Meldingen
Alles wissen

Still Spirits gist

Pagina 3 / 3

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

😉

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. Ook nog voordeel Betreft natte bakkers je kunt wanneer je keteltje is uit gegist gemakkelijk weer een deel van gist wat achterblijft weer gebruiken bij een volgend vat te vergisten . commerciële bier brouwers en whisky stokerijen gebruiken vaak steeds de zelfde gist .

Uit "Whisky Technology, Production and Marketing
SECOND EDITION":

"Scotch and other whisky producers (unlike brewers) do not recycle their yeast, and
the regulations also do not permit the addition of nutrients such as yeast foods or enzymes to the mash or the fermentation, which makes the selection of the correct yeast strain for the appropriate substrates even more important."

Je uitspraak klopt dus niet helemaal. Omdat "whisky-bier" niet gekookt wordt is het niet steriel zoals bier wort en zal dus nog eerder besmettingen oplopen die in volgende generaties meer aanwezig zullen zijn. Je product zal dus wat minder constant zijn als je je gist hergebruikt.
Om die reden gebruik ik biergist ook niet meer dan twee of drie generaties (ik werk hygienisch maar steriel is niet mogelijk).

 

Maar het vreemde is dat tegenwoordig zie je dat men wil in 7 Dagen dagen vergisten en in 1 overhaal gelijk 92 tot 96 % schone alcohol hebben .

Waarom is dit vreemd als dit (ook) gepropageerd op het forum en het de voorgeschreven werkwijze is van de fabrikant (Still Spirits voor de gist en de T-500).

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

We hebben het over bakkers gist,goedkoop en makkelijk zeker bij fruit.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

😉

 

Jij bent echt creatief zeg!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben in diverse distilleerderijen en brouwerijen geweest in GB . waar ze hun eigen gistculturen uitsluitend gebruiken . Die culturen worden al jarenlang gebruikt . ter verduidelijking , het is niet zo dat die de gist in ketel laten en die weer bij vullen . Het is gewoon mogelijk en simpel om van levende deel nog aanwezig gistcellen weer " fris " gist te maken met zelfde stam en eigenschappen . Er zijn Oude whisky distilleerderijen die hun gist en restanten ook bewaken als was het goud .
Het deel wat je hergebruikt is niet de prut uit de ketel maar waar je nieuwe batch uit regenereert . ( de " prut " is immers voor de helft dode cellen )
Het zou in principe kunnen om de "prut" te gebruiken maar i.d.d commercieel zijn daar regels voor .

ja ik begrijp de commerciële promotie .
maar persoonlijk vind ik vreemd dat je een hobby gaat haasten en beperken . Het gaat dan alleen maar over snel machinaal alcohol produceren en het ambachtelijke authentieke verdwijnt .
Oude technieken , principes , truckjes en processes lijken niet meer interessant .
Je beperkt de hobby als het alleen mag gaan over snelle gist en T 500 . persoonlijk zie ik daar veel beperkingen en gemiste creativiteit .

Ik had met Chris.V over bakkersgist het gemak en ook goedkope daarvan .
meer niet .
Er zijn waarschijnlijk veel meer beginnende stokers die weinig budget hebben en graag creativiteit willen .
En misschien ook vanuit eigen smaak en inzicht ook zelf een gistcultuur wil creëren .
( wat uit bakkersgist simpelweg kan )

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had met Chris.V over bakkersgist het gemak en ook goedkope daarvan .  

Het topic gaat over Still Spirits gist 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klopt munckerik ! sorry de gespreks lijn verliep zo .
sorry

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het was ook met een knipoog.

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het belangrijkste iedereen wil te snel gun alles zn tijd dit is belangrijk invbm de  smaak .mijn ervaring is als het als een idioot te keer gaat zal hij niet zacht zijn van smaak en een beetje bittere nasmaak wat ook weer verdwijnt na een paar maanden op hout  kaneel vanille en en scheutje caramel siroop , dit heb ik ondervonden met de rum  als het langer dan een week stond te bubbelen en twee weken klaren smaakte het beste. ook met vodka en bourbon whiskey .

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

de rum van still spirits voldoet prima en laat hem rustig zn gang gaan.

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn rumwash is na 3 weken nog steeds aan het gisten.  Het gaat weliswaar trager dan in het begin maar mijn waterslot borrelt nog steeds 1x per vier à vijf seconden (voor deze wash gebruikte ik een bakkersgist gecombineerd met wijngist).  Zoals Pino hierboven zegt, voor goede resulaten moet je je tijd nemen.  Ik heb ook 4 jaar moeten wachten vooraleer ik met mijn huidige vrouw kon trouwen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja ik begrijp de commerciële promotie . maar persoonlijk vind ik vreemd dat je een hobby gaat haasten en beperken . Het gaat dan alleen maar over snel machinaal alcohol produceren en het ambachtelijke authentieke verdwijnt . Oude technieken , principes , truckjes en processes lijken niet meer interessant . Je beperkt de hobby als het alleen mag gaan over snelle gist en T 500 . 

Je hebt over haasten en beperken. Ik volg alleen de gebruiksaanwijzing. En voor neutrale alcohol zal ik inderdaad niet al te creatief zijn (creatief is niet gauw neutraal).

Een eigen gistcultuur kweken is voor een hobbyist lastig en zou de laatste stap moeten zijn. je moet dan al steeds  per 1 cel gaan isoleren uit je gist en die weer opkweken per stuk en dan kijken wat het beste wordt. Of je krijgt een soort zuurdesem (met een mengeling van bakkers-, wilde gist en bacterien) , dat kan natuurlijk ook.

 

Als je mijn andere posts leest kun je zien dat ik niet op zoek ben naar snel. Ik brouw ook al lang genoeg bier en bv een Orval kloon duurt ook al gauw een maand of negen (liefst langer).

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Geduld is een schone deugd.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?