Meldingen
Alles wissen

droge bakkersgist proberen

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

op 21 liter water voeg je 6 tot 7 kilo suiker toe . eerst de suiker even oplossen in heet water met 15 gram citroenzuur .( in 3,5 liter water los je 7 kilo kilo op. ) en 15 min door pruttelen laten .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je een Container van 25 liter gebruikt vul je die met 15 liter water . dan voeg je de in heet water opgeloste 6 a 7 kilo suiker toe ( even afkoelen laten eerst ) en daarna jou gist en gist voeding die je eerst even heb opgelost in schaaltje lauw water . hierna vul je de container af tot 25 liter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je in buurtsuper of omgeving geen gistvoeding kunt vinden kun je gewoon een gesneden tomaat ( tomaten puree ) en spliterwten gebruiken . Voor citroenzuur kun je bij drogist terecht .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volvo: zuiker = suiker

Gesneden tomaat is veel te weinig, in een blikje tomatenpuree zit wel een kg tomaten,

tomaten bestaan bijna geheel uit water.

http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een grote vleestomaat en wat gekookte erwten en bakkersgist was wat we 35 j geleden gebruikte . En het werkt echt nog steeds.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je een pondspak bakkersgist koopt gebruik je gewoon wat extra gist als je geen gistvoeding bij de hand hebt. Het hoeft dan niet zoveel te groeien (je hebt al veel cellen) en droge gist heeft over het algemeen al wat voedingsstof bij zich.

Bij bierbrouwen wordt soms wat bakkersgist meegekookt als gistvoeding als je niks anders bij de hand hebt.

 

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@volvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke super ga vanavond aan de slag bedankt alvast

Beantwoorden
Berichten: 8
(@whiskystoker)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat lijkt me heel erg veel?. Ik gebruik 15 g verse gist per 25 liter. Gaat prima. 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De tabel die ik altijd gebruik (en die redelijk overeenkomt met de waarnemingen)  geeft aan dat het maximale bereik voor bakkersgist 240 gram suiker per liter wash is.

 

240 gram * 25 liter = 6 kilogram.

 

Meer suiker erin zal betekenen dat er veel suiker onvergist zal blijven omdat de gist gewoon afsterft boven een bepaald percentage.

 

Verder is het raadzaam om niet gelijk het maximale te willen. Kent u het gezegde "wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op zijn neus" ?

 

Het maximale eruit willen halen zorgt voor veel voorloop en scherpe smaken in het destillaat.

Ik zou me beperken tot 5 a 5,5 kilo suiker. De suiker inverteren door het suikerwater een half uurtje zachtjes te laten koken met citroensap.

 

Af laten koelen ????????????????????????????????????????????

Giet maar 12,795314 liter koud water in je gistvat. Gewoon een grote soeppan nemen ik weet niet hoe groot de mijne is, 3 of 4 liter of zo. Koud water erin. Anderhalf kilo suiker erbij. Niet op een hoog vuur zetten anders brandt de suiker aan, zachtjes aan de kook brengen. 1 keer in het kwartier even roeren en voor de rest sport of journaal kijken. Als het kookt een opscheplepel citroensap erbij, half uurtje zachtjes laten doorkoken, dan een klein blikje tomatenpuree er goed door roeren

 

Neem een mengkom en doe er wat koud water in.

 

Pan van het vuur en hoppekee .zo op je meer als 12 liter koud water. Op een klein beetje na dat gooi je bij het koude water in de mengkom, daar kun je je droge gist mee wekken.

 

Koud water in pan, suiker, gewoon herhalen totdat je aan die 5 a 5,5 kilo suiker zit.

 

Dan zal de gist ook wel lekker wakker zijn. Nog even goed kloppen met een garde, met de hand voelen (fuck thermometers) of wat er in je gistvat zit niet warmer is als handwarm, gist erbij, opvullen met handwarm water tot 25 liter, deksel erop, waterslot, vergistingstijd + ruim de tijd om te laten klaren +/- 3 weken.

 

Succes !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

5 tot 5,5 kilo suiker.

4 blikjes tomatenpuree.

3 a 4 opscheplepels citroensap.

5 zakjes droge bakkersgist

 

Ik durf er een mooie fles whisky onder te verwedden dat  u het boodschappenlijstje geheel af kunt werken bij 5 verschillende supermarkten die het dichtst bij u in de buurt zitten. Juist de goede verkrijgbaarheid van alles vind ik de charme van dit recept.

 

Nou wil ik verder geen winkeliers brodeloos maken hoor, als u denkt dat het beter gaat met citroenzuur in kristalvorm, échte voedingszouten, en weet ik veel wat voor meuk moet u het gewoon doen hoor.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Krijg je door de tomatenpuree geen blijvend rood gistvat?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, die blijft knalrood, wij hebben een paar jaar geleden tomatensoep gegeten, en sindsdien eten wij van rode borden...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

schoonmaak tabletten of vloeistof voor Melkmaschine reiniging maken zeer goed schoon en ontsmetten de vaten .
Werkt perfect en ook tegen verkleuring .
Goed spoelen !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer de suiker goed is geinverteerd door deze te verwarmen en de zuurgraad is goed en zal wanneer je een goede kwaliteit verse gist gebruikt alle suiker vergisten . maar het alcohol percentage dat ontstaat kan het gist doen afsterven . De betere modernere gist soorten kunnen hogere percentage aan en daarom ook meer suiker vergisten . De oudere bakkers gist stopt al bij 6,5 tot 7 % . tegenwoordig zijn hogere percentages mogelijk .

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat al gezegd werd hierboven, gebruik het birdwatchers recept. 

Voor droge gist kun je 1 gram per liter wash aanhouden

De hoeveelheid suiker / water verhouding is voor bakkersgist max 10%, beter 8%

Je kunt onderstaande calculator gebruiken om de hoeveelheid suiker uit te rekenen

http://homedistiller.org/calcs/alcohol_yield

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?