Meldingen
Alles wissen

Still Spirits gist

Pagina 2 / 3

Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is limoncello me gemaakt, smaakt goed, en beetje scherp randje.
Er staan nu geroosterde hazelnoten te macereren voor haselnussgeist, hopelijk wordt does net zo goed als degene die er bij een kleine stoker in Duitsland gekocht hebben. Dat is het scherpe luchtje steeds wat minder aan het worden. Hopelijk zondag op de smartstill stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Steeds lees ik " bijsmaak , scherp , scherp randje " Hoog alcohol percentage Bij paar dagen vergisten , snel dit , paar dagen dat . Geurtjes .
Dat bijsmaakje , scherp randje , is meestal afkomstig van zwavelwaterstof .( H2S) Dit wordt gevormd bij het afbreken ( rotten ) van dode gistcellen . Een gistcel vermeerderd zich 36 x in half uur en sterft af . dit proces gaat zeer snel en bij die mooie snelle gisten nog veel sneller . zelf klarende gist ! ook Mooi ! dus laatste bubbel eruit en stoken ! Maar waarom zo een haast . T is beter om de "stookwijn " niet te lang op gist te laten staan klopt want het gaat geuren . als de laatste bubbel weg is is het meeste wel neergedaald en bij afhevelen de stookwijn zo goed als gistcel vrij . maar de zwavelwaterstof slaat niet neer . Dus zal al je gelijk gaat stoken deze invloed hebben op smaak en schepte .
Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de " bijsmaak ,scherpte " verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda stoken . Alcohol heeft dan niet dat bijsmaakje / scherpe randje meer . Tja het kost 2 a 3 dagen meer voordat je kan stoken maar je smaak is beter .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pure Yeast is gewoon bij stookwinkel.nl te koop πŸ˜‰

Mick had de link al geplaatst. Smaak is zonder bijsmaakjes en het beste resultaat met glucose.

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helemaal mee eens Robbert, geduld is een schone zaak.

Maar ook de temperatuur is van belang. Met de temperaturen van de laatste dagen is koeling geen overbodige luxe.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die heb ik dan over het hoofd gezien, mijn fout haha. Thanks voor de info

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. Munckerik ,temperatuur van de gistvaten is zeker van belang om die wat in de gaten te houden met deze warmte en constant te houden tussen 18 en 22 graden . ( Hoewel sommige brouwers ze in laatste fase van vergisten de temperatuur bij het nagisten omhoog brengen tot 25 of soms 27 graden . Veelal toegepast bij kleine Whisky makers in Engeland en Schotland) .
Temperaturen hebben zeker invloed op smaak en kwaliteit . Ook bij stoken bij warmer weer zou kolom koeling toepassen voordeel kunnen hebben . Wanneer je geen koeler in kolom hebt kun je door simpel een dweil of handdoek onder de brug om de kolom wikkelen en die met bekertje koud water vochtig houden . Het water verdampt uit de doek en onttrekt warmte uit kolom . Waardoor je de 78,3 graden ook stabieler kunt houden en in de kolom de " foute " stoffen laat neerslaan . . De koeler van het distillaat zelf die moet instaat zijn ook bij hoge weer de distillaat damp temperatuur terug te brengen naar ongeveer 25 - 20 graden .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb mijn vaten gewoon buiten staan in de zomer,gaat perfect dat doe ik al jaren zo,nooit problemen gehad.bij het stoken loopt een pijp van 2cm door een koelvat met water en eindigt in een dun pijpje van 8 mm.na de tweede stook heb ik geen scherpe smaak,ik stook wel alleen fruit met natte bakkers gist.gr.?Chris.V.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris .v . Ik stook met droge bakkersgist voor alcohol en natte bakkersgist als ik andere drankjes stook . natte Bakkesgist neemt het ook wat minder nauw in temperatuur dan de droge gisten .
T gaat wat langzamer bij kou en als een wilde bij wat hoger . Jij stookt ook old stile . Je neemt je tijd . Ik geef het tijd en neem de tijd . doe ook die 2 e stook . en bij mij nooit rare geurtjes of bijsmaak .
Neem de tijd , krijg je nooit spijt ! ?
Vr groet Robbert

p.s.
Ook nog voordeel Betreft natte bakkers je kunt wanneer je keteltje is uit gegist gemakkelijk weer een deel van gist wat achterblijft weer gebruiken bij een volgend vat te vergisten .
commerciΓ«le bier brouwers en whisky stokerijen gebruiken vaak steeds de zelfde gist .
T is niet moeilijk om je eigen cultuur te behouden wat weer zorgt voor continuΓ―teit in smaak .

Bij de standaard natte bakkers gist is danwel alcohol percentage lager maar 50 % of meer van cellen nog bruikbaar .
Met de droge speciaal gisten die zeer hoge alcohol percentages is vaak aan eind van vergistig meer dan 90 % van de cellen afgestorven . (Dus ook meer kans op zwavelwaterstof vorming door ontbinden . ( bijsmaak ) )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Aha,ja geduld heb ik genoeg als het ook een weekje langer staat maakt mij niets uit,meestal heb ik genoeg op voorraad,en ik haal ook 80-85% ik heb nu de appels buiten staan te vergisten,ik heb nu geen tijd maar ze gaan de volgende week in de ketel,komt niet op een weekje,als ze uitgegist zijn komen ze in de schaduw,kan de gist naar de bodem zakken.ik gebruik de gist maar een keer,kost niets €4- de kilo.gr.?Chris.V.

Β 

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

i.d.d. Chris.v . dat is het ook Rust en Tijd . . .. Maar het vreemde is dat tegenwoordig zie je dat men wil in 7 Dagen dagen vergisten en in 1 overhaal gelijk 92 tot 96 % schone alcohol hebben . Zo snel mogelijk . .met wat meer tijd nemen gaat het toch wat makkelijker goed resultaat te krijgen ( en in de investering is lager )

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt de kolom op zjin kop onder de kraan houden. Het water loopt bij de zwarte kap gewoon tussen de naden door.

Ik giet er altijd eerst een 2 liter kokend water uit de waterkoker doorheen en daarna nog een keer met koud water. En het loopt idd tussen de naden door. Maar als er water tussen de naden doorloopt dan kan er toch ook alcoholdamp doorheen gaan of zie ik dit verkeerd.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robert het zelfde als ik wat nodig heb,ik zeg altijd met een beetje geduld kruist het mijn weg en dan kost het bijna niets,ik had nog graag een regenton erbij,gisteren komt mijn overbuurjongen en vraagd hoeveel wil je er hebben zijn gratis.helaas weten veel mensen niet wat geduld is.ik heb liever weinig en goed,en ik laat me niet jagen ik ben niet op de vlucht.ik zit soms 3 dagen druiven schoon te maken dan is het toch zonde van het werk als ik me niet de tijd gun met stoken.gr.?Chris.V

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. Een vliegende kraai vangt altijd wat . Chris ?. T is hobby . Mag tijd nemen. zo heeft iedereen zijn eigen manier . Dat maakt het leuk .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax,erg leuk.gr.??Chris.V

Β 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?