Meldingen
Alles wissen

Van graan tot vat: zelf mouten

Pagina 6 / 10

Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk experiment en verslag weer catnip.

Ben benieuwd naar het wilgenwater effect.

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super bedankt. Zo heb ik er een beeld bij. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Arak en Murmillo, bedankt voor de interesse. Op de foto is natuurlijk niet alles te zien. Ik heb besloten om net als met kiemgroemte, het water elke dag te verversen. Ook omdat ik geen beluchting gebruik. Het water van de kafjes is nog steeds niet slijmerig. De naakte zaadjes geven bij het spoelen gelijk lange slijmdraden. Het is mij niet helemaal duidelijk wat dit veroorzaakt maar ik vermoed dat dit pentosanen zijn. Zie ook:  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pentosaan

1gram beta-glucaan (dat is een pentosaan) kan het 10voudige aan water absorberen. Verder verandert er ogenschijnlijk niks. Vooral de naakte zaden zijn nog zachter geworden en sommige brokkelen zelfs een beetje af. We hebben nog geen winnaar maar volgens mij al wel een verliezer.

het wordt vanzelf langdradig.

groeten Catnip

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Redelijk hoge informatiedichtheid in een aantal dingen, fagopyrine en pentosanen zijn wat nieuws inderdaad. Hoe lang duurt de ontkieming van boekweit normaal? Misschien dat de lage temperatuur je nog parten kan gaan spelen.

Ik vraag me alleen af waarom je kiest om niet te beluchten, als ik het me goed herinner wordt beluchting toegepast om het vochtgehalte van de gerst niet te hoog te laten oplopen, meen dat 50% ongeveer nodig is om de ontkieming te verkrijgen. 

Mooie aanpak en ben benieuwd.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

4 a 5 dagen.. maar er wordt een hoop beweerd op het Internet. Bij gebrek aan ervaring is het nu wel mijn bron van informatie.  Uiteindelijk is mouten niet anders dan het laten ontkiemen van zaden met de nadruk op het optimaal ontwikkelen van enzymen. Zo ver ben ik nog lang niet met boekweit.  Er begint wat te ontstaan inmiddels. Maar wellicht heb je gelijk over de temperatuur en de beluchting. Een bakje gerst laat zich trouwens prima ontkiemen in een bakje op de vensterbank. Had eigenlijk mijn "nulmeting" moeten zijn. Drie dagen weken en dan laten staan. Maar ik gok dat boekweit wat eigenzinniger is.

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je belucht toch tussen weken door ?
8 uren weken uitlekken 8uren laten staan dan 8 u weken daarna weer uitlekken en 8 uren staan .
Tempe 14- 16 Gr .
Nadien uitspreiden op een rooster of op gespannen linnen .
Om de 4 uren voorzichtig keren / harken .
Kiemen doet graan al bij 4 graden maar 18 - 20 graden gaat het in de regel het beste .
Wel vochtigheid goed behouden .
Na 2 tot 5 dagen zou gekiekt moeten zijn. .
Hierna drogen .
Het beluchten kan met zuurstof maar een gedimde
ventilator kan prima .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

(Meestal doe je weken 4 ,x 8 uren .
Mag ook langer ga niet langer dan 12 uren .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oeps sorry ik zie boekweit hou een iets hogere temperatuur aan dan andere granen .
Spoel het weekwater weg en ververs ook de bekkens.
( Reinigen ) tussendoor

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb blijkbaar iets gemist en kan het niet terugvinden: wat is dat met wilgenwater? Maak je dan een bouillon van wilgentakjes of zo?

