelden dat het alcoholpercentage van een frisdrank onder de 0,1% komt te liggen, kreeg ik de opmerking dat het dan alsnog niet geproefd wordt. Heel wat anders dan de meesten om me heen voor wie de alcohol niet aan te slepen is.

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
52 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist ja je kunt met glycerol extracten maken  . Hangt wel af van welke extratie methode je gaat gebruiken.

Stoom, vacuüm destilatie , oplossen , percoleren , destileren,onder druk , droge extractie, warmte .

En het hangt ook af wat voor product je een extract van wil maken.

 

Zie voorbeeld uit boekje 

1668527692-16685276141162839098341345307860.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Top dat helpt al.

 

Ik wilde twee glycerine gebaseerde extracties op kamertemperatuur doen.

 

  • Gevriesdroogde aardbeien met rozemarijn. Alles malen tot de consistentie van koffie en dat een twee dagen in de glycerine laten trekken.
  • Tonic recept, dus o.a. kina bast, limoen, citroengras, piment bessen, sinaasappel schil etc. Zelfde manier als hierboven.
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist hou rekening met de viscositeit van de glycerine. En oplosbaarheid daarin . 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Aardbeien 

1668530387-IMG_20221115_173702934.jpg
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Alchemist

De eerste versie die ik ga maken, om het geheel eens te doorlopen wordt een combinatie van engelenwortel, curaçao schil, kardemom (groene) en korianderzaad.

Gedurende jaren heb ik Angosturo in mijn gin gedaan.  Tot ik vond dat het tijd werd om mijn eigen bitter te ontwerpen.

Curacao, koriander, angelica wortel en kinine schors en gentiaan  zijn de ruggengraat van mijn eigen bitter.  Coriander, en kruidnagel heb ik met de jaren laten vallen . 

Ik ben benieuwd naar je creatie

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Heb je toevallig ook de hoeveelheden die je gebruikt?

 

Ik ben nog zoekende naar de hoeveelheid bittere componenten (alhoewel die samenstelling alleen maar bitters lijkt te zijn).

 

Zelfde vraag richting de hoeveelheid alcohol versus droge kruiden.

 

Het is een start dus er gaan meerdere volgen 😉 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Alchemist

Voor mij bitter gebruik ik een orthodoxe methode.  Ik distilleer of macereer ieder kruid afzonderlijk en maak daarna de mengeling.  Waarom macereren ?  Omdat sommige kruiden zoals bv de quinine schors zich moeilijk laat distilleren.  Macereren daarentegen, geeft perfecte smaak en bovendien blijft dan de oranje kleur behouden.  Heerlijk voor een orange gin.

Curacao schillen daarentegen macereer ik eerst en daarna distilleren.

Angelica is wispelturig.  Het ene jaar heb je geurige wortel, het jaar erop rotzooi.  Hangt denk ik van de zomer af.

Alleszins, het is eerst een kwestie om een goede herborist te vinden die bereid is je kleine hoeveelheden te verkopen en die er geen probleem mee heeft je eerst de kruiden te laten ruiken.

En Angelica laat zich ook beter macereren dan distilleren

Exacte hoeveelheden heb ik niet.  Ik maak smalle batches en die veranderen van maand tot maand in smaak. 

Bv nu in de winter doe ik een paar druppels gemacereerde kruidnagel bij de bitter (echt weinig he) Dat geeft een kerstmis achtig nasmaakje. 

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Het los van elkaar macereren ben ik ook tegengekomen en ik denk dat het inderdaad raadzamer is wanneer je met verse producten werkt, ik ga lui zijn in dit verhaal voorlopig en bijna alles wat ik niet op een markt of dergelijke kan vinden komt van dezelfde webshop als m'n keukenkruiden. Even met de aanname dat er iemand in de keten zich bezig heeft gehouden met kwaliteitswaarborging, tot nu toe heb ik prima spul van daar gehad.

 

De enige uitzondering die zal komen heeft te maken met de zaden van bepaalde planten die ik tegen kom in recepten of omschrijvingen, bijvoorbeeld die van de Heracleum sphondylium (beter bekend als de gewone berenklauw), die zal ik waarschijnlijk via Vreeken bestellen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De druppeltrechter is binnen, de diameter is een kleine 6 cm dus net het statief met klem besteld, dat zal hopelijk eind deze week binnen komen.

