Notifications
Clear all

Magische keteltjes - Het gekluns van een beginner  

Page 2 / 4

Robbert
Posts: 6707
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Joined: 3 jaar ago

Voor smaak stoken een hoed maken tussen 3tot 10 inch .hoog
Een diameter van 1 ,1/2 tot inch .5 inch wordt wel gebruikt
Maar te prefereren is breed 5 -10 inch .
Ook kun je een spatbol gebruiken in ontwerp.

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Mijn huidige  kolom is 13,78 inch doorsnee en 85 cm lang. Die korte heeft dan ook 13,78 inch. Ben op zoek naar voorwerp om hoed te maken, moet binnenkant een diameter van 9 cm hebben. Dan kun je er ook nog kruideneitjes instoppen. Zoals jij in topic Tiny's zei bijv verhoogd steelpannetje of zoiets. Maar nog niet gevonden. Komt wel. Wat is een spatbol eigenlijk Robbert ?

Reply
DonQ
Posts: 24
 DonQ
Registered
(@donq)
Nieuw Lid
Joined: 8 maanden ago

https://www.dispolab.nl/producten/spatbollen/50311/802303

Vanaf je kolom maak je een bocht, daar maak je een bol omheen en bovenaan de bol laat je weer een buis uitkomen richting condenser.

Reply
Kees22
Posts: 1100
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

In principe bedoeld om ongerechtigheden die opspatten uit de stookketel op te vangen en te bewaren, zodat ze niet in je destillaat terecht komen.

Maar dus ook goed te gebruiken als kruidenvat.

Reply
Robbert
Posts: 6707
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Joined: 3 jaar ago

De spatbol is een extra " kamer" om het deel dat door het verwarmen opspat of bijv overkoken en o.a. bij eiwit rijke beslagen het schuim als het ware ruimte geeft en doet teruglopen waardoor het niet in de brug en koeler komt .
Een kruidenmand monteer je in principe in hals ketel of hoed of in de doubler .
Dat is niet de officiële functie voor de spatbol . Een spatbol is ook nauw aan onderkant net als boven kant
Een hoed / helm is aan onderkant breeder dan uitstroom en in principe een "verzadigingskamer ..

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Eindelijk. Al een paar dagen lindebloesemhydrolaat willen maken met mijn kruidenketeltje, maar er kwam steeds iets tussen. Omdat het maar zo'n klein keteltje is in de keuken stoken, want daar is het vanmiddag nog een beetje koel.

Alles klaargezet: snelkookpan, 2 liter water erin, zeef op pootjes, gedroogde lindebloesem, deksel er op, koelspiraal aangesloten en water in koelvaatje. Check -> alles oké. Kookplaat aan en wachten op hydrolaat. Nada. Wel erg veel stoom die ontsnapte tussen pan en deksel. Hele handel uitgezet en wachten tot afgekoeld was. Extra rubber er tussen en poging nummer 2. Maar die mislukte ook jammerlijk, zelfde probleem, wel minder maar toch. Weer wachten tot hanteerbaar is en alles losgemaakt. En geloof me, ik was echt niet van plan de keuken te poetsen vanmiddag, maar stoot ik mijn koelvat om. 3 liter water over kookplaat, aanrecht en mobiele telefoon. En dat dreef zo de lades en kastjes in en over de vloer. Balen. Met poging 3 maar gewacht tot zoonlief kwam eten. Die onderkende het probleem meteen en hup daar kwam mijn hydrolaat. Resultaat 600 ml. Toch nog mooi. Maar in plaats van een heerlijke lindebloesemgeur kwam er een hydrolaat uit dat rook naar gedroogd gras, hooi dus. Rest maar gebruiken voor thee of op composthoop denk ik.

Reply
Robbert
Posts: 6707
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Joined: 3 jaar ago

Als je hooi geur had in plaats van de lindebloesem was fe temperatuur te hoog . Dan verbranden de foezels en olie

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Denk dat aan keramische kookplaat licht. Die moduleert (aan-uit etc.).
Denk dat ik bloesem nog maar even bewaar en Maar eens op zoek ga naar andere warmtebron.

Reply
Nimrax
Posts: 3575
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Joined: 4 jaar ago

Of je moet denken aan een vermogensregelaar. Zet je keramische plaat op maximaal en regel dan traploos het vermogen met een draaiknopje.

