Hallo Forumleden,
Ik wil een bourbon gaan maken en daarvoor moet er uiteraard ook mais gemout worden. Voor granen zijn er zat methodes aanwezig maar voor mais vind ik minder.
Is er hier iemand die mij een protocol kan geven om simpel mais te mouten?
Alvast dank,
D(r)ankdier
Lijkt me dat je de mais eerst geletineerd (stuk koken). Hierna naar de 67 graden afkoelen en aandeel gerstemout erbij. Enzymen van de mout gebruiken voor de omzetting. Zoekfunctie levert hits op.
Voor bourbon gebruik je minimaal 51 % mais . Daarnaast kun je een diastatisch mout gebruiken . Dus een actief enzym .
Dit is nodig om zetmeel ketens in stukken te knippen en om te zetten in vergistbare suikers.
Mais hoeft niet perse gemout .mais mout heeft ook maar weinig diastatisch vermogen.
Maar groot Voordeel van mais mouten is dat je minder last hebt van gelering en meer estervorming en daarnaast een makkelijkere omzetting van het zetmeel dan ongekookt en ook makkelijker dan gekookt.
P.s. veel bourbons zijn ook sourmash .
Zie :