Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 34 / 71

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies weet ik het niet, maar de voorraad van vorig jaar was na 1 jaar nog superlekker. Als je de flesjes goed koud zet spuiten ze niet leeg. Wel harde plop en wolkje maar het blijft in de fles. Scheelt heel veel! Probeer maar eens.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@firewalker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Top dankjewel vanavond eens proberen

Beantwoorden
Berichten: 8
(@gideon)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Laatst een paar vintage gistflessen meegenomen van bij iemand die ze nog in de schuur had staan en zojuist maar eens de lokale brouwwinkel ingewandeld voor de overige benodigdheden. De mangrove jack cidergist was helaas compleet uitverkocht, iets met appels die rijp zijn πŸ˜‰Β Maar er was wel nog een wijngist waar ook appelwijn op vermeld stond (ook mandarijnen, klinkt spannend). Toen ook maar direct off the rails gegaan en op 4.5 liter appelsap ook nog 200 gram honing toegevoegd onder het mom van "waarom ook niet". De fles blies binnen een uur al zijn eerste belletje door het waterslot dus ik ben benieuwd naar wat dit gaat opleveren πŸ™‚

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb inmiddels een proefsessie gedaan Jan. Het was al licht sprankelend en behoorlijk stevig in de alcohol. Vanwege de zonnige zomer misschien, meer suiker in de appels..Maar erg lekker!

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb naar aanleiding van dit topic ook spulletjes aangeschaft om zelf cider te maken, ben benieuwd wat er uit komt. Ik houd van een stevige cider dus laat maar komen.

Β 

Ik ga het hele proces filmen en op youtube zetten, het eerste filmpje staat er al op:

De emmer staat nu lekker te borrelen πŸ™‚

Β 

Ik heb 9 liter (lidl)sap in de emmer, met een zakje m02 cidergist. Ik ben niet van plan chemisch te klaren dus we zien wel hoe lang het duurt voor het een beetje helder wordt.

Bottelen gaat straks in Grolsch beugels. Moet je daar elke keer de silicone ringetjes van vervangen of kunnen ze wel een paar keer mee?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sjef, het rode dopje kun je het beste er wel op doen, fruitvliegjes kunnen dan niet in het waterslot komen.Β 

Je zegt koolmonoxide maar gelukkig komt dat bij de vergisting niet vrij maar wel CO2, kooldioxide.

Β 

Leuk filmpje en goede muziek πŸ˜‰

Die eerste was te kort om te horen wat het was maar dat laatste, welke muziek was dat?

Β 

De rode ringetjes van de Grolsch beugels is rubber en die gaan vaker mee. Pas als ze gaan lekken vervangen. Zijn ook goed te gebruiken als strap-lock voor je gitaar πŸ™‚

Β 

En wanneer je gaat experimenteren met suiker, kies dan voor glucose of dextrose, dat ik een stuk lekkerder.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmm, stom foutje van me, CO en CO2 door elkaar halen. Ik krijg op mijn werk bijna elke maand een training over hoe schadelijk CO kan zijn voor de gezondheid πŸ˜‰

Het rode dopje zit er inmiddels op, fijn om te weten waar het voor is :).

Het laatste muziekje vond ik wel toepasselijk bij cider, het is: Fiddles McGinty - Kevin Macleod.Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie muzieksmaak!

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De vergisting lijkt nu langzaam op zijn eind te komen. In plaats van continu borrelen hoor ik nu een bubbeltje elke 10 seconden. Komend weekend zal hij klaar zijn om te bottelen. Vrijdagavond nog maar even aan de bak om de nodige beugeltjes leeg te krijgen. πŸ˜‰

Β 

Een vraag die ik nog heb is hoe filter ik mijn cider? Ik heb namelijk geen idee hoe hij klaar en wil niet zo snel hele teugen gist drinken. Ik ben van plan te hevelen naar een tweede (bottel)emmer. Ik heb niet echt de tijd meer iets te bestellen voor het weekend. Zijn er dingen lokaal verkrijgbaar om te filteren of kan ik bijvoorbeeld ook mijn hevel laten uitstromen in een koffiefilter?Β 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik adviseer je de cider eerst op de emmer te laten klaren. Daarna bottelen, zonder te filteren. Een beetje gist heb je nodig in je fles, om koolzuur te genereren. Ik heb wel eens afgeheveld naar een schone gistemmer, maar de laatste paar keer heb ik het gewoon op de gistemmer laten klaren. Dan niet te veel bewegen met bottelen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben het met Auke eens, niet filteren. Zou je het gist eruit willen filteren dan heb je een heel fijn filter nodig en je krijgt dan dan geen prik in je cider omdat je dat nodig hebt voor hergisting op fles.

Het gist dat je hebt gebruikt plakt ook redelijk goed op de bodem van je flesjes dus wanneer je rustig uitschenkt blijft hij helder in je glas.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor dit tips. Ik heb gisteren besloten de cider nog een week langer in het vat te laten zitten.

Af en toe hoor ik toch nog een bubbeltje in het waterslot en ik durf hem niet open te maken om te kijken of hij al helder wordt. Zou dat kwaad kunnen?

Β 

Geduld is een schone zaak. Al is een drinkbare cider in vier weken ook niet slecht. (Twee weken vergisten, twee weken carboniseren op fles)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zolang je het vat dicht laat zit er CO2 boven de cider en kan er geen zuurstof bij dus dat is een prima manier van conserveren.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afgelopen zondag de eerste batch gebotteld! πŸ™‚

Voor degenen die het interessant vinden, ik heb weer alles gefilmd en elke week verschijnt er een filmpje van op Youtube.Β 

https://www.youtube.com/channel/UCA1tURxA-MMToHcgM5GScXQ?view_as=subscriber

Inmiddels zie ik een klein gistdepot onder in de flessen verschijnen en het pet flesje voelt hard. Waarschijnlijk komend weekend de eerste echte proeverij houden (Het pet flesje mag dan open, de rest blijft nog zeker een week staan waarschijnlijk), en de tweede batch in het vergistingsvat. De eerste smaaktest tijdens het bottelen belooft veel goeds!Β 

Β 

Ik ben trouwens blij dat ik jullie adviezen heb gevolgd en hem een week langer in het vat heb laten zitten. Geen idee of het echt scheelt maar het voelt beter zo.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan iemand me adviseren over een paar ideeen die ik heb?

Ik heb gisteren een nieuwe batch in het vat gegooid, het zelfde als de eerste batch. Nu wil ik bij het bottelen wat gaan proberen:

-1/2Β  gewoon naturel bottelen

-1/4 bottelen met 'elderflower cordial' (vlierbloesem siroop) in plaats van bottelsuiker. Ik hoop dat de suikers hier in vergistbaar zijn en dat ik dan een vlierbloesem smaakje overhoud. De meeste vlierbloesemciders die ik tot nu toe heb geproefd vind ik erg lekker en verfrissend.

-1/4 bottelen met kaneelsuiker als zijnde bottelsuiker. Ik heb zo'n strooier van 'van Gilse' voor op de pannenkoeken en ben benieuwd of de kaneel wat gaat doen met de smaak.

Β 

Iemand tips of enig idee of hier iets van gaat werken? Of zou het verspilde moeite zijn?

Je kunt het erg ingewikkeld maken maar in de geest van dit super simpele recept leek het me leuk om het zo simpel/makkelijk mogelijk te houden.

Beantwoorden
Pagina 34 / 71
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?