Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 56 / 71

Murmillo
Berichten: 2712
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Fijn he Jan die gist! Droge wijn krijg je ervan en hoog percentage. #Heerlijk 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2712
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sjefman, psies zoals Jan zegt, van je cider een destilaat maken, heerlijk.  

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hij heeft een 10 liter alambiek, gewoon koper inderdaad. Ik heb wel vaker zijn stooksels mogen proeven ben ben nog nooit teleur gesteld. Hij stookt meestal vruchten of wijn die 'om' is. Hij zet bijvoorbeeld suikerwater op de pulp die overblijft van de druiven voor het wijn maken. Dat stookt hij dan weer op. Vaak erg lekkere resultaten.

 

Ik zou het alcoholpercentage van mijn cider wel wat op willen krikken denk ik, gewoon om iets meer eindproduct te krijgen. Misschien pak ik mijn recept met honing wat ik ooit gemaakt heb wel hiervoor. Toen heb ik een zooi honing in de appelsap opgelost en een goede zware cider verkregen van ongeveer 11% als ik het me goed herinner. (Hoe noem je dat eigenlijk, een kruising cider/mede?)

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mieder, meider, geen idee. Wellicht een nieuwe drank geboren.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je Ciders zou uitlaten gisten of ondoen van de koolzuur kun je die ook tot een appelbrandewijn stoken . Zou je die appelbrandewijn nog een keer overhalen tot een percentage van boven 78 % kun je deze prima gebruiken tot een basis alcohol voor veel likeuren .
Immers de meeste likeuren behoren op basis van brandewijnen en wijngeesten .
Zowel druiven en appel zijn daar beter geschikt voor dan de schrale karakterloze suiker alcoholen .
het kleine beetje rest smaak is juist dat kleine accent wat de warmte aan de likeuren geeft en verscheidenheid brengt .
De diverse hoog percentage brandewijnen als appel , druif , pruim , citrus worden juist ook specifiek gekozen en gemaakt voor basis bij richting van likeur . Diverse Type likeur Aroma's blenden beter bij bijv appel en andere weer bij druif enz .

Beantwoorden
Berichten: 1877
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja Robbert mee eens. Ik snap die mensen die een smaakloze neutrale alcohol wil hebben niet zo goed. Een goed recept bevat meerdere ingredienten met elke zijn eigen smaak. Dat bij elkaar geeft de eind smaak. De alcohol zit er niet alleen in als smaak drager of om dronken te worden, maar zorgt ook voor smaak en karakter.

Overigens vond ik mijn appelcider van vorig jaar niet zo goed gelukt, daar ga ik nu een likeurtje van maken.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het staat heerlijk relaxed te gisten. Na 3,5 dag slechts 10 SG punten gedaald. Het is ook maar 17 graden in mn keuken op de zaak, maar de gist kan het aan. Range tussen de 15 en 32 graden als ik het goed zeg uit mn hoofd. Ik vergist graag aan de onderkant van de aangegeven temperatuur range. Liever 17 dan 30! Aan het waterslot ruikt het echt naar vers geschilde appeltjes.

Ik kom een Tilt tekort, morgen een Saison Bio brouwen en ik heb hem in de cider gegooid ?. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad Rumo ,
Drank is niet alcohol om dronken te worden en plak er maar een smaakje aan .
De alcohol is smaak maker die smaken laat loskomen , de drager en ook hetgeen wat diverse smaken moet bij elkaar brengen .
Daarom is een keuze van basis alcohol bij recepten ook essentieel .

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb whisky's en rummetjes gedronken die helaas verpest waren omdat ze te laag in de alcohol gebotteld waren. Alcohol is inderdaad een smaakmaker.

 

Een likeur hoef ik er trouwens niet van te maken hoor. Gewoon een lekker eau de vie'tje ben ik al blij mee. Als het ooit zo ver komt zal ik ook mijn resultaten wel delen.

Wie weet een 'Stoken met Sjef' filmpje op youtube. Al ben ik daar niet helemaal zeker van omdat het toch illegaal blijft.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2712
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Top!!!

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net bedacht (tijdens het eten van een wentelteefje) dat ik mijn volgende emmer cider ga bottelen met Maple Syrup als 'bottelsuiker'. Ben benieuwd, het is wel een smaak die bij cider kan passen. 

 

De huidige batch gaat naturel omdat ik eerst de nieuwe gist wil proeven. Dit weekend een middagje bottelen en gelijk maar een nieuwe lading in het vat kiepen.

 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij mij is de cider uitgegist (met portgist, had het nog liggen over de datum) heeft een goede 1,5 week gebubbeld, met koningsdag al wat er vanaf gesnoept.

Een krat bayerische halve liter beugels schoon gekregen (wel een werkje zeg), toch fijn om met vakantie leuke biertjes mee te nemen als souvenir! gisteren het klaringsmiddel in de cider geroerd. Vanavond bottelen, kheb nog geen botteltuitje. Binnenkort maar eens bestellen, komt in de toekomst ook vast vanpas.

Ik probeer glucose als flessensuiker, ietsje zuriger, de cider is al best zurig vergist maar ik hou wel van een friszurig drankje, beter dan telkens hetzelfde bier. Over twee weekjes (als ik ervan af kan blijven) kan er gedronken worden!

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hier ook even een antwoordje op de eerste vraag, cider is erg lekker om op te stoken! Dubbel plezier, maar best handen en hoofd weg houden als je het wil opstoken. Ik heb meestal 14% ongeveer in de stookcider, komt met koeling in de kolom eruit met 70-80%, dit houdt ik meestal puur totdat ik er iets anders mee doe. Kruiden erin, aanlengen, mengen met andere voorgemacereerde goedjes.

Appeltjes alcohol (ik noem het appelschnaps) is erg lekker! Onder vrienden berucht omdat ook 70% best te drinken valt en het brand op de vinger.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik klaar het niet, vind ik niet nodig. Ik heven het over in een schone emmer met opgeloste suiker (of siroop, of binnenkort dus maple syrup) en bottel vanuit die emmer. Zo'n automatisch pijpje is wel heel makkelijk! Kost ook geen drol ;).

 

En de ervaring is dat het na 2 weken drinkbaar is, na één maand best lekker en na twee maanden pas écht op dronk. Bij mij dan.. Ik probeer dus de voorraad hoog genoeg te houden om er lang genoeg van af te blijven. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies, genoeg voorraad houden om te zien wat tijd doet met het product. Dat heb ik ook met mijn bieren, als iets lekker is is het snel op en weet je niet wat een langere rijping met het product gedaan zou hebben. Geen betere raad dan voorraad zeg ik altijd ?

Mijn Bio appelcider van augustus is nu heerlijk, het schuim blijft er zelfs op staan. Eerst trok dat nog vrij snel weg. Jammer dat het einde van die batch in zicht is.

Beantwoorden
Pagina 56 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?