Meldingen
Alles wissen

Wie stookt met een kolom

Pagina 2 / 5

Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nog een bijkomende vraag, hoeveel gram puree in een wash van 40L water?

Ik gebruik 1 tomatenpuree potje van 140gram, 1 citroen en 5kg suiker per 20L. Zo moet ik niets afwegen en bekom ik een mash van ongeveer 23L. Ik vergist op 22 a 23°C in mijn gistkast.

De meer ervaren leden zullen hier wel betere antwoorden voor hebben maar dat is hoe ik het doe en het werkt altijd.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wilde oorspronkelijk de turbo-8 van Brouwland gebruiken maar die wordt hier afgeraden, in verband met bijkomende smaken. 

Ik heb een gistbank met hele goede biergisten en wil mijn sterkste gist inzetten waarvan ik dan een 1,6L starter maak, met meer dan 250.000.000 cellen per mililiter in de starter. Op 1600ml zijn dat dan afgerond 416.000.000.000 actieve jonge gistcellen.

Ik wil een mash van 40 à 45L maken die ik kan vergisten in mijn gistvat met 10 à 12kg suiker.

Wat is het gebruikelijke SG van een maish?

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wilde oorspronkelijk de turbo-8 van Brouwland gebruiken maar die wordt hier afgeraden, in verband met bijkomende smaken. 

Ik heb een gistbank met hele goede biergisten en wil mijn sterkste gist inzetten waarvan ik dan een 1,6L starter maak, met meer dan 250.000.000 cellen per mililiter in de starter. Op 1600ml zijn dat dan afgerond 416.000.000.000 actieve jonge gistcellen.

Ik wil een mash van 40 à 45L maken die ik kan vergisten in mijn gistvat met 10 à 12kg suiker.

Wat is het gebruikelijke SG van een maish?

 

 

Goed dat je voor deze oplossing gaat met deze geplande hoeveelheid. Turbo gisten mag je ook niet stapelen 😉

Succes!

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik gebruik 1 tomatenpuree potje van 140gram, 1 citroen en 5kg suiker per 20L. Zo moet ik niets afwegen en bekom ik een mash van ongeveer 23L. Ik vergist op 22 a 23°C in mijn gistkast.
De meer ervaren leden zullen hier wel betere antwoorden voor hebben maar dat is hoe ik het doe en het werkt altijd.

Hoeveel gram korrelgist en hoelang gist het dan

heb je al eens de pH gemeten van uw mash?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Grappig hoe verschillend jouw stijl is van de mijne!

Een tip: terwijl je bier en wijn maakt om zo te bewaren en te drinken, maak je stookwijn en -bier om vrij snel te verstoken. Het is dus geen eindproduct  meer, maar een halffabrikaat.

Overigens is je verzameling biergisten wel interessant om wat te onderzoeken naar smaakverschillen in de whiskys en neutralen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik nooit tomaten puree . te zuur en te vervuilend . Handje gