Meldingen
Alles wissen

Welke installatie is het best voor het stoken van whiskey, rum en 92 procent alchohol?

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met beetje creativiteit en logisch denken is van alles mogelijk William .
???

Beantwoorden
Jac
Berichten: 71
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben na wat experimenteren met de T500 fractionation column gekomen tot een redelijke gin. Uiteraard zal het nog wel verbeteren door uit te proberen. Nu een vraag mbt het destilleren van Whiskey en het gebruik van de column:

Heeft iemand ervaring met het destilleren van Whiskey met de T500 fractionation column?
ik gebruik de grainfather GF30 als boiler.

De volgende ideeen heb ik omtrent de T500 fractionator column met inwendige reflux te veranderen/aanpassen in een soort alambiek of Pot still en ik hoor graag of dit zin of onzin is:

1. De vulling van de column, rvs rashig ringen en koperen zadels, zal verwijderd moeten worden. Ik zou de column dan kunnen vullen met bv kruiden in een lange hopzak. (Ik weet niet of dit wordt gedaan bij het maken van whiskey maar bij een 2e gin stook een keer geprobeerd)

2. De koelspiraal in de column is niet nodig. Alleen de condensor moet de damp condenseren. Dus ik kan op de top van de column de water doorverbinding verbreken en het water uit de condensor direct afvoeren. Ik kan de koelwater uitlaat temperatuur van de condensor meten met de wortometer.

3. Volgens mij kan dit uiteraard geen 92% zuiver alcohol opleveren maar het lijkt me dat afhankelijk van de koelwater uitlaat temperatuur regeling een zuiverheid van 60% abv mogelijk is.

Omdat ik mij voor het eerst waag aan Whisky zou ik erg geholpen zijn met de juiste informatie te vinden. Misschien dat jullie een website aanraden.

ik heb al een tijdje een whisky graanpakket van Eric in mijn bezit en popel om de stap in de goede richting te nemen.

groet,

Jac

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een Whiskey en rum stook je nooit op hoog percentage . Je stookt op smaak! Ook een gin stook je het beste op een potstill achtige opbouw voor ketel .

Wil je een echt goede rum , Whiskey of gin stoken zou een aanpassing van t 500 of grainfather moeten doen .
De alembiek is een redelijke alternatief maar het is een aanpassing op een cilinder vorm zonder schouder .
om te optimaliseren is beter om een kroon ring / lens te maken waardoor je de flow optimaliseerd .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou voor alambiek gaan, nog steeds geen spijt. Je kunt ook gewoon limoncello alcohol stoken hiermee, geeft welliswaar wat meer karakter, maar maakt 'm juist voller en warmer van smaak.
Ik ga binnekort om een paar liter druivenconcentraat, hier ga ik ook nog een 2-tal liter limoncello mee maken. Plan is om 't na de vergisting tweevoudig te distilleren en zo uit te komen tussen de 80-85%, wat gewoon prima gaat voor limoncello.

Allround ketel is er niet, maar alambiek komt dichtbij, en met wat aanpassingen ben je er eigenlijk al.
Als ik elektra zou kiezen zou ik voor grainfather gaan. Zo heb je een brouwketel (waar t500 niet zo geschikt voor is) die óók nog eens kan stoken op vermogen, waar de t500 eerst aangepast moet worden hiervoor... hoe reflux werkt bij gebruik van grainfather zou ik niet weten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Reflux werk bij Grainfather net zo als bij een T500 boiler. Grainfather dan op vol vermogen zetten. 

Beantwoorden
Jac
Berichten: 71
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat van de reflux kan ik wel uitleggen. Het is nl zo dat in een destillatie kolom een dampstroom omhoog gaat (door de warmtetoevoer in de boiler zoals de grainfather brouwketel of de T500 boiler. Ze hebben hetzelfde vermogen van 2kW) en een vloeistofstroom naar beneden gaat (veroorzaakt door koeling). Die gekoelde vloeistofstroom van boven naar beneden de kolom heet reflux. Reflux kan extern toegevoerd worden maar zoals bij de T500 fractionator is dit een interne reflux veroorzaakt door de koelspiraal in de kolom die de dampstroom gedeeltelijk laat condenseren. De hoeveelheid Damp en vloeistofstroom maakt hoe zuiver de topoverloop wordt. Dus hoe meer warmte wordt toegevoerd hoe meer koeling nodig is om de toptemperatuur te handhaven hoe zuiverder het topproduct (de alcohol)

Naar mijn idee heb je bij een pot still geen interne of externe refluxstroom maar condenseert damp gedeeltelijk tegen de (koperen) dome en wordt de rest van de damp in de condensor gecondenseerd en opgevangen. De uitwisseling tussen gecondenseerde damp en de dampstroom is minder waardoor de alcohol minder zuiver is. 
Dit is een natuurkundig proces en theoretisch natuurlijk maar nu de vraag van een onervaren stoker: wat moet de condensor inlaat temperatuur zijn? Ik weet dat ethanol kookt bij 78 graden maar ik heb het idee dat de overloop temperatuur hoger moet zijn. Klopt dit?

groet Jac

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor zuivere alcohol moet de temperatuur op de brug 78,3 graden zijn . 78,3 -81 in praktijk .
Om smaken mee te krijgen heb je diverse ander stoffen die weer op andere temperaturen vluchtig worden en mee komen .
In een kolom is bedoeling de alcohol damp zoveel mogelijk te scheiden van andere vluchtige stoffen door zoveel mogelijk condensatie oppervlakte te creëren en koude bruggen .
Een potstill / alembiek heeft minder terug loop door condensatie maar wel een geleidelijke flow waardoor alcohol en smaak verzadiging ontstaan .

Beantwoorden
Jac
Berichten: 71
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dankjewel voor dit antwoord, Robbert

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?