 

Ik had jaren terug een kleine bonenmaler gekocht (zo eentje met roterende messen), m'n ouders hadden die blijkbaar nog bewaard achterin een kast met allerlei spul wat nooit gebruikt wordt, dat zal iets fijner werken dan m'n keukenmachine.

 

Dan rest alleen nog zilverzand en de katoenen watten voor de filter. Ik wil geen 25 kg zilverzand kopen bij de bouwmarkt dus dat wordt nog even zoeken.

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist als het goed is heb je een oude kleine graanmolen .die kum je ook krapper stellen om mee te malen . Maal de kruiden ook niet te fijn ! Dan loopt het niet door .

Misschien heeft de dieren speciaal zaak zilverzand voor aquaria of vogel kooien . 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Die heb ik zeker nog, die wordt af en toe gebruikt voor kleine hoeveelheden graan of de hardere soorten. 

 

Vogelzand had ik bekeken, dat lijkt merendeels schelpenzand met anijsaroma te zijn, niet geheel geschikt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist zakje glasparels voor aquarium / vijver filter  .

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert dierenzaak kan misschien toch, ik lees net dat zand voor Chinchilla's bestaat uit 100% zilverzand, binnenkort eens langs bij de dierenzaak die in de buurt van m'n werk ligt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist ik gebruikte bij alcohol filter ook wel monelgaas voor benzine filter dat werkt ook Prima  . 2 Rondjes  knippen een boven en een onderin  . Drijft ook niet  .

https://www.waterwezens.nl/benzinegaas.html

 

Eventueel doe je onderin 2 . Laagje katoen . Gaasje laagje katoen en nig een gaasje.

Is ook herbruikbaar

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tweede zending binnen, opstelling is zo goed als klaar. Ik ga als filter werken met gaas in plaats van het zand, reden ervoor is dat ik nogal wat bedenkingen heb voor wanneer zand langs het gaas komt en dan tussen twee draaiende glazen delen.

 

Ik verwacht dit weekend te kunnen beginnen, morgen zal het gaas binnenkomen en dan kan ik zaterdag met de dremel eraan om het op maat te maken.

1668702831-IMG_20221117_172029.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op het werk vandaag in PowerPoint snel wat cirkeltjes getekend, van 5 cm steeds 2mm breder en de best passende als mal gebruikt om het gaas te knippen met een blikschaar, dit ging prima eigenlijk. 

 

De volgende mix aan kruiden is door de koffiemolen gegaan;

  • 6,6 gram Engelwortel
  • 3,3 gram Curaçaoschillen
  • 9,9 gram Korianderzaad
  • 13,2 gram Kardemom (groene)

 

Net voorzien van een 12ml Cachaça rum, aangezien de eigen blanke alcohol toch nog op zich laat wachten en ik een proefrondje niet kon weerstaan. De mix van kruiden en rum laat ik een uur wellen voordat ik het in de druppeltrechter doe en 100 ml rum weer toevoeg voordat het een dag mag staan.

 

De eerste observaties zijn dat niet zich alles uniform laat malen, de kardemom peulen, of specifieker het omhulsel gaan erg willekeurig. Het korianderzaad gaf zelfs voor de toevoeging van de rum een hoop geur af, ik vermoed dat deze ook te overheersend gaat worden in de bitter maar dat weten we pas als het klaar is. 

1668797445-mixversie1.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het geheel heeft een uurtje de alcohol kunnen opnemen en zit nu in de druppeltrechter. Het gaas bovenop is wel fijn om zoveel mogelijk onder het vloeistofniveau te houden. Na al het harde werk vandaag, twee rondjes knippen en een paar maal de knop van de koffiemaler indrukken is het tijd voor een biertje en dit een 24 uur de tijd te geven om te macereren. 

