Meldingen
Alles wissen

Prestige Turbo Pure 48 uur

Pagina 4 / 8

Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik was aan het denken de T500 die ik heb staan als vergistingsvat te gebruiken. In de winter kan dit waarschijnlijk wel helpen ...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer een gist , of het nu turbo of een ander soort is , te traag gist of moeilijk op gang komt is het vaak simpel op te lossen door een paar liter water toe te voegen en temperatuur iets te verhogen . gist geeft naast alcohol en koolzuur ook andere " afval " .
Wanneer het milieu te zuur is , te hoog suiker of te laag in temperatuur zal gist verstikken ook in zijn eigen afval .
De gist in stress gaat ook zelf dan meer acetaten afgeven , boterzuur , zwavelzuur en ook methyl .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SiRolf dan kan je beter en verwarmingsriem gebruiken kost minder aan stroom en werkt goed

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was aan het denken de T500 die ik heb staan als vergistingsvat te gebruiken. In de winter kan dit waarschijnlijk wel helpen ...

Wat heeft dat voor zin want die wordt ook koud. De grainfather is wel een optie want die kan je gewoon op 30 graden zetten maar dat is onzin. Gewoon warmer zetten of even in de t500 gooien op terug op 30 graden brengen en dan bij de kachel. Vergeet niet te roeren. En anders moet je wachten tot 2919

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nog even een vraagje heeft iemand ervaring met het verschil in alcohol kwaliteit van de still spirits classic 8 turbo en de still spirits pure. Is het verschil voldoende groot om de mindere opbrengst van de pure te accepteren of is het verschil nauwelijks merkbaar.
We gaan voor schone neutrale alcohol doch als dit kan met een zo hoog mogelijke opbrengst prima zo niet gaan we voor een iets lagere opbrengst

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zal wel commentaar komen Omdat ik wel vaker reageer over de commerciële gisten daarom Even dit !

De commerciële gisten zijn absoluut van goede kwaliteit maar hebben allen een eigen karakter !

Of het nu alleen gaat om kwantiteit te krijgen of juist om kwaliteit.
Voor ieder is er iets verkrijgbaar wat past bij hun doelstellingen .

Maar voor ALLE gisten geld : jaag ze niet in stress , laat ze niet op hun tenen lopen !
Voorkom dit door een goed gist milieu te gebruiken !

Achter op de pakjes staan hoeveelheid water , suiker e.d. aangegeven .
Dit is in omstandigheden van lab getest door de producenten .
Gebruik je hun water ( hardheid en mineralen ) , suiker , ph waardes , temperaturen en hygiëne volgens hun standaard zal het goed gaan en de prestatie volgens aangegeven .
(bij meeste producenten zijn daar vast datasheet over te krijgen )
Zit je in andere regio is jou kraanwater misschien harder , zachter , zuurder , mineraal rijker of armer , zuurstof rijker of armer
en jou suiker komt misschien niet van zelfde producent waardoor zuiverheid hoger of lager zou kunnen zijn .
de temperatuur toleranties zijn misschien anders .
Dat alles kan dus prestatie elke gist beïnvloeden.
Gist produceert niet alleen Alcohol en co2 maar ook andere afvalstoffen .
In een ander milieu zal gist zich anders gedragen en dus het gist meer afval kunnen gaan produceren wat de gist zelf in de weg komt te staan .
Met andere woorden MOGELIJK tragere vergisting of versneld afsterven van deels of alle gist of moeilijk opgang komen van vergisting
daaruit zou kunnen volgen , weinig opbrengst , Acetaten en zuren vorming , bindingen tussen stoffen , methyl vorming ,kwaliteit slechter EN bijsmaak .
Ga je voor kwantiteit of kwaliteit ??
Simpel gezegd :
Door ruimer water / vocht te gebruiken of 10- 15 % minder suiker zal je meer zekerheid hebben op een goede vergisting Omdat daarmee de gist makkelijker zijn inname van voeding en suikers en uitscheiding van afval stoffen kan verwerken en de gist zich makkelijk kan voortplanten .

