Meldingen
Alles wissen

Afmetingen kolom / dome voor 10 liter koper ketel

Pagina 3 / 3

Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als jij de van hoogte van de kolom 1/3 koel buis of spiraal in maakt dan kun je daarbij ook 1/3 gebruiken voor vulling .
Hou er rekening mee dat jou ketel inhoud hogere temperaturen gaat vragen om de damp die je ook koelt omhoog moet brengen .
Te hoge temperatuur kan smaak aantasten en extra druk opbouw geven .

Beantwoorden
Berichten: 31
(@dutchcourage)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wou hem zelf blank houden ivm beua marie met een ring op de bodem van de buitenketel voor ondersteuning, anders was met isolatie nog geen slecht idee.

@Kees: Het isolatieschuim kan trouwens niet tegen vuur mocht je een brander willen gebruiken.

@Troet: Heb je het eind van de koeler geklopt en gelast? Ziet er mooi uit zo zonder overgang. Heb gisteren zelf eens stukjes koper leiding gelast met tig om te proberen. 

Ondertussen ook een aantal meter 6mm koper liggen voor een reflux koeler. Heb hiervoor 140cm 35mm buis. Enige koeler die ik hierin ga krijgen is een enkelgewonden (om 15mm) met een recht stuk door het midden.

Hoe lang moet deze reflux koeler worden?  Wil proberen een 35mm boka te maken van 140cm dus.

@TROET, kan je mijn vertellen wat de functie is van de 2 linker koper " insteek buizen " voor dienen of een schematische tek. van hoe het in je kolom zit , de augurkenpot snap ik ,maar kan geen plaatje maken van die 2 andere ?

Beantwoorden
Berichten: 31
(@dutchcourage)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@TROET, kan je mijn vertellen wat de functie is van de 2 linker koper " insteek buizen " voor dienen of een schematische tek. van hoe het in je kolom zit , de augurkenpot snap ik ,maar kan geen plaatje maken van die 2 andere ?

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de twee koperen insteekbuizen zijn ook verdubbelaars ( of zadels zoals in de glazen kolommen die in andere toppics te zien waren , ook wel zadels genoemd . alles is gewoon op gevoel gemaakt en als je klem koppelingen gebruikt blijft het uitgedreven stuk tussen de buis en de koppeling klem zitten.zie foto linker buisje )

ik gebruik geen refluks in de kolom want het gaat zo goed . Eerste stook vanaf 15%  komt op 85 % en dat is hoog genoeg .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

en vooral de knelkoppelingen zijn erg gemakkelijk want dan kan je zonder te solderen zo veranderen van lambiek naar lange kolom waar de zadels in zitten om ook kruiden in te kunnen doen , dan zit er i.p.v. een zadel een plaatje met gaatjes en dan komt er een banke drank op smaak uit .

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geweldige installatie, vooral met de 'waterzak'. Nooit eerder gezien. Buiten de pneumatiek techniek dan daar wordt het ook gebruikt.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedoel je die glazen pot? Die wordt wel vaker gebruikt. Google voor de gein maar eens op Tennessee Thumper Stills. Spectaculair!

Ze worden door sommigen verfoeid omdat ze gevaarlijk zouden zijn vanwege breuk, maar ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat dat ook echt gebeurde. Wel lijkt het me handig om ze van onder goed te ondersteunen, zoals hierboven ook gedaan is.

De functie/het effect is me nog niet helemaal duidelijk. In Russischtalige fora heb ik de  claim gezien, dat ze viezigheid zouden opvangen. Ook kun je ze als kruidendoos gebruiken. Of ze kunnen dienen als slobberbox om overlopen van de ketel op te vangen, maar dan is de ingangspijp kort, niet lang.

De zogenaamde thumper van moonshiners in de USvA is groter: 1/3 tot 1/2 van de inhoud van de ketel. Rumstokers gebruiken er twee in serie: een met ruwstook en een met fijnstook. Je komt dan blijkbaar op heel andere terreinen uit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De "thumper / booster/ dubbelaar " werd al heel lang geleden gebruikt in ook frankrijk en de Balkan . De Bedoeling is dat je een 2e overhaal meteen aan de eerste koppelt . Scheelt tijd en je verwarmd met de eigen damp temperatuur .
Oude hout gestookte ketels waren minder goed regelbaar en daardoor werd er vaak op hogere temperaturen gestook waardoor minder zuivere drank overgehaald werd . men moest soms wel 4 x overhalen dat betekende dat met grote hoeveelheid soms dagen extra werk was .En nadeel was dat dan ook smaak verloren ging .
Met thumpers kon het dan in kortere tijd grote hoeveelheid gedistilleerd .
Met de 1e ketel stook je de ruwe stookwijn de thumper is dan de 2e ketel run . En zoals Kees ook al melden dat kan dus zijn voor boosten naar hoger percentage , strippen van smaak maar ook om smaak stoffen toevoegen te voegen .
In grote moderne grote distilleerderijen worden thumpers gebruikt die worden bij verwarmen vaak door stoompijpen . ook wel meerdere op een rij met verschillende functie .
Een run naar eind product .
Het heeft voordeel maar is wel van belang om te zorgen dat de thumper niet een te hoge druk opbouw creëert op je hoofd ketel .

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?