1668800655-metbenzinegaas.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een 24 uur voorbij waren was het tijd om te filteren, de opbrengst was een 52 ml van de oorspronkelijke 100 ml rum die gebruikt was. Een aantal verbeterpunten komen naar voren voor poging 2;

 

  • Aandeel korianderzaad mag omlaag, dit overheerst de smaak van de bitter volledig, ik proef wel nog wat bitters van de engelwortel maar de Curaçaoschillen en groene Kardemom zijn eigenlijk niet op te merken. Hierbij rijst de vraag of de hoeveelheden niet aangepast moeten worden omdat sommige bittere componenten trager extraheren dan de aromatische van het korianderzaad bijvoorbeeld. De 30 a 40% aan bitters kwam voort uit een van de websites die het weken liet trekken, bij kortere maceratie kan het mogelijk zijn dat een groter aandeel aan bitters nodig is.
  • Het laten wellen van de kruiden gedurende een uur is wat lang, de kruiden waren zo goed als droog toen ze in de druppeltrechter gingen, kan eventueel komen door lage luchtvochtigheid hier. Volgende poging wordt slechts 30 minuten wellen.
  • De hoeveelheid gebruikte watten was iets veel, hierdoor bleef er relatief veel vloeistof achter in de watten en omdat het fragiel glaswerk is kan ik ook bijna geen kracht uitoefenen, verder heeft de plaatsing van de onderste gaasfilter er nog voor gezorgd dat de druk verdeeld werd waardoor er weinig extra vloeistof bij het aandrukken vrij kwam. De eerste doorloop was iets van 45 ml en slechts een paar ml meer bij het aandrukken, de kruiden waren relatief droog maar de watten zaten nog goed vol met vloeistof.

 

Als een eerste poging niet slecht en het eindproduct is goed gefilterd (zie foto hieronder), smaaktechnisch niet wat het moet zijn, ik behoor tot de groep mensen die koriander een zeepachtige smaak vindt hebben en dat overheerst gewoon nu. Er blijft een soort van verdoofd gevoel achter op de tong terwijl ik slechts enkele druppels geproefd heb.

 

Het leeghalen van de druppeltrechter was makkelijker dan verwacht dus daar ben ik wel erg blij mee. Als oefenrondje om te kijken hoe het loopt is het prima geslaagd maar Angostura hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken voor nieuwe concurrentie 😉 

1668888673-opbrengst.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@alchemist Als u met bijvoorbeeld een föhn of warmte kastje  het iets warmer houd komen olie en vettig stof enzo beter door 

mijn heit zette het altijd in de avond op schoorsteen mantel of in de broedkast .

u moet het niet op stenen keuken zetten dat is te koel.

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

Oh en anijs, citroenschilletjes en ook sinaasappel en manderijnschilletjes kunt u ook het beste de olie er uit krijgen met wat warmte.

u kunt ook u eigen citronella olie maken. Werkt ook tegen muggen, neefkes en andere insecten.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@theresa Top bedankt voor de uitleg 😀 . Het zijn nog wat oefenrondes met kruiden die ik al had voordat de druifvergisting klaar is en ik nieuwe ga bestellen. 

 

Maar zal kijken waar het het warmste is, broedstoof en föhn heb ik niet.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Poging twee ligt nu te wellen, zelfde ingrediënten maar de verhoudingen zijn anders en het ruikt veel meer in balans.

 

  • 3,3 gram korianderzaad
  • 6,6 gram kardemom peulen (groen)
  • 9,9 gram Curaçaoschillen
  • 13,2 gram Engelwortel

 

Ik heb het aromatische en bittere aandeel omgedraaid, dus 70% bitter en 30% aromaten. 

 

Verder bleek dat alles samen in de koffiemaler te doen het net wat beter ging, dus een les voor de volgende rondes.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Net afgetapt, opbrengst was een 55ml dus niet een geweldige vooruitgang. In dit geval namen de kruiden meer op doordat deze fijner gemalen waren.

 

Qua kleur zit er weinig verschil in, de tweede (rechts) is iets donkerder maar op de foto zie je het niet goed. Qua smaak en geur een wezenlijk verschil.

 

Nummer 1, bijna uitsluitend korianderzaad qua reuk, de kardemom verdwijnt op de achtergrond maar is nog net op te merken. Ik zou best geloven als me verteld werd dat dit alleen korianderzaad was.

Smaak is als een muur van vieze citrus (alsof je goedkope zeepsop in de mond krijgt, niet dat er zeepsop is wat ik lekker vind smaken.....) waarna het korianderzaad duidelijker naar voren komt, ik denk dat ik het bittere van de engelwortel proef maar er lopen wat smaken door elkaar aan het einde. Geen fan.

