Gebruik bij de Pure voor de beste kwaliteit altijd Glucose/Dextrose. Ook wel druivensuiker genoemd. Dit in combinatie met vloeibare kool en klaringsmiddels geeft een excellent resultaat. Het is iets duurder maar geeft een nog schoner resultaat.
De vodka gist zal zeker wel werken met kristal suiker .
Maar elke gist maakt meer bijproduct ( afval ) bij kristal suikers dan invertsuiker , druivensuiker .
Het is 5 min werk om kristal suiker in water op te lossen met wat citroenzuur . en 15 min om even door te pruttelen. hierdoor zet je suikers om .
weinig werk voor beter resultaat .
https://nl.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker
Ik lees op wikipedia dat de hoek verandert, verandert dan ook de SG waarde die we aflezen?
??? waarnaar verwijs je Gompie ??
bedoel je naar de invertase enzym van de Gist ?
Gist kan zelf eerst de suikers omzetten maar moet daarvoor harder werken en daarbij scheiden ze meer zwavelzuur , boterzuur , methyl en daarmee methyl acetaat en ethylacetaat uit .
Link doet het plots niet meer maar er stond een email bericht van de SuikerUnie na een vraag over hoe je Invert suiker maakt volgens hun:
Copy van website:
Suiker Unie Info <*@suikerunie.com> aan mij
details weergeven 15:33 (16 minuten geleden)
Geachte heer **,
Het antwoord op uw vraag heeft bij ons wat vertraging opgelopen in verband met de drukke campagne-werkzaamheden.
Per kg vloeibare suiker voegen wij net iets meer dan anderhalve gram citroenzuur toe. De pH die bereikt moet worden is 2.7 Inversie bij 70 graden Celsius duurt ongeveer 14 uur.
Wij hopen u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben.
*******
Consumentenservice
ah okee .ik zie het.
Ja daarom voegen wij ook meer zuur toe . door meer te zuren gaat het inverteren sneller . ook onder druk kun je versnellen.
daarover zijn tabellen te vinden in scheikunde talex boeken .
Amai, 14u, dat is wel wat langer dan even inkoken.
door meer te zuren zoals je ook op de standaard tabellen kunt vinden gaat het vele malen sneller .
Ook in de stookboeken kun je nalezen hoe te inverteren van suikers met welke tijden en hoeveelheid zuren .
verhoudingen gewoon citroenzuur , citroen sap , ascorbine zuur , azijnzuur .
Je zal nooit met een thuis pannetje alle suikers ook omzetten .
Maar wel voldoende om een vlottere en schonere vergisting te krijgen .
Misschien moeten we de titel aanpassen naar turbogisten: discussie water en suikergebruik
of zoiets ...
t is gewoon jammer dat niemand meer zelf gist wil maken en snel snel snel wil .
T is net als met kingcorn brood .
Toen dat in de supermarkten kwam was het gebeurt met zelf gist maken en brood bakken . Wie weer nu nog hoe een echt brood smaakt .
zo gaat het ook met alcoholische dranken .
ik ga het toch eens proberen rob om dat zelf te maken en eens kijken wat een verschil het geeft ben nu om de 2 dagen mijn fruit aan het verstoken maar ooit is dit op en deze winter wil ik deftig snoeien aan mijn bomen en struiken dus volgende zomer mss weinig fruit dus iets anders zoeken voor de hobby
gr erik
Ik weet weinig van bomen en struiken Erik .
Er zijn voor mij dooie en mooie .??
aan vrucht herken ik ze ??
Enige wat ik wel zie is dat na het snoeien van Fruit bomen ze vaak minder maar wel zwaarder en meer suikerhoudend vrucht krijgen .
Ja zelf gisten maken kan een leuke extensie zijn van hobby .
In begin lijkt het omslachtig maar als je eenmaal het trucje door hebt wordt het een route klusje .
Dan kun je ook een gist naar eigen hand zetten .
Eventueel gisten enten .
Ik heb hier ook nog zo'n zak(je) gist liggen. Morgen moet die er aan geloven. Volgens gebruiksaanwijzing kan er 21 liter stookwijn mee vervaardigd worden. Aangezien ik een ketel van 50 ltr heb en vaten van 60 ltr, zou ik er 42 ltr mee willen maken, wel met een dubbele hoeveelheid suiker natuurlijk. Voor mij is het geen probleem als het wat langer duurt. Is dat mogelijk?
Verdubbelen zou ik niet aanbevelen .
2 kilo max 3 erbij , wat gistvoeding en + 12 liter water .
Zorg voor goede temperatuur .
Dan kan het gist ook sneller vermenigvuldigen .
In principe zou de gist het kunnen oppakken .