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Daar zijn we weer. Niks gestookt de afgelopen periode. Bij temperaturen tussen de 30 en 35 graden, waarbij het 's nachts ook niet echt afkoelde geen zin/puf om daar nog een extra warmtebron bij aan te zetten. Maar, dat betekent niet dat ik alleen maar in het zwembad gelegen heb of in een stoel heb liggen uitpuffen.
De eigen gestookte alcohol laten luchten en uitwasemen. De kersen staan op rum, vind ik lekkerder dan brandewijn. Beginnen al aardig goed te smaken. De rumtopf is opgezet, en is bijna vol. Heeft nog tijd jogging, minstens tot half december.
Toen pruimenlikeurproeven met mijn eigen Eau de Vie van pruimen (trots). Omrekentabel van Robbert gebruikt om percentage van de pruimen Eau de Vie omlaag te brengen naar 28% (percentage inmaakbrandewijn). Drie verschillende samenstellingen gemaakt. Smaakt tot nu toe chemisch, alledrie niet te pruimen. Ligt het aan de piment die er in zit of aan de Eau de Vie? Denk zelf dat de laatste de grote boosdoener is, helaas. Dus leren goede Eau de Vie te maken. Intussen laten staan tot eind december en dan eindconclusie.
En dan mijn karamellikeur. Tja wat moet ik daarvan zeggen. Lekkere fudge (karamel van gecondenseerde melk) gemaakt, suikersiroop, kruiden en rum. Geen eigengestookte, maar gekocht in Duitsland. Smaak is lekker, maar blijft scherpe nasmaak houden, alhoewel dat nu na drie weken een beetje afgezwakt is. Afwachten dus. De kersen hebben dezelfde rum en die smaken na 2 maanden al aardig goed.
En ja, met dat warme weer veel gelezen, veel vragen gesteld, veel antwoorden gekregen. Af en toe duizelt het. Probleem is: ik vind alles leuk. Wil te veel, waarschijnlijk in te korte tijd leren en doen. Dus maar eens even aan de rem getrokken. En mezelf de vraag stellen: Wat heb ik nu écht nodig om leuke dingen te kunnen maken? In ieder geval meer geduld, meer ervaring, een beter geheugen en uiteraard betere drank. Misschien nog, buiten de ketels die ik heb, een kleiner keteltje om op smaak te stoken? De Tiny's van Robbert zijn vreselijk aanstekelijk. Vragen, vragen en nog meer vragen stellen. En door het geduld en de goede uitleg van andere forumleden tot de conclusie gekomen dat de Tiny Alquitara toch wel voor mij het ultieme smaakstookapparaat is. En aangezien ik niet ambieer om grote hoeveelheden te gaan maken, een keteltje heb van 10 liter waar max 7 of 8 liter in gestookt kan worden, en ik daar dan weer ongeveer 1,5 à 2 ltr max uit kan halen van te hoog percentage om 2e keer over te halen. Dus moet verdunnen tot 40% om opnieuw te kunnen stoken, viel de keus op een Alquitara van 2,5 liter. Op onderzoek uit, op internet zoeken, E-bay etc etc. Maar dat werd allemaal niks. Conclusie: liever een goed product waar ik van op aan kan, dan een tweedehandsje waar ik niet van weet wat de mankementen zijn. En in verhouding de prijzen ook nog best aardig hoog waren. Dus Jan van Stookwinkel gebeld, want op de site stond een wachtlijst. Nu sta ik braaf op de wachtlijst, in afwachting van een leuke Alquitara waarin ik straks hopelijk lekkere dingen kan maken.
In afwachting daarvan ben ik wel al kruiden gaan drogen in mijn prototype kruidendroger voor buiten. Ging prima met deze temperaturen. Maar een echte zonnedroger staat ook nog op de verlanglijst, gaat sneller, beter en kan ook fruit en groente in (schat maar eens lief aankijken).
Inmiddels ook geleerd dat cremelikeuren gemaakt worden op alcohol van graanbasis. Wil ik op het moment nog wat verder prutsen, zal ik toch wat dranken moeten gaan kopen. Denk aan een goede oude graanjenever (ongezoet) voor crèmelikeur en kernobstschnaps voor fruitlikeur. Bovenaan op de lijst staat venkellikeur dus dat wordt de eerste. Ben heel benieuwd.
Tot nu toe nog niet veel bijzonders gemaakt. Maar ook daardoor wel braaf geweest en veel geleerd. Hou jullie op de hoogte.