Wanneer je alleen suikers vergist wil niet zeggen dat na vergisten er alleen alcohol en water over blijft .
Suikers bevatten nog vezels en residuen die niet omgezet worden .
Van gistvoedingen blijven residuen achter .
de toevoegingen ( al dan niet chemisch ) voor de hogere resistentie , prestatie en houdbaarheid van gisten laten stoffen achter .
En naast alcohol en co2 geeft gist afvalstoffen .
Dus elk gist heeft eigen karakter en elke vergisting bij product / ( bijsmaak )

Door nauwkeurig distileren raak je de meeste bijproducten kwijt .

Des te neutraler de gist en brouwsel des te minder vervuiling / bijsmaak des te minder uit te distilleren.

Om zo neutraal mogelijk alcohol te krijgen kun je voor de distillatie toevoegingen doen aan het brouwsel waardoor je achteraf niet hoeft te filteren en/of corrigeren .

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert je verhaal is compleet duidelijk en ook uitgebreid waarvoor mijn dank maar ik heb nog steeds de vraag aan ervaringsdeskundige of er volgens hun qua zuiverheid een groot verschil is tussen de still spirits classic turbo of de still spirits pure. Waarbij ik bij beiden al bij de mash actieve kool zou willen toevoegen. Nu ben ik achteraf aan het filteren via actieve kool

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De tip van extra water toevoegen heb ik ook gedaan. Ik heb op een totaal volume van 25l 3l extra water toegevoegd. Is het trouwens nuttig onthard water te gebruiken of "lust" gist graag kalk?

De vergisting is allesinds terug goed op gang gekomen en het beetje opwarmen (niet veel) in combinatie met de graincoat maakt dat hij zichzelf op dit moment warm houdt. De omgevingstemperatuur zelf is ongeveer hetzelfde gebleven.

Door de combinatie van factoren denk ik dat het wat langzaam ging. Volgende keer gaan we voor minder suiker want we wilden waarschijnlijk wat teveel ineens ... Die beginners hé 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoeveelheid kalk heeft invloed op zuurtegraad van water . wat ook weet invloed kan hebben op vergisting .
Zuurtegraad voor vergisting zou tussen de 3,5 en 6 meest optimaal zijn .
Hoewel er gemanipuleerde gisten zijn die zich beter voelen tussen 5 en 9 .
Er van uitgaande dat over algemeen het water in ned , België en duistland zeer goed is zou je bij vergisting gewoon kraanwater kunnen gebruiken .
wanneer je al enige dagen in de vergisting zit en water gaat toevoegen is het beter om die even te koken voor toevoegen vanwege voornamelijk de zuurstof.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robbert heeft e.e.a. heel helder een duidelijk uiteengezet. V.w.b. het stukje over de gebruikte suiker (bevat vezels e.d.) kan ik dit als ervaringsdeskundige enkel beamen. 

Beide gisten heb ik gebruikt en mijn conclusie is dat je met de Still Spirits Pure Yeast i.c.m. glucose/dextrose een beter resultaat haalt. Kwantiteit speelt voor mij dan ook geen enkele rol. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De exacte verschillen kun je bij Jan vragen .
In praktijk zal het niet groot zijn bij die types gist bij alleen puur suiker vergisten .

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat wou ik weten wil graag hele neutrale alcohol maken en het liefst met een zo hoog mogelijke opbrengst doch als ik genoegen moet nemen met een iets lagere opbrengst dan maar een keer vaker stoken, Dus het wordt de pure yeast.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zal deze dan uitproberen met 7 kilo kristalsuiker waarvan ik eerst invertsuiker ga maken zodat de boel nog makkelijker kan vergisten

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lees net dat het bij die turbo niets moet uitmaken invertsuiker of gewone kristalsuiker dan blijft het bij gewone kristalsuiker

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Invertsuiker geeft minder moeite voor de gist om te werken . dus scheiden die ook minder afval uit en zetten dus de suikers om in ietsjes meer alcohol .

Wanneer je die 10- 15 % minder suiker gebruikt is de kans groot dat jou alcohol beter is en zal jou opbrengst niet meteen ook evenredig veel minder zijn .

Beantwoorden
Pagina 4 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?