 

Nummer 2, stukken ingetogener, koriander is wel duidelijk waarneembaar maar de opening is bittere sinaasappel, de engelwortel is ook duidelijk te ruiken bij deze. Qua geur echt niet onaangenaam moet ik zeggen, veel beter in balans dan de eerste poging. Zitten nog wat tonen in van de kardemom maar meer vermomd als laurier of misschien zoethout.

Ha die is bitter zeg, wow. Het is me zelfs te bitter om iets van smaak in het begin te laten proeven, de smaakpapillen lijken de weg kwijt. Na een tijdje begint de smaak wat weg te trekken en dat geeft een aparte ervaring, op de tong is het bittere nog duidelijk aanwezig maar het lijkt alsof er een damp boven zweeft van korianderzaad en wat anders. Qua complexiteit is er iets te winnen maar een duidelijke verbetering ten opzichte van poging 1.

 

Robbert kwam net met de suggestie om citroenzuur toe te voegen om het bittere wat contrast te geven, bij gebrek aan wat citroensap gebruikt. Ongeveer 1:1 verdund (gaat moeilijk met enkele druppels), het maakt het niet minder bitter kan ik zeggen, wel de smaakbeleving wordt anders, de smaken worden meer uit elkaar getrokken, maar ik was er niet op voorbereid dus na die bittere explosie zat ik een beetje verbaasd voor me uit te staren, wel grappig.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ervan uitgaande dat de botanische bitters gaan lukken heb ik net een 50, 20ml Pipetflesjes besteld (let wel de optie met Ideal afrekenen bleef misgaan dus uiteindelijk voor PayPal gekozen wat een 3,75% toeslag opleverde). De prijs bleef nog onder de 90 cent de stuk dus prima.

 

Ik zal later deze week wat ingrediënten bij elkaar gaan zetten en een bestelling bij Pit&Pit plaatsen. Waar ik wel mee wil beginnen is het drogen van citrusschil in de oven, ik heb wat gelezen over het drogen van de gehele vrucht maar daar zitten wat haken en ogen aan. Aangezien ik met name aan de slag wil met de schil, zal ik vanavond wat limoen en grapefruit schillen en deze drogen in de oven. Denk op een graad of 80 met de deur open en kijken wat er gebeurt.

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Na een 15 minuten op 80 graden met de deur op een kiertje;

 

  • Links: Rode Grapefruit
  • Midden: Limoen
  • Rechts: (Hand)Sinaasappel

 

Met een dunschiller, sinaasappel ging prima, de grapefruit erg dun en bij de limoen kwam me redelijk wat wit mee. Misschien binnenkort toch een zester aanschaffen.

 

Het drogen lijkt wat snel te gaan maar wat ruikt het heerlijk hierbinnen.

1669051613-schillen.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Na een 75 minuten op 80 graden de limoen eruit gehaald, kurkdroog onderhand en flink wat bruinkleuring te zien. De rest was al redelijk op weg maar hadden nog vochtige stukken.

 

Volgende keer limoen wordt dus op een lagere temperatuur zoals een graad of 60.

1669055023-limoen.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Even ter aanvulling, rode grapefruit en sinaasappel droogden prima op 80 graden, een 120 a 130 minuten en alles was mooi droog.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er is nog iets wat ik helemaal vergeten was, vorige week had ik contact met Robbert over het maken van een "suiker- en alcoholvrije" tonic. Hij gaf aan dat hij een bekende had die diabeet was en gebruik maakte van iets om de jenever aan te zoeten, zoethout.

 

Nu geeft zoethout een sterke eigen smaak mee maar blijkbaar kan er met een voorbehandeling dit flink verminderd worden. Ik heb nog wat liggen waarmee ik een experimentje ga doen;

 

  • Gehakt zoethout gedurende 12 a 24 uur laten weken.
  • Erna dit net onder water zetten en gedurende een uur laten pruttelen.

 

Ik zal vanavond de zoethout te weken leggen en morgenavond het eens inkoken en erna laten weten wat de smaak doet. Het is een experimentje en de zoethout is over de datum, werkt het dan zal ik nieuwe bestellen, in een wat grotere hoeveelheid meteen.

