Robbert, ik ga ermee aan de slag, bedankt voor je info.
Beste Robbert, even paar vervolg vragen,
hoeveel uur per dag moet de 75 Watt "full spectrum spiraal dag lamp" branden voor de vermeerdering van de gistcellen en om ze een sterkere celwand te geven?
Hoeveel dagen dient deze UV lamp te branden voor de gistcellen?
Als ik de gevraagde boven staande uren heb laten branden, wil ik de halve inhoud van elk gistbakje in de koelkast bewaren. Kan ik hier glycerine of iets anders bijdoen om de gist langer goed te houden. (is elke week wat lauw water en speltmeel verversing gewenst?).
Hoelang kun je deze in de koelkast bewaren?
Als je adviseert glycerine of iets anders erbij te doen, over hoeveel cl. denk je dan?
De andere halve inhoud van elk gistbakje wil ik in de diep vriezer bewaren. Ook hier glycerine of anders bijvoegen? Over hoeveel cl. denk je dan?
Alvast bedankt, Ad.
Jr kunt met glycerine inderdaad de gist jwat beter bewaren in de vriezer
1ml op 100 ml
Uv brand de dafen tit je het gaat opslaan
Robbert, bedankt voor je adviezen.
Ik weet niet of iemand er wat aan heeft, maar afgelopen week kreeg ik deze link toegestuurd:
En dan kreeg ik in een kolom rechts van het artikel ook nog een hele serie artikelen over vergelijkbare onderwerpen.
Hoe weet je wanneer je genoeg gistend deeg hebt om in een 25L vat verdunde melasse te doen? En is het nodig om de gist eerst te drogen of kan ie met deeg en al meteen in het vat?
Een aantal methodes geprobeerd,
- Eerst in de oven op de laagste stand (30 graden) en met de deur open gedurende een aantal uren laten drogen. Dat werd helaas niks, de ventilator van de oven bleek te weinig lucht te verzetten om het te drogen.
- In een kaasdoek gedaan en opgehangen, dat werd een beetje een kliederboel en het drogen ging niet snel genoeg, er begon schimmelvorming te komen helaas.
- Een tip van een dame uit India gevolgd (Youtube) die zelf gist maakt voor haar zuurdesembrood, zij deed de actieve gist tussen twee bakvellen (in mijn geval de witte van Jumbo huismerk) en platdrukken, daarna met een ventilator gedurende een aantal uur laten blazen en het droogde prima op. Het voordeel van deze methode is dat je beestjes zoals vliegjes etc er makkelijk weg van houdt.
De opbrengst van een setje bakvellen is ongeveer een 170 gram geworden dus dat valt heel erg mee, ik heb nog een 2 liter staan die actief is maar het gros hiervan gaat niet gebruikt worden. Eerst gaat deze batch de koelkast in voor 1 of 2 maanden en dan eens testen of het levensvatbaar is.
Gist drogen dat zou mij ook wel moeten lukken dacht ik, dus tijd voor een experimentje. Ik had geen gist bij de hand dus maar eens in de vriezer gekeken. En daar had ik nog een gist die ik 3 1/2 jaar geleden ingevroren had, dus gelijk nog een experiment of deze tot leven wilde komen. En ja, na 2 dagen was de gist al levensvatbaar deze heb ik verder opgekweekt zodat ik wat meer volumen had. Daarna net als in het filmpje uitgesmeerd op bakpapier en een dag laten drogen in de zon. Toen het voldoende droog was heb ik het tot poeder gestampt en in vacuümzakjes gedaan. Nu liggen ze in de koelkast en zal ik na een paar weken of maanden eens kijken of ik het weer tot leven kan wekken.
Foto1
na een paar keer oefenen staat nu mijn eerste appelsap met eigen gemaakte gist in een emmertje, gist volgens robbert zijn recept, staat ook nog een bakje kool/appel en magere melk wat het volgende probeersel gaat worden, erg leuk en bevredigend het in eigenhand hebben. bedankt robbert voor je recepten en filmpjes
nog een vraagje, gist in de koelkast hoort dat gewoon te gaan rijzen alsof het warm staat?
