Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 8 / 14

Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Laatse vraag,

Als ik de weckpot een paar dagen laat staan in de koelkast zonder er aan te (kunnen) komen, overleeft dr gist het dan? Wat zijn de stappen die ik dan moet nemen om het weer op te peppen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hobbyman . De gist in topic verwerken mais is niet met yoghurt .
Patent bloem , jeneverbes , vlierbloesem , perenblad en water . Deze opgekweekt in 3 weken voor gebruik zodat het hoog in cellen zit .
SG van 1050 -1090 start het prima op .
Terug gerekend vanuit de distillatie afgelopen weekend kom ik op percentage van 13, 5 % ruim .
de groene puntjes in gist deeg is de vlierbloesem .
Ik heb het in een beker staan in koelkast met plasticzakje erover en 6 weken zonder aankomen overleefd het prima . .
Oppeppen uit koelkast is kamer temp laten worden . (beker in bakje lauw water zetten)
Dan kun je gebruiken .
of
De korst eraf halen meel en wat lauw water erbij .en het werkt weer .
Zodra het weer rijst kan het weer in de koelkast .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robert, bedankt voor jouw antwoord. Nog een vraag, hoeveel gram gist per liter gebruik jij in een standaard oplossing?
Dit zal natuurlijk per mash anders zijn maar in een grove richtlijn?

Onwijs bedankt. Ik ga hier mee aan de slag!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist gebruik is afhankelijk van een mash dat klopt . Maar hangt ook af of je high pitch of low pitch wil gebruiken .
Voor de bourbon heb ik 250 gr op 40 liter gebruikt.
Maar als je kleinere hoeveelheid wil vergisten dus b.v. 1 liter zou je 10 gr ongeveer gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Onwijs bedankt robert, ik ga er echt mee aan de (be)slag. Ik ben wel van het, ik wil genoeg gist gebruiken voor een snelle start bij (stook)bieren en lekker vlot het gistslot zien dansen. Dat heeft tot nu toe het beste resultaat gehad bij mij.
Voor fruit heb ik een andere strategie, daar laat ik het fruit eerst zacht worden en zelf een start maken in de vergisting. Dan gaat het door een grote pers en gaat er fruit gist op om hem verder op te krenken. De combinatie van natuurlijke gisten en commerciele gisten (meestal MJ wijn/cider) geeft mij een zacht product en vol van smaak. De pulp gooi ik niet weg, die stook ook op (zo maak je onder andere tsipouro van druif).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet wat voor ketel je gebruikt voor de Tsipouro .
Maar probeer Eens een 2 e ketel te gebruiken met daarin dan de wijn .
Zodat je de damp van de pulp nog eens verrijkt door deze via de wijn te stoken .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook eigenlijk altijd "simpel" met een potstil. Jij bedoeld een zogenoemde "thumper"? Heb ik wel eens aan zitten denken maar nog geen tijd voor gehad om te maken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo noemen de Amerikanen dat inderdaad .
Maar er zijn ook meer namen voor omdat er ook verschillende doeleinden mee zijn .
Niet elke secondair vat is thumper.
De charantaise ketels waarop cognac en brandy word gestook heeft ook een secondaire . een "double" maar deze wordt ook weer voorverwarmd .
" thumper " wordt ook wel als "cleaner " of "rectifier " gebruikt .
Of zoals ik hem gister gebruikte als de "dry still "
maar dat wel ook zeggen dat niet alle " thumpers " dus ook zelfde constructie hebben . dus moeten worden aangepast of zo gemaakt dat je met onderdelen kunt switchen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kwam laatst een artikel tegen en moest aan dit topic denken;

Brood van 4500 jaar oude gist (Engelstalig)

Misschien een vakantie richting het land van de Farao's? 

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo, vandaag de eerste stap gezet naar het creëren van een eigen gist. En ik had een reuze goede hulp erbij ?

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 Is inderdaad een erg leuke leeftijd

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedemorgen, de foto werkt!

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan toch je fantasie maar. Ik word er geen wijs meer uit helaas, foto bleek in eerste instantie nog te groot.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha snap ik. Nou als ik de bende van gisteren zie kan ik me er een voorstelling van maken. Fijne dag.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren de duinen in geweest om wat ingrediënten voor de Bourbon gist  van Robbert te verzamelen welke alchemist beschreef in zijn topic. Als eerst kwamen we de wilde bramen tegen:

Daarna een vlierbloesem:

en het laatste ingrediënt de bast van de knotwilg.

Alles goed gekneusd en door elkaar gemengd met 150gr bloem en 150gr water. 

Afgedekt met een stuk folie met gaatjes erin. Na een kleine 18uur waren er al wat bubbeltjes te zien!

We wachten geduldig verder af!

Beantwoorden
Pagina 8 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?