Meldingen
Alles wissen

slapend gist?

Pagina 1 / 2

Berichten: 24
Topic starter
(@johny)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey stokers,

Ik heb 7 aug 8kg suiker en 20liter water met arsegan port gist in de gistings vat gedaan.

Nou wilt hij niet starten op het pakje staat 10-20liter most zonder gist starter

Ik weet dat dit gist bedoelt is voor vruchtenwijn en niet voor suiker. Maar dit zal toch gewoon moeten werken??

Ik ben van plan om 2e zakje gist bij te voegen is dit handig?

Beantwoorden
28 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien kan het gist niet tegen de osmotische druk.

Heb je het SG gemeten?

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat de gistvoeding ontbreekt

Niet veel gisten vergisten graag zuiver suiker

Ik zou een 10 min. koken en na afkoelen 2 zakjes nieuwe gist erbij , het eerste zakje gist die gegeven is zal dienen als voeding.

Of  Robbert weet misschien betere raad

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel scherp!

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk veel te veel suiker in combinatie met geen voeding.

Als je hebt aangevuld tot 20 l heb je een start SG van 1.152, bij toevoegen van 20l water 1.122.

In het ene geval zou je uitkomen op 18,8 % in het andere op 23%.

Zelfs een genetisch gemanipupeerde turbo gist heeft daar moeite mee.

Dus behalve zorgen voor gistvoeding zou ik ook nog wat verdunnen.

 

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@johny)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja nja ik had me vergist in de suiker ? sg had ik idd gemeten ik kwam uit op 1.124 geloof ik?

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@johny)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks

Dus 1 zakje koken in water afkoelen en 2 zakjes gist bij de (voeding)

En idd verdunnen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ten eerste . Het SG meten !
En zou ik advies geven water toe te voegen . 8 kilo op 20 liter water is veel .
Ook al zijn er gisten die dit zogenaamd kunnen verwerken , het is vragen om meer vervuiling doordat gist te zwaar eraan moet trekken .
Dus verdunnen !
daarbij toevoegen van wat citroenzuur of wijnsteenzuur en wat gistvoedingzout ( ammoniumsulfaat ).
Of een alternatief als voeding stukje fruit en paar gekookte bonen
( gist verwerkt suikers maar suiker is geen voedsel voor het gist)
Het is nog maar enkele dagen dat het staat dus eerst het aanwezige gist aanvullen met wat nieuw gist .
Gist voor vruchtenwijn moet geen probleem zijn maar gebruik wel voldoende !
Als het dan na 48 u nog niets doet zou je zoals Stook ook zegt even kunnen koken , afkoelen , voedingszout en nieuw gist .

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@johny)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankjewel ik ga het toepassen Heb al weer een hoop geleerd vandaag ??

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat voor gist je ook gebruikt ook al zijn het die " volprezen dubieuze " turbo zooi .
Ga nooit boven een SG van 1100 !
Je voorkomt slecht starten of niet starten van vergisting en je houd meer goede alcohol over ook al heb je een paar % minder .
Er is minder vervuiling / bijsmaak dus ook minder voor en naloop .

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@johny)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit wist ik dus ook niet ik ga hem zo verdunnen naar 1100
Gooi nog een zakje gist er bij en eventueel een banaan?

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn eerste stook 2 jaar geleden was ook van 20 liter water en 8 kilo suiker met een alcotec turbo 48 en doosje tomaten puré .

De alcohol heb ik 3 maal over gehaald en er bleef een slechte smaak achter van nagel remover 

Heb alles weggedaan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De nagelremover smaak komt door Acetaat vorming .
In slecht milieu gaat gist meer zuren uitstoten . zuren binden aan alcohol .
Gist stress en nog teveel zuurstof is vaak oorzaak .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcotec 48 bevat al voeding zodat toevoegen van tomatenpuree niet nodig is. 

Nagellakremover/aceton ...... temperatuurgecontroleerd vergisten, dan heb je ook minder of geen giststress. Maar omdat de meesten dit in een emmer vergisten die op een plaats staat waar wisselende temperaturen heersen, hebben ze vloeibare koolstof op de markt gebracht om nog een beetje e.e.a. te corrigeren. 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oud trucje, gooi 1 sneetje bruin brood erbij. Dient dan als voeding

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?