Meldingen
Alles wissen

Temperatuur gisting

Pagina 3 / 4

Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb de turbo pure gebruikt. Hier zou geen voeding meer bij moeten. Temperatuur is momenteel 22°C. Mijn sg was 1085. Ik weet niet wat de temperatuur van mij wash was toen ik mijn dextrose, gist en carbon erbij gekieperd heb. Dit was zeker niet heet en voelde ook niet warm aan. Vermoed iets boven 30°C. Nadat ik alles goed erdoor geroerd had was het 24°C. Heb mijn vat gisteren na 3u eens geopend omdat ik geen reactie zag. hier was niet aan te zien. Sterke gist geur maar verder weinig. Deze morgen een bubbel om de 30 sec.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Boven 30 gr is kans dat gist afsterft . Dus altijd mee uitkijken 22- 24 gr is prima .
Wanneer je naar oppervlakte kijkt zie je dan ook kleine bellen ?
Het zou kunnen dat co2 langs waterslotje ontsnapt . of deksel niet goed sluit .
Wanneer je een aansteker of lucifer boven oppervlakte houd gaat deze uit dan zou er voldoende gisting nu moeten zijn .

Carbon bijvoegen zou met normale vergisting niet hoeven . ( carbon is geen hulpstof maar correctie middel ) .
heb je citroenzuur gebruikt ??
Iets gist voeding erbij zou geen kwaad kunnen.

Hoe is de PH van de vloeistof ?

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Volgens mij gaat het water dan toch net boven de 30 graden geweest zijn. Maar aangezien het waterslot om de 30 sec bubbelt kan ik misschien nog hopen dat het nog goedkomt. Straks eens proberen met een lucifer. Ik heb thuis nog een zakje gistvoedingszout dus moest het nodig zijn kan deze er nog bij. Van de PH waarde heb ik geen idee. Heb nog geen PH meter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

PH meter hoort bij basis paket wanneer je begint ?.
Geef het tijd en probeer in eerste dagen nog gist deling te creëren .
Na 3 dagen niet meer aankomen .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

30 graden is toch geen probleem? De normale turbo van Stills kan 40 graden aan. Kan alleen in Stookwinkel de achterkant van zakje niet zien. Heb je dat nog? Daar moet het opstaan. Het is wel zo hoe lager vergist hoe beter. Of je dat proeft? Gewoon wachten en doorgaan.  

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

PH meter hoort bij basis paket wanneer je begint ?. Geef het tijd en probeer in eerste dagen nog gist deling te creëren . Na 3 dagen niet meer aankomen .

Ph meters staan in bestelling. Ik denk eerder dat er wat co2 ontsnapt. Eigenlijk vrij standaard inmiddels bij deze vragen. Extra gistvoeding bij een turbo waar alles al in zit zou ik niet doen. Hebben we straks weer een vraag over blauw distillaat ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb een flinke vergisting achter de rug met de Classic turbo. In Still Spirits gisten zit al gistvoedingszouten dus niks extra toevoegen. Mijn suikermash was 8 kilo op in totaal 25 liter volume en heb ook de carbon bijgevoegd. meteen met de gist, want deze haalt wat extra geur en smaakjes (die je niet wilt) eruit. Natuurlijk niet gebruiken met een smaak mash!!!

De temp van mijn mash is ook 30C geweest, geen probleem, binnen 4.5-5 dagen volledig vergist tot sg 980 en ga ik vanavond klaren met turbo clear. Dit weekend afhevelen en dan afstoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het kan wezen dat de gist Of voeding misschien ook in verpakking niet goed is geweest .
Misschien ook door verkeerd opslag of datum .
Kortstondig 30 gr zal niet gelijk alle gist aanwezig doden of stil leggen .
30 gr is wel voor alle gisten een kritieke temperatuur .
Wanneer veel gistcellen niet werken of afgestorven zijn kun je in eerste dagen nog snel je gist kolonie laten herstellen / groeien.

Gistvoedingen kan door invloed van andere aanwezige stoffen te kort schieten .

een te lage zuurtegraad kan ook zorgen voor slechte opstart van vergisten .
Te hoge zuurtegraad kan evenzo .

Als je een carbon moet toevoegen om extra geurtjes en smaakjes weg moet halen is teken dat de het product niet een goede kwaliteit heeft .
Een goed basis product heeft geen correctie middelen als carbon of natrium bicarbonaat nodig.

Er zijn wel eventuele hulpstoffen die kwaliteit kunnen bevorderen.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@amateurke -Still Pure vergist veel rustiger dan de Classic 8 en het duurt vaak 1d vooraleer de vergisting deftig start. Maar ook tijdens het vergistingsproces is deze minder explosief dan Turbo8. Houd je start temperatuur onder de 27°C en omgevingstemperatuur beperken tot 23° max. Je zal ook merken dat de geur die mee vrijkomt met het CO2 aangenaam riekt itt Turbo8.

Komt allemaal goe, Gewoon ietske meer geduld maar je wordt beloond.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

PH meter moet gewoon Standaard bij basis pakket voor beginners Jan .?
? .
Je kunt naast de standaard gistvoeding wel andere producten gebruiken waar gist goed op doet ( denk aan b.v. wat sinaasappelsap , ananassap , marmite rivela of iets dergelijks )
Inderdaad als je voeding als ammoniumsulfaat gaat opstapelen kun je problemen verwachten .
ontsnappen co2 had ik ook al geopperd.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@amateurke)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op het zakje gist staat als starttemperatuur 30°C. Mijn vat lekt al zeker niet meer dus dat kan het al niet zijn. Turbo carbon heb ik bijgevoegd omdat het op de verpakking van de gist stond dat dit de kwaliteit nog beter zou maken. Slecht zal het in ieder geval niet zijn.pH-papier gekocht en morgen eens meten. Zal wel in orde komen!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

PH meter moet gewoon Standaard bij basis pakket voor beginners Jan .? ?

Wordt hard aan gewerkt, schoonmaaaktabletten staan ook online, grammenwegers zijn ook onderweg. En ik zoek nog een tabletteermachine voor de sulfiet. De tabletten zijn nergens in te kopen dus moet je zelf aan de slag ?

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

100% geloof me. Ik ben als Lummel begonnen, jij koos amateurke maar we leren hier supersnel van elkaar. en voor de rest, probeer zelf. En proef. Het is zo'n leuke hobby. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je bent de beste Jan !

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?