Reply
Robbert
Posts: 6707
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Joined: 3 jaar ago

De pruimen eau de vie misschien last van looizuur ? ( of misschien cyanide )
Veel schil of nog pitten gehad in de stookwijnen of een paar kapotte pitten ?
Zet de drank in de zon en decanteren .

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Kan ik dat op een gemakkelijke manier testen? Pruimen waren ontpit, wel met schil. Wel maar 1x gestookt, is dat soms fout? Royaal voorloop, heads en benodigde tails weggedaan. Kan ik dat in gesloten de fles in de volle zon zetten? Buiten of binnen? En hoe lang?

Reply
Robbert
Posts: 6707
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Joined: 3 jaar ago

1 x stoken kan maar je moet goed voorloop en zeker op tojd naloop weghalen .
Niet te lang doorstoken ! .
gewoon buiten in zon en sluit fles met prop watten . Af zodat het kan ademen .
Paar dagen en dan even proeven .
giet een paar keer de fles over . Zodat het met zuurstof kan oxideren ..

( Cyanide test staat ben ammareto topic

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Dank je Robbert. Al weer duidelijke en goede adviezen van jou. Volgens mij ben ik je al heel wat kersenvlaai schuldig ?

Reply
Knooier
Posts: 89
Registered
Topic starter
(@knooier)
Actief Lid
Joined: 8 maanden ago

Op bezoek bij ChrisV en Adriana
Na een hele leerweg (dank Robbert) over het maken van likeurs, waardoor ik nu weet dat likeurs niet van suikeralcohol gemaakt worden, maar heldere likeur op basis van een goede Eau de Vie en crèmelikeur op een goede oude ongezoete graanjenever ben ik me een beetje gaan verdiepen in graanjenever (maar die lust ik zo ook wel). Blijkt dat je daar ook maïs in kan verwerken. De discussie brande los. Waar goede maïs vandaan halen. Volgens Chris was de biomais waarvan in Roemenië polenta gemaakt wordt de allerbeste. Zoeter dan de reguliere voermaïs hier en niet zo als suikermaïs. Dus ik op pad voor polentamaïs of grofgemalen meel. Tuurlijk, nergens te vinden. En omdat Chris me al paar keer aangeboden had dat ik wat maïs van hem kon krijgen (verkopen doet hij niet aan), ik op een mooie morgen "eventjes" naar Chris.
Ik werd hartelijk ontvangen door Chris en Adriana. En bij een kop koffie werd verder kennis gemaakt en verhalen verteld. Chris zat gewoon relaxed en op zijn gemak en liet zijn druiven wachten. Adriana was druk in de keuken bezig met het inmaken van bergen groente, soep koken en gehakt voorbereiden voor een vast heerlijk gerecht. Maar ook zij kwam er gezellig bij zitten. We hebben heel wat afgekletst over kruiden. Zij weet er echt héél veel van, geleerd van haar oma. Kunnen wij nog wat van leren. Rond de middag werd er een flinke, heerlijke, verse kop soep voor mijn neus gezet en een of ander lekkere kruidenborrel (half glaasje maar, want ik moest nog naar huis). Nou tegen de tijd dat ik naar huis ging was dat halve glaasje al lang uitgewerkt. Chris heeft nog wat proefflesjes van mijn eerste eigen stooksels beoordeeld. En ze werden goed bevonden door de maestro.
Daarna de tuin in. Kijken naar de planten met bijna allemaal hun eigen verhaal en naar Chris z'n druiven, vergistingsvaten en stookketel. Emmertje gevuld met benodigde maïs en daar ging ik. Maar niet voordat er nog wat kruiden, een druivenplantje en een paar heerlijke potjes siropen en ingemaakt van Adriana in een doos werden meegegeven.
Chris en Adriana hartstikke bedankt voor de leuke, gezellige, leerzame, lieve lange ochtend.
En uiteraard alles Coronaproef, keurig afstand gehouden.

Reply
Page 2 / 4
Share:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?