Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 6 / 14

Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb wat testjes gedaan met 1liter, 10liter en 25liter. Hoe hoger het volume hoe lager het alcohol percentage werd. Zoals Robbert al aangaf, er zijn teveel variabelen om een goede verglijking te maken. Ik zou een gewone mash maken die je altijd maak of wil maken en dan de SG verlagen of verhogen.

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In aanloop naar het grote RUM 2019 project was ik al begonen met het opkweken van een rumgist. Dit ging in principe het zelfde als wat ik hier boven heb beschreven met de yoghurt, maar dan wat langzamer. Da's logisch want yoghurt heeft al een levende cultuur.

Ik heb een suikerriet stengel genomen(net bamboe maar dan niet hol) en daar een stuk van 8 cm afgezaagd(bijna 4 cm doorsnede). Deze heb ik in stukken gesneden(hakken) en in een pot met water gedaan(1/2 liter pot). Gewoon op de aanrecht en in de zon, af en toe even schudden. Na 3 dagen heb ik er een stuk chinese kool in gedaan. Na een dag kwam er leven in de brouwerij, ik heb er toen een drupje Marmite en een mespuntje diammoniumfosfaat bij gedaan. En natuurlijk 2 a 3 maal per dag roeren. Nadat de kool er 3 dagen in had gezeten heb ik alles door een theezeef gefilterd. De vloeistof heb ik weer in een 1 liter weckpot(zonder ring) gedaan, en de rest heb ik met nog een stukje suikerriet uitgekookt. Dit vocht ook in een pot gedaan en in de koelkast gezet(dit gebruik ik later bij het begin van de giststarter).

 En nu weer zoals ik hier boven beschreven heb:  dag 1, maatschepje(5 eetlepels) meel, 1 a 2 maal per dag door roeren. Dag 2 en 3 het zelfde. Toen de substantie te dik werdt heb ik er ook per keer een maatschepje water bij gedaan. Het was nu een dikke drap en er kwamen behoorlijk wat bubbels naar boven. Ik ben hier mee door gegaan tot dat de literpot voor de helft gevuld was. Ik had nog geen melasse dus ik heb de pot met de rubberen ring weer op de deksel, in de koelkast gezet.

Ik heb nu 2 potten in de koelkast staan 1 met yoghurt/meel gist(YM01) en 1 met suikerriet/meel gist(SM01). Iedere zondag haal ik de potten uit de koelkast. Als ze niet te koud meer zijn doe ik er een maatschepje meel en een maatschepje water bij. Na een paar maal roeren gaan ze na een paar uur weer de koelkast in. Als ze te vol worden schep ik er wat uit, en gooi dat weg, maar ik maak er liever een giststarter van natuurlijk.

Na een paar weken had ik de melasse. Ik heb toen de pot met SM01 gist uit de koelkast gehaald. Een 1/4 liter in een nieuwe pot gedaan en een 1/4 liter in de oude gelaten. In allebij drupje Marmite en een mespuntje diammoniumfosfaat gedaan. De nieuwe weer in de koelkast gezet(tot zondag). Met de andere ben ik een giststarter begonen. 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede interpretatie . Lijkt mij zeker vruchten te kunnen afwerpen .
Hoeveel gist op hoeveel liter gebruik je ?

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik begin met 1/4 liter dikke drap, en daar maak ik in kleine stapjes 1.5 liter giststarter van. Zodat ik uitkom op ruim 25 liter stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In zo'n zakje gist zitten een hele hoop ander stoffen, die ik dus (nog)niet toevoegt. Zoals je al eerder schreef is de PH van de stookwijn heel belangrijk, deze pas ik dus aan als dat moet. Ook gebruik ik (op jouw advies) 1 kg diastatische mout in mijn stookwijn. En natuurlijk voldoende gistvoeding.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dik Vloeibare gist dus .
Deze is goed gerezen ?
( wat " geitenkaas" achtig ? veel co2 bel )
dus zeg maar 250 gr ongeveer op 25 liter .
Dat is een high pitch .
Maar met jonge gist een goed uitgangs punt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is zeker een goede weg Rumo .
Ja drastisch mout is zeker beneficiair

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

spellingscontrole is heerlijk ?? diastatisch mout !

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De giststarter begin ik met 1/4 liter dikke gist pap, waar al veel co2 bubbels in zitten. Daar doe ik iedere dag een maatschepje meel en een maatschepje water bij, totdat ik een 1/2 liter heb. Hier zitten ook al veel bubbels in. Dan gooi ik de pot over in een 2 liter pot, en doe hier iedere dag een scheutje vloeistof bij. In dit geval had ik een 1/2 liter uit de gistton met melasse(met rietsuikers enzo) genomen en daarbij een 1/2 liter water gedaan. Zodra het vloeibaar genoeg was heb ik de pot op de magneetroerder gezet. Na 5 dagen (een dag na het laaste scheutje melasse) heb ik de giststarter in de gistton met melasse gedaan. Of dit een high pitch is weet ik niet. Het meten van de melasse vindt ik lastig, dus na een maand ofzo als het uitgegist en geklaard is ga ik het stoken en dan zie ik wel wat de opbrengst is. Het staat nu in ierder geval goed te borrelen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wat is jou temperatuur tijdens gisten ?
Wat is SG ?

( met 1/4 liter zal 200 a250 gram gist kunnen zijn . aangenomen op goede cellen aantallen zit je dan op 25 liter mash op een high pitch . maar dit geeft ten alle tijden beter resultaat dan low pitch . Vergisting start sneller daardoor ook minder gist stress en je zal ook sneller door gisting heen zijn . )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig Rumo ?

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn gist tonnen staan meestal in de woonkamer, daar heerst een temperatuur van 21 a 24 graden. In de winter kan dit oplopen tot 27 a 27+ graden( ik heb een Thais vrouwtje). Het SG is met die melasse bijna niet te meten, de dobber en de refractometer gaven verschillende waarden aan. En deze kwamen ook niet overeen met mijn verwachtingen. Ik heb wel een pot met stookwijn(zonder gist) apart gehouden waar ik nog wat mee kan meten. Deze ga ik gebruiken voor de volgende giststarter. Ik kan dan al met de gist beginnen voordat de stookwijn klaar is.

Je zou bijna denken wat een werk allemaal. Maar met de gist ben ik per keer een paar minuten bezig, met de stookwijn een paar uur en met het stoken een dag, en het is allemaal op een ander manier leuk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je paar jaar dit doet is het een routine tussen andere dingen door .
Maar zeker is dat je opweg bent naar top product .? .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

New batch Voor reverentie tegen over Mangrove jack Gist gemaakt t.b.v. bourbon ( voor basis cuffs and buttons / southern comfort )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooie foto's en goed volgbaar in het verhaal.

Beantwoorden
Pagina 6 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?