De gist van ananasschillen beviel goed met de eerste testen, maar dat proces legt wederom een klein probleempje bloot voor me, timing. In dit geval ging de gist sneller dan de spullen verzameld waren voor de vergisting (suikerriet wat de moeder van een collega mee heeft genomen uit het Caraibisch gebied). Nu loopt de vergisting sinds gisteravond en een wildere gist kan ietwat trager starten, zitten nu op een luchtbel per 10 seconden, let wel dit is in een waterkluis dus de afsluiting is prima.
Maar ik begon weer te denken over het maken van gist en deze te drogen om zo een droge gist klaar te hebben voor wanneer ik weer rum, bourbon of Ierse whiskey ga maken, bij de Schotse varianten doe ik misschien nog wat anders maar bij de rokerige varianten wil ik het niet wagen met de lacto-rakkers aangezien die de rooksmaak nogal kunnen wegnemen.
Murmillo leek me z'n kerstmis lijstje door te sturen met een boek wat hij wilde, Chris White - Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Ik heb er even doorheen gebladerd (de digitale versie even ingekeken) en het hoofdstuk over gist hergebruiken, met wassen en dergelijke, het gebruik van zuren om bacteriën eruit te halen, iets wat te gecontroleerd moet gebeuren om als hobbyist dit uit te voeren trouwens. Maar het gaf wat stof om over na te denken en ik hoop dat iemand een zinnig antwoord heeft op de volgende vragen.
- Is het wassen van een opgekweekte gist zinvol? Uit het oogpunt om eventuele gebruikte fruitsoorten, melkzuurbacteriën te verwijderen en hopelijk de actievere fractie te scheiden van de rest.
- Voor de rum gist, zinvoller om te kweken op concentraten (hiermee bedoel ik melasse, appelstroop, dadelstroop) en de meel achterwege te laten om kruisbesmetting te voorkomen, aangezien het gewassen gaat worden wil ik eigenlijk geen bulk creëren om te moeten drogen.
- Werkt hetzelfde grapje ook voor melkzuurbacteriën alleen? Bijvoorbeeld als ik een lactofermentatie zou uitvoeren van bepaalde vruchten (pruimen) en dat wel lichtelijk met bloem mengen vooraf aan het wassen. Ik lees online namelijk wat problemen met melkzuurbacteriën en drogen, veelal wordt een vorm van vriesdrogen gebruikt.
De hoofdgedachte achter de eigen gist maken, eventueel wassen en drogen heeft met gemak te maken dat ik beschikbare gist heb wanneer het me uitkomt eigenlijk. Een ietwat minder breed smaakprofiel kan ik mee leven, ze zullen toch voor rum (die fruit of dergelijke toevoeging krijgt), bourbon (hoeft niet te funky) en Ierse Whiskey (mogen de granen doorschijnen) zijn.
Ik ben deze week alleen een tweetal dagen weg vanwege een werkbezoek bij de Oosterburen dus het opkweken zal volgende week of in dit weekend gaan gebeuren. Ik ga even starten met de ananasschil gist aangezien die snel aanslaat en voor de eerste paar oefenrondjes geschikt is. De Bouwmarkt van "Er is altijd iets te doen" heeft 5 liter jerrycans met gedestilleerd water voor nog geen 3 euro dus dan gebruik ik die wel.
Ik zal wanneer ik start wel wat foto's maken en hier neerzetten en dan kunnen we collectief bijhouden of het goed gaat 😉
Gegrepen door dit interessante onderwerp ook maar 'ns aan de slag gegaan met het zelf maken van gist.
Begonnen met het basisrecept op basis van yoghurt en bloem, tegelijkertijd ook het recept met bramen, vlierbessen en wilgenbast met patentbloem opgestart (zie de foto hieronder). Ging als een speer en staat nu in weckpotten in de koelkast om t.z.t. te worden gebruikt.
Vervolgens 2 varianten met magere melk geïnfecteerd met fermentatiesap van witte kool resp. blauwe bessen en veldsla op karnemelk met wat bloem, en opgekweekt met patentbloem. Vooral de laatste ging erg snel. Deze 2 heb ik gedroogd en bewaar ik in zipzakjes in de koelkast.