 

Voor de tonic ben ik sowieso van plan om gebruik te maken van gedroogde sinaasappelen (dus zal deze straks ook halen) om wat extra zoetheid te verkrijgen. Alleen moet er nog wat rekenwerk gaan plaatsvinden om het recept om te turnen. 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist des te langer je laat pruttelen des te meer de zoethout smaak verdwijnt.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Prima, het staat net in dus ben benieuwd morgen. Net nog even een flinke snuif genomen in de plastic pot waarin het zat, ik denk dat ik tot m'n pensioen geen moeite ga hebben om zoethout voor de geest te halen 🤣

1669051391-zoethout.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Het heeft net een twee uur staan pruttelen, even snel gezeefd door een keukenzeef. De geur tijdens het koken ging van overduidelijk zoethout naar een geur die ik ergens wil beschrijven als het koken van witte rijst (met een vleugje zoethout). 

 

De smaak, het is mierzoet. De eerste druppels hadden weinig weg van zoethout en meer van een donkere suiker, bij een theelepel kwam de zoethout smaak wel duidelijk naar voren, maar wel een stuk zachter dan ik verwacht had. Het is zeker minder geworden qua zoethout smaak maar ik zou het wel bij een blinde proeverij eruit halen.

 

Nu rijst de vraag of langer koken het nog verder weg trekt of niet? @Robbert

1669142503-tweeuurtjes.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist ja de smaak gaat meer en meer verdwijnen. Even als honing door koken. 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even zodat ik het niet vergeet, het forum blijft een geweldig kladblok 😀 .

 

Eerste fatsoenlijke poging ondernomen met extractie, ditmaal niet met alcohol maar met glycerine, de bedoeling is een extract te maken wat kan dienen als gezondere (lees minder suiker) variant voor een tonic. Cadeautje voor iemand die tot sinds kort liters dronk per dag maar ook een hele stevige suikerspiegel had en het daarom aan de kant heeft gezet.

 

  • 1 citroengras stengel (22,5 gram)
  • 2,5 eetlepel kinabast (17,3 gram)
  • 4 pimentkorrels (0,3 gram)
  • 5 jeneverbessen (0,6 gram)
  • 1x gedroogde schil rode grapefruit (4 gram)
  • 1 x gedroogde schil sinaasappel (3,6 gram)
  • 2 x gedroogde schil limoen (2,7 gram)
  • 1/4 theelepel keltisch zeezout
  • 240 ml glycerine

 

Ik heb de hoeveelheid glycerine verdubbeld dan ik oorspronkelijk van plan was, het geheel was nogal volumineus en 120 ml was net voldoende om het geheel te bevochtigen.  De geur is buitengewoon heerlijk maar de combinatie van 4 soorten citrusachtige smaken kan wel overheersend worden, dat is in de geur al het geval maar even zien wat het eindproduct wordt. 

 

Omdat ik overal lees dat glycerine een verminderde extractie oplevert dan ethanol, zal deze ook twee dagen blijven staan en straks in de oven op 40 graden een aantal uurtjes gaan. De oven is nu af aan het koelen van het avondeten en de erlenmeyer staat er vrolijk boven op al voor te warmen.

 

Gevoelsmatig zal het aandeel aan citroengras te hoog zijn en zal deze te dominant in de smaak worden, kan ik achteraf kijken in hoeverre ik een vooruitziende blik heb.

1669311780-tonic.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Na een twee dagen en een aantal uurtjes op 60 graden in de oven was het tijd om te filteren. De geur was minder van het citrusachtige maar is nog steeds goed op te merken.

 

Eerste filtering was met gebruik van een filter uit een percolator die ik heb staan, na de eerste ronde bleef er een 150 ml over. Erna met een trechter en een prop watten erin de tweede filtering gedaan, 110 ml opbrengst. 

 

Hier is waar het wat apart werd, ik had een 2 ml toegevoegd aan een 200 ml spa rood en er ontstond een stevig schuim, als een whisky sour eigenlijk.

 

De eerste ronde proeven was vlak, citrus smaken waren aanwezig en een zeer licht bittertje, de grapefruit was het meest aanwezig in de geur en smaak. Daarna heb ik het zoethout extract toegevoegd, 3 delen tonic op 1 deel zoethout, dat haalde de smaak al beter naar voren. Maar het bittere van de kinine blijft eigenlijk uit, ik heb een soortgelijk recept eerder gemaakt met het koken in water en erna een hoop suiker toegevoegd, misschien dat de kina bast op een hogere temperatuur in de oven mag voordat de overige ingrediënten erbij gaan? Langer laten trekken? Glycerine werkt misschien niet goed voor deze combinatie?

