@Robbert: maar binden van die zuren door kalk werkte ook al niet.
Ik heb nou pakweg 10 of 20 liter sterke alcohol. Iemand belangstelling???
@catnip: inderdaad: wat er niet in zit hoef je er niet uit te halen. Schaduwlaan had als eerste wet: maak het de gist naar de zin.
Verder las ik vandaag een leuk artikel: https://www.schneider-oenologie.com/downloads/wirkung-von-sauerstoff-auf-gaerung.pdf
Gaat in op het nut van dode gistcellen, DAP en beluchten. In principe voor het maken van droge wijnen, maar ook heel relevant voor stookwijnen.
Ja, dat klinkt allemaal wel aardig, maar helaas heb ik geen gegevens om dat te ondersteunen of bewijzen. Het blijft dus een geloof.
Het resultaat bevalt me, dus ik ga er maar mee door, maar of de verklaring klopt, vraag ik me af.
En ja, versmeren hou je altijd, natuurlijk
Als kalk niet werkte om de " zeepsmaak " kwijt te raken kun je nog met natronloog de alcohol bewerken ( natronloog toevoegen tot ph 5,5 is ) en opnieuw stoken . betekent wel dat je heel goed ketel na de tijd moet spoelen en even alcohol testen na de tijd .
Er is dus duidelijk in voortraject iets fout gegaan .
@Kees22, bedankt voor interessante artikel. Over gist in "stook"wijn gesproken: laatst "droge port" van 20% gemaakt door een deel brandewijn aan 1,5 liter natuurlijk geklaarde wijn toe te voegen: Gelijk bezinksel! M.a.w. Hoe geklaard zijn mijn afgelopen stooksels geweest? *-)
groeten Catnip
MEt reflux +90%
Zonder Reflux 50-85% ABV
Hier een foto van mijn zelfgemaakte kolom
Dit is een detail van de extra koeling op net onder de brug
Het koelwater gaat eerst naar de bovenkant in kolomkoeling dan naar de damp koeler onderaan
simpel en doeltreffend . je zou ook met t stukje kolomkoeling met koud water koelen .
t stukje op aanvoer en apart slangetje omhoog .
Ik had de alcohol al eerder bewerkt met gewone soda, en actieve kool en eiwithoudende spullen en zo. Ik heb het maar weggegooid in de fles stookspiritus.
Het zou ook aan de ketel kunnen liggen: die gebruik ik maar 2 of 3 keer per jaar. Maar dat zie ik dan komende zomer wel.
Ziet er goed uit, inderdaad.
Je mag wel een ketel binnenkort lenen van mij Kees om die te proberen .
Genereus aanbod! Maar het ging hier om een plan om in de zomer 60 liter per keer te verstoken tot 20 liter ruwstook in mijn 80-liter ketel. De ruwstook zou ik dan verder verwerken met mijn 10-liter-keteltjes. Die laatste gebruik ik bijna wekelijks, die grote maar 2 of 3 keer per jaar. Die blijven wel schoon.
Tegenwoordig maak ik porties van 15 liter Schaduwlaantjes, dan een ruwstook van ketel plus bijvat en dan twee ruwstoken samen fijnstoken met een van de ketels en mijn langnek. Gaat ook goed: proost!
ik ben met deze aan het werken bevalt prima
Heel rare constructie. Is die kolom op het vat leeg?
Waar dienen die horizontale dunne buisjes op de kolom voor?
Hoe gaat de flow van de alcohol damp in die 2 verticale delen links?
De meest linkse is dat de koeler?
horizontale buisjes in de kolom is ook koeling zodat water terug valt.
alcoholdamp gaat door de bovenste buisjes, vuil blijft onderin de bekers staan en onderstebuisjes zij ter versteviging gaat niets doorheen
Oost-Europees, zo te zien en te horen. Wat zit er in die kleine vaatjes? Hoe lopen de pijpen daarin? En vooral: houden ze inderdaad het vuil binnen?