Meldingen
Alles wissen

Prestige Turbo Pure 48 uur

Pagina 7 / 8

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ligt er een beetje aan wat je wil en hoeveel haast je hebt.
Je ton zit in de na gisting modus. Je kan 2 dingen doen:
Wachten en op kamer temp.laten rusten tot de je waterslotje niet meer blupt
Dan buiten zetten en uit zichzelf laten klaren (zonder klaringsmiddel).
Of
Gaan klaren met klaringsmiddel en morgen stoken.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks. Geduld is een mooie deugd vooral bij de wondere wereld van zelf alcohol maken. Dan wacht ik nog even en straks mijn agenda napluizen en kijken wanneer ik een dag vrij kan nemen voor de stook en een spirit run van feints die hier nog liggen. Klaringsmiddel gebruik ik steeds wegens een drukke werkagenda en omdat je beter je stook kan inplannen.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals meestal hier is het antwoord: geduld.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

papabeer kijk even met SG meter waar je bent in vergisting .
Te vroeg stoppen is niet alleen minder alcohol maar ook meer vervuiling in ketel . (en veel suikers kunnen ook nog aanbranden .)
Ook al staat op die pakjes binnen 7 dagen klaar het zou zomaar langer kunnen duren .
Voor beste resultaat neem de tijd .,
Soms iets simpels als Staat de ketel te vergisten op de grond dan kan onder in het koeler wezen dan boven in en dat kan al vertragen !

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt en ik heb gemerkt dat bij 25-28 graden (afgelopen zomer tijdens 1 van de hittegolven) dat vergisting dubbel snel verloopt.
De winter heeft weer een voordeel voor bierbrouwers en voor stokers;
helpt de kou het klaring proces te versnellen.
Ik hou standaard 15 dagen aan(of zelf langer) voor suikervergisting op turbogist.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat klopt 100% Nimrax. Maar de alcohol is wel wat scherper en in de zomer stoken is een eeuwigdurende strijd tegen fruitvliegjes die je toch verlies. Volgens mij is het voorjaar en het najaar het beste als je geen Chiller heb zei de snob hahaha. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alcohol wordt scherper door te snel vergisten ook op te hoge temperatuur .

Vergisten in kelder in de zomer ?

(ik heb geen chiller lummel maar Bij mij in terrarium kas is het in winter net zo warm als zomer . vanwege klimaat daarbinnen en deuren sluis nooit last van fruitvliegjes . prima plek om soms ook 3 of 4 vaten te laten vergisten . )

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het vat staat op een stoel in een ruimte van 21°. Meestal vergist ik bij 23 °C. Ook is het de eerste keer dat ik de turbo pure gebruik. SG zal ik morgenavond meten wanneer ik thuis ben. Is het eigenlijk wel een goed idee om het vat te openen en zo zuurstof in het vat te brengen, of kan het geen kwaad zolang je het niet in de vloeistof brengt door bv roeren? Nu ja CO2 is zwaarder dan lucht en zal zich dus vrij snel opnieuw tss wash en lucht zetten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. niet schudden of roeren . Als het nog bubbels geeft is er nog een co2 deken .
SG geeft goede indicatie waar je bent .
En of het wijs is om de vergisting te stoppen .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom mag dat niet?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schudden of roeren nu verdrijf je de CO2 en laat je zuurstof toe . dat is in dit stadium beter van niet .

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben ervan overtuigd dat de hoeveelheden suiker die op de verpakking staan veel te veel is. eerst had ik 3 kg gebruikt op 12 liter water, de tweede keer 2 kg en nu 1,5 kg. Het vergisten verloopt even goed. Maar zoals er al geschreven is geweest, de hoeveelheden zijn uit testen van labo's waar men zo goed als alles onder controle heeft. Daarnet eens een 48 uur turbo gist gekocht en daar staat het letterlijk op de verpakking dat 18 a 20% alcohol halen zal moeten gebeuren onder temperatuur controle. Dit is anders niet haalbaar en een alcoholgehalte van 14% is al meer dan goed. Daarom is het zinloos om al die suiker te gebruiken want de gist kan dit niet aan en dat is weggesmeten geld.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou de hoeveelheden suiker op de verpakkingen kloppen echt wel en de vergisting verloopt ook altijd volgens plan echter je moet je houden aan een aantal basis principes en dat is zorgen dat je materiaal steriel is en ervoor zorgen dat de vaten in de juiste omgevings temperatuur staan zodat de gist optimaal zijn werk kan doen en dat kan in de thuis situatie met een beetje creativiteit altijd wel gehaald worden. Onder die omstandigheden zullen de gisten gewoon zijn werk doen en alle suikers keurig vergisten. Dus ook 8 kg suiker kan zonder meer op 25 liter stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij 8 kilo suiker kom je aan bijna 20% alcoholgehalte en dat haal je nooit zonder koeling/verwarming. Het staat er letterlijk op dat er een constante temperatuur dient gehouden te worden. Dus is er een verlies van suiker en met minder gaat het ook. 

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben nu bezig met het afstoken en van 1 zaak ben ik nu al zeker en dat is dat er veel minder bijsmaken zijn aan de alcohol met het verminderen van suiker.

Beantwoorden
Pagina 7 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?