 

Uiteindelijk heb ik bij een van de gemaakte monsters nog meer zoethout extract toegevoegd waardoor het bijna een 1:1 verhouding tussen tonic en zoethout extract werd. De smaken komen wat beter naar voren dan bij de 3:1 verhouding maar het zoethout wordt teveel merkbaar. Ik zal morgen de tonic drinker eens laten proeven en kijken wat hij zegt, er staat nu nog een 90 ml tonic extract hier waarmee gespeeld kan worden. 

 

Het is natuurlijk minder leuk als het allemaal in een keer goed gaat, als eerste poging glycerine extractie noem ik het acceptabel en wat dingetjes geleerd. 

1669472998-Schuimpje.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Na wat verder lezen lijkt het erop dat glycerine slechte extractie heeft van de hardere soorten plantdelen, zoals bast. Laat ik dat net geprobeerd hebben te extraheren, er zijn wat mogelijkheden die zich nu voordoen.

 

Waarbij op hogere temperatuur een optie is, glycerine heeft een kookpunt van 290 graden, iets wat m'n oven niet redt, maar vorming van ongewenst giftige componenten start bij 280 graden (Acroleïne), oxidatie van de glycerine start ergens tussen de 133 en 175 graden. 

 

Een vroegere poging om tonic te maken, met een soortgelijk recept als eerder vermeld, werkte. Dus ik zal morgen wat glycerine oppikken en dit alleen met de kinabast een aantal uur op 110 graden houden in de oven. Het extract met kinabast zal ik later proeven om te kijken of de bitterheid dan wel komt. 

 

Edit: dan wordt het recept misschien in een paar stappen uitgevoerd. Andere optie is om bitterheid uit andere componenten te halen zoals grapefruit schil of de piment, zonder nog even engelwortel etc. te proberen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Vanwege een redelijk ongepland werkbezoek naar Duitsland is de planning wat in de war gegooid dus de tweede poging wordt wat later uitgevoerd, ergens niet erg omdat ik daardoor wat meer tijd gehad heb om YouTube filmpjes te bekijken, alhoewel het zoeken op kinine en aanverwante namen merendeels filmpjes liet zien over zelfgemaakte corona tonics.... Die heb ik maar overgeslagen.

 

De consensus tussen de filmpjes is dat ik eigenlijk twee dingen fout gedaan heb;

 

  • Glycerine puur gebruikt, vanwege de geringe oplosbaarheid wordt er veelal gebruik gemaakt van een mengsel van glycerine en water (verhouding van 60 a 70% glycerine).
  • Het fijnmalen van de kruiden zorgt voor problemen met filteren, dat heb ik ook gemerkt vooral in een nogal lage opbrengt (~ 50%).

 

De eerste versie tonic is geproefd, als een licht bittere limonade weggezet, wel lekker maar geen tonic. 

 

Nu heb ik een aantal mogelijkheden om de 2e versie te maken, enerzijds een gedeelte water gebruiken en daarin de kina bast te extraheren, toevoegen van de overige kruiden na het koken en dan de glycerine toevoegen om tot een 60 a 70% oplossing te komen.

 

Anderzijds is er de mogelijkheid om vervangende bitters te gebruiken voor de kina bast, ik heb filmpjes gezien met Gentiaanwortel, ik gok dat Curaçaoschillen ook prima inzetbaar zijn. Ik zal de komende dagen even nadenken wat ik wil alhoewel ik eerst geneigd ben naar het eerdere recept op een andere manier uit te voeren maar met wel dezelfde ingrediënten.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Alchemist

 

Mooie combinatie, heel dicht bij mijn geliefde combinatie. 

Ik maak citrus zest van appelsien, limoen en een paar pompelmoezen en beschouw die mix als 1 element

De jeneverbessen laat ik weg omdat die MI niet in harmonie zijn met de rest van de smaken.  Wel voeg ik er 1 kruidnagel aan toe en gentiaan.

Das mijn dagelijkse bitter die in apero wijn gaat en vaak in de after dinner gin.

 

🙂

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Morgenavond weet ik meer, zal het eens drinken met Spa Rood.

