Meldingen
Alles wissen

mais mouten


DrankDier
Berichten: 92
Topic starter
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Hallo Forumleden,

Ik wil een bourbon gaan maken en daarvoor moet er uiteraard ook mais gemout worden. Voor granen zijn er zat methodes aanwezig maar voor mais vind ik minder.

Is er hier iemand die mij een protocol kan geven om simpel mais te mouten?

Alvast dank,

D(r)ankdier

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@drankdier, kijk eens in het Mountain drew topic dat bestaat ook voor het grootste deel uit mais

https://stookforum.nl/forums/recept/mountain-dew/#post-97721

Maar dan moet je nog wel opzoek naar goede hele mais korrels.

Vraag mij wel af of de meeste bourbons niet uit gekookte mais bestaat 🤔 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Lijkt me dat je de mais eerst geletineerd (stuk koken). Hierna naar de 67 graden afkoelen en aandeel gerstemout erbij. Enzymen van de mout gebruiken voor de omzetting. Zoekfunctie levert hits op.

Beantwoorden
2 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1233

@kevin Dat is brouwen.

Mouten is het laten kiemen van de graan- of maïskorrels.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@kees22 Uiteraard. Echter @Drankdier wil een bourbon maken. Ik geef enkel aan dat je hiervoor niet perse de mais hoeft te mouten om aan diastatisch vermogen te komen. Je kunt hiervoor gerstemout gebruiken, waardoor je het overige deel 'gewoon' maiskorrels kunt inzetten. Wel eerst dusdanig koken dat de inhoud vrij komt voor de enzymen uit de mout om om te zetten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Voor bourbon gebruik je minimaal 51 % mais . Daarnaast kun je  een diastatisch  mout gebruiken . Dus een actief enzym .

Dit is nodig om zetmeel ketens in stukken te knippen en om te zetten in vergistbare suikers.

Mais hoeft niet perse gemout  .mais  mout heeft ook maar  weinig diastatisch vermogen.   

Maar groot Voordeel van mais mouten is dat je minder last hebt van gelering en meer estervorming en daarnaast een makkelijkere omzetting van het zetmeel dan ongekookt en  ook makkelijker dan  gekookt. 

 

P.s.  veel bourbons zijn ook sourmash . 

Zie :

Beantwoorden
5 Reacties
DrankDier
(@drankdier)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert bedankt voor het delen van het filmpje. Het mouten van de mais ging me inderdaad ook meer om de smaak dan om het diastatische vermogen. De enzymen haal ik dan inderdaad uit gemoute granen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@drankdier in dat topic " mountain dew"  wat Rumo ook aanhaalde Beschrijf ik de simpelste manier om mais te mouten.

T is een vrij harde korrel dus het kan inderdaad soms wat langer duren en ook het vooraf weken is belangrijk.

Maar het geeft in verwerken meer gemak en ook de smaakvorming zal aangenamer zijn .

Ook kun je het toegevoegde moutdeel verdelen en een kleine hoeveelheid groenmout gebruiken .  Groenmout heeft een hoger diastatisch vermogen dan gewone gerstemout.

Dus bijvoorbeeld 10% groen mout en 10 tot 35 % andere mout  . Afhankelijk van de hoeveelheid mais . 

Beantwoorden
DrankDier
(@drankdier)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert Ik zal het overwegen. Bedankt voor de tips

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert is er een groot verschil met maismeel en hele mais om te gebruiken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@rinus55 gemoute mais heeft zwaardere smaak dan gewone mais en meel verliest ook smaak tegenover gewone korrel  .

En mais meel gaat snel pap / " behangplaksel " achtig worden . 

Verwerken is lastiger met meel.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?