Overigens uitstekend verslag, Catnip. Veel en nauwkeurige informatie!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat ik van wilgen weet is dat het een hoog 'auxine' gehalte heeft. Die auxine is een hormoon voor planten, een plant die een schaduwkant heeft wordt door het hormoon richting de lichtbron gericht. Met wilgenwater kun je prima planten stekken, wellicht versnelt het ook het kiemproces.
Wat ik al eens heb meegemaakt is wilgenwater wat ik over had in een plasticflesje in de koelkast had gezet. Week later dacht ik misschien nog bruikbaar, maar het was wild gaan gisten! Zat ineens druk op t flesje en zaten aardig bubbels in. Heb het niet meer gebruikt... gemiste kans.
Maar wat Catnip's precieze bedoeling is durf ik niet te zeggen

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert, bedankt voor de sterke inhoudelijke bijdrage aan het topic. Ik laat gerst afwisselend weken en "uitlekken". Wanneer het aanzetje van de worteltjes zichtbaar is schakel ik over naar de moutemmer in de kelder met de bekende aquariumbeluchting erbij. @Kees22, een paar posts terug heb ik het wilgenwater geintroduceerd. Het gerst kiemde opmerkelijk sneller.( eerste poging) @Pikketanus, bedankt voor je bijdrage. Het is exact vanwege het kiemen dat ik het nu toepas.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt i.p.v. mout emmer het beter sprijden op b.v. een rooster of een in raam gespannen rauw linnen .
pas altijd op met kelders . Kelders zijn meestal slecht geventileerd en kans op schimmels in de lucht . Mout kan heel gauw daardoor besmet raken

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Groenmout update:

SG 1048!!  Met uitroeptekens omdat ik het eigenlijk niet meer verwachtte.  Wat heb ik gedaan:  De groenmout die ik vorige week had verpulpt heeft een week lang staan gisten. In emmertje met de deksel er los. Af en toe echt vast drukken om jezelf te verassen met een dikke knal in de keuken hahaha. Maar goed, die knal bleef achterwege vandaag. Dat zou dus kunnen betekenen dat de vrije suiker is opgegeten door de aanwezige gisten en bacterien.  Dus kijken of de enzymen het hebben overleefd  in dit zure milieu met hongerige microben. Tijd om te maischen!

groemout na een week spontaan gisten

Het maischen bestond uit een soort eenstapsmaisch. Om te kijken of er voldoende diastatisch vermogen was , (omzetting van zetmeel naar suiker) heb ik eerst 500 gram boekweitmeel met 4 liter water tot een beslagje geklopt. Een glucaanrust op 45 graden van een halfuur. (Zelfs in meel blijft het enzym glucanase blijkbaar werkzaam) het slijmerige karakter werd al gauw minder. 

Bij 62 graden Celsius heb ik de groenmoutprut erbij gemengd. Weer opwarmen naar 62 en weggezet onder isolerende dekens. Nog even de pH gemeten na afloop. Ik had nog maar 1 strookje. Opvallend was de melkzure lucht en weer die typische roze kleur van het boekweit. 

pH was dus wat aan de hoge kant maar ook daarover verschillen de meningen. Jullie me ing is uiteraard welkom.

Oproep aan iedereen die het weet: Welke digitale pH-meter moet ik kopen? Ik zie ze voor 15 euro en 350 euro. Ik wil geen strookjes meer gebruiken.

SG 1048, op een kleine kilo groenmout,500 gram boekweitmeel en  ruim 4 liter water.  Niet bijzonder goed, maar ook niet bijzonder slecht. Ik ga het verder vergisten en uiterst voorzichtig éénmaal stoken. Dit wil ik proeven!! 

Groeten Catnip

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

Van links naar recht: boekweit met wilgenwater behandeling, boekweit zonder wwb, bw zonder kaf met wwb, en bw zk zonder wwb

Het boekweitexperiment zet ik natuurlijk even voort. Alhoewel ik eigenlijk nu al weet dat ik de opzet moet veranderen. Ik kan voor boekweit niet met zekerheid zeggen of het wilgenwater helpt. Typisch is wel dat boekweit met kaf veel minder slijmt bij het spoelen en dat de roze kleur weg blijft.

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thnx voor de foto's.

Beantwoorden
Pagina 6 / 10
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?