Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 50 / 71

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Auke, Hij staat (nog) niet op youtube helaas.
Probeer even via een anonieme proxy alsnog te kijken.
Het is een soort uitzending gemist item.
Hoop dat het je lukt, is zeker de moeite waard.

https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/19-12-2019/KN_1710342

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nimrax. Is gelukt. Ik gebruik 'opera' als browser, me ingebouwde vpn. Die Engelsen weten tenminste wel wat ze doen.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Perfect Auke, have fun! En cheers man, krijg er dorst van 😉

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

N.a.v. het geweldige filmpje van aukedebier besloten om een "scrumpy cider" te maken.  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scrumpy

Volgens de definitie moet je dan niet voor je appels betalen en zeker niet vragen of je ze wel mag hebben. Dus via de http://wildplukwijzer.nl  gekeken waar er wat te halen viel. Door de laatste tijd veel op appelbomen te letten merk je dat er veel oude hoogstamfruitrassen zijn die nu nog appels aan de boom hebben hangen dan wel redelijk verse onder de boom hebben liggen. Van zeker 4 oude rassen een kleine 5 liter sap gemaakt. Zuurgehalte was perfect met 7,5 gram zuur per liter. Sg te laag met 1040 en heb deze aangevuld met diksap tot 1055.

Die beurse plekjes maakten me niet veel uit maar die plakken modder uit het filmpje vond ik te erg. Ik heb straks wat om te vergelijken. Volgende stap is dus alleen de appel even afvegen. Wie durft?

groeten Catnip

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi catnip, ik had 35 kg appels. Ik heb ze geschred  vergist met bakkersgist. Opbrengst van 1 vat 30 liter 2.3 liter 40%. Waardeloos... volgende keer beetje rietsuiker erbij.  

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

He Murmillo, klinkt als een bekend verhaal. Wat er niet inzit komt er ook niet uit. Zo heb ik dit jaar ook exact die hoeveelheid appels verwerkt (ook met bakkersgist) tot een eau-de-vie met min of meer jouw uitkomst. Ik vind het aan de ene kant wel prima zolang het maar goed smaakt. Voor cider/appelwijn vind ik het belangrijker dat de appel zich voldoende heeft ontwikkeld. Met mijn eigen boompje ben ik dan ook haast obsessief bezig geweest met snoeien en dunnen. Die appels hebben dan ook een SG van 1056 maar zijn eigenlijk te lekker om te verwerken tot wijn of drank. 

Groeten Catnip

P.s. Hoe heb jij ze 'geschred'? 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een oude takken versnipperaar gekregen en die verbouwd tot appelschredder. Hier gooi ik de appels heel in. 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe groter het volume van een fruitmost, moet minder hygiëne van belang is. 5 of 10L zou ik niet direct (lees zonder handen te wassen) na t oogsten met de hand pletten. Vanaf 25L gaat dat dan weer prima, bijvoorbeeld ook als je nog ff wat fruit fijner wilt knijpen tijdens de gisting. Maar wat maken 5 vieze nagels uit op +1000L? Gist overrompeld in die hoeveelheden die vuiligheid wel voor het een kans krijgt. Aan het eind van het proces wordt sowieso nog sulfiet toegevoegd wat weer bindt aan zulke narigheidjes. Hygiëne neem ik ook wat minder nou dan in het begin, maar toen begreep ik nog niet waarom je wat moest doen laat staan hoe.

Machtig trouwens hoe de ciderboer zijn glas klaart, had niet eens verwacht dat hij het door zou slikken?

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jullie verhalen van de appel cider hebben mij geïnspireerd om ook eens wat met appelsap te gaan doen. Ik heb 16 pakken appelsap gekocht bij de Aldi van 1,5 liter is dus 24 liter. Het soortelijk gewicht is 1042 er zit dus 89 gram suiker per liter in dat heb ik aangevuld met 4,8 kg suiker. Ik heb voor bioferm MALIC korrelgist gekozen omdat deze 50% van de appelzuur op eet waardoor er een minder wrange smaak zou moeten ontstaan. Door het toevoegen van 4,8 kg suiker is het soortelijk gewicht uitgekomen op 1140. De gist vergist tot 16% waardoor er behoorlijk wat restsuikers na vergisting over moeten blijven. Als het goed is moet ik dus een zware zoete appelwijn overhouden na vergisting. De eerste dag gebeurde er niet veel doch in de avond van de tweede dag kwam het schuim uit het waterslot. De hoofdgisting zou naar 3 weken ongeveer klaar moeten zijn waarna ik de wijn overhevel van het gistingsvat naar een grote glazen wijnfles voor de nagisting. Ik zal dan ook een smaaktest gaan doen als het mij bevalt laat ik hem verder nagisten en blijft het wijn en ga ik hem tzt bottelen zo niet wordt hij afgestookt als calvados. Ik hou jullie verder op de hoogte van dit experiment.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Wodkaman, als ik je plan lees vraag ik me af waarom je zoveel suiker wilt toevoegen en wat dit jouw aan smaak oplevert. Jouw drankje bestaat straks voor minder dan een derde deel afkomstig uit appels. De gist die jij koos heeft een alcoholtollerantie van 14-15% maar hoe suikertolerant is deze gist ?(osmotische druk). Jouw doel om voor wijn wat restsuiker over te houden begrijp ik volledig. Echter is de suiker die jij na de gisting overhoudt slechts kristalsuiker. M.a.w. Je zet de gist behoorlijk onder druk dit terwijl je zowel de alcohol en de suiker op een later moment zou kunnen toevoegen. Ik vind het wel slimme keus om deze gist te nemen vanwege het omzetten van het appelzuur en de hoge opbrengst.  Desalniettemin ben ik benieuwd naar jouw experiment en hoop ik niet dat ik je inspiratie om zeep heb geholpen.

groeten Catnip

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi wodka man. Ik volg je experiment. 

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Catnip bedankt voor je reactie wellicht had ik er beter aan gedaan om de extra suiker om de boel lekker zoet te houden na de hoogdgisting toe te voegen. Het is een experiment waarbij ik hoop dat ik of een lekkere appelwijn overhou of anders een af te stoken mash met 16% alcohol we zullen zien hoe het uitpakt. Gistermorgen was de temperatuur van het vat 19,6 graden Celsius eigenlijk wat te laag voor een goede vergisting, ik heb toen om het vat een temperatuur gecontroleerde Brewbelt gedaan met een temperatuursensor in het vat. Deze heb ik ingesteld op een bereik tussen de 23 en 25 graden Celsius. Deze heeft toen de temperatuur van het vat omhoog gekrikt en sinds dat moment heeft het systeem niet meer hoeven te verwarmen. Ga er dus vanuit dat dit het laatste zetje was om de vergisting goed op gang te krijgen en dat de gistcellen dus nou in voldoende aantallen aanwezig zijn om de suikers op te eten. Ben gestart met 7 gram korrelgist zonder enige verdere toevoeging dys ook geen gistvoeding. Mijn vader maakte vroeger ook appelwijn welke hij natuurlijk liet gisten naar daardoor denk ik ook minder gecontroleerd. We zullen zien wat na een week of drie het resultaat is als ik de boel ga overhevelen naar een glazen fles, ben benieuwd. Hou jullie verder op de hoogte. Fijne dagen gewenst allemaal.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Catnip jouw opmerking dat mijn drankje voor minder dan een derde uit appelsap bestaat klopt niet ik heb 24 liter appelsap gebruikt en daaraan toegevoegd 4,8 kg suiker hetgeen het totale volume laat uitkomen op 27 liter (4,8 kg kristalsuiker * 0,625=3 liter volume vermeerdering als gevolg van de kristalsuiker). Dus de basis voor mijn drank is dus 24/27 x100% is dus 88,88 procent puur appelsap. Lijkt mij op zich geen verkeerde verhouding

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom zou je suiker toevoegen ?
Het gaat sowieso ten koste aan appel aroma .
SG boven 1100 is trouwens altijd af te raden .
veel gisten hebben zelfs moeite te starten en kans op vroegtijdig stoppen .
ook zal de gist in een " krap " milieu meer bijproduct maken .
o.a. Azijnzuur ,methyl ,carbonzuur en zwavelzuur .
grotere kans op acetaten .
Kans is groot op een scherpe wrange afdronk .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Vodkaman, jij ook een fijne kerst toegewenst!  Ik denk dat jouw berekening klopt. Echter rekende ik niet in het aandeel water /volume maar het aandeel aan suiker. Om 4800 gram aan suiker uit een appel te halen (bijv. 89 gram per liter) is er dus 4800: 89 = 53.93 liter sap nodig.  Ruim twee keer zoveel als het sapaandeel dat jij gebruikt. Nu gaat het niet allemaal om de suiker maar wel om de smaak die deze hoeveelheid appels meebrengt die je dus mist als je kristalsuiker gebruikt. Twee jaar geleden heb ik iets soortgelijks gedaan met druiven en hoopte ik dat de smaak wel zou verbeteren. Na twee jaar op fles is het nog steeds niet te zuipen. Ik ben daarom ook erg benieuwd hoe jouw gist het oppakt. Klinkt als een potent goedje!

groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 50 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?