 

Kruidnagel en aanverwanten qua smaak is iets wat ik heel snel oppik en vaak overheersend vind. Krijgt het al snel een Unterberg tintje, dus vermijd ik het nog even.  

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@alchemist 

1000000% correct

Indien je de kruidnagel kan waarnemen in de neus of proeven in de aanzet dan is er te veel kruidnagel in en is je bitter niet in evenwicht

De kruidnagel moet lichtjes doorkomen in de afdronk maar echt subtiel.  Das de max.

 

Dus maw minimaal kruidnagel toevoegen. 

 

(Deze regel is MI ook toepasbaar voor gerechten)

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Helemaal mee eens met het eten.

 

Er komen sowieso een hoop plantdelen aan waar ik nog niet allemaal mee bekend ben dus daar kan ik eerst mee gaan experimenteren;

 

  • Sinaasappelschil 
  • Bittere sinaasappelschil
  • Zwarte kardemom (onbekend voor me)
  • Duizendblad (onbekend voor me)
  • Grote klis (onbekend voor me)
  • Meidoorn (onbekend voor me)
  • Vlierbessen
  • Heermoes (onbekend voor me)
  • Mariadistel zaad (onbekend voor me)
  • Zoethout
  • Brandnetelblad
  • Citroenmelisse
  • Piment
  • Jeneverbessen
  • Engelwortel
  • Tijm
  • Gezegend distelkruid (onbekend voor me)
  • Paardebloemwortel (onbekend voor me)
  • Moerasspirea (onbekend voor me)
  • Gevriesdroogde frambozen

 

Kruidnagel staat heel erg laag op het verlanglijstje nog.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Alchemist

Op uitzondering van de citrus, angelica, tijm en jeneverbes zijn de hierboven vermelde kruiden eerder hyper subtiel en bijna niet te vatten in een distillatie.  Maw,  te zwak om te proeven in een bitter.

Kardemon (de gedroogde zaden zijn zwart) is perfect voor een Karak thee.  Indias geliefkoozde mierzoete thee met melk en kardemon.  Wel koppig te combineren in een kruidenbitter en bovendien heel gevoelig aan smaakverandering door rijping.  (na een tijdje krijg je een soort rot hout smaak in je bitter van de kardemon)

Maar alchemisten moeten steeds op zoek naar de steen der wijzen en experimenteren met de vreemdste kruiden hoort er nu eenmaal bij. 

India slaagt er wel in, als enige ter wereld,  bloemen te distilleren en naar verluid is de Mahua heel subtiel.

Dus wie weet, komt de volgende revolutionaire bitter uit nederland  🙂

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met de lessen geleerd uit de eerste poging, gaat zometeen poging twee de oven in (nadat m'n hammetje klaar is 😋 ) het recept is redelijk hetzelfde gebleven maar aangepast naar wat ik op voorraad had, glycerine is nu gemengd met water om een 65% glycerine oplossing te krijgen.

 

  • 2,5 eetlepel kina bast, ongemalen
  • 4 piment korrels, lichtelijk gekneusd
  • 5 jeneverbessen, lichtelijk gekneusd
  • gedroogde schil rode grapefruit
  • gedroogde schil twee citroenen
  • 1/4 theelepel zout (wederom keltisch zeezout gebruikt)
  • 1/2 theelepel bittere sinaasappelschil (gekocht)
  • 1 eetlepel gedroogde sinaasappelschil (gekocht)
  • 240 ml vloeistof (65% glycerine)

 

1670259389-tonic2.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Het heeft net een uur op 150 graden gestaan, de temperatuur terug naar 60 graden gezet en toen nog een uurtje langer gehad. Het blijft nu nog een dag trekken op kamertemperatuur. De kleur is bruiner dan de vorige keer dus ik hoop dat dit betekent dat er meer uit de kinabast onttrokken is.

 

De geur is kruidiger dan de vorige keer, toen was het met name citrus, nu ligt de nadruk op de geuren van de piment, jeneverbes en ik denk de kinabast. Ik heb de piment en jeneverbessen nu gebruikt van Pit&Pit waarbij de vorige keer het uit de supermarkt kwam. 

 

Misschien dat de piment wat minder mag voor degene die het gaat proeven maar dat weten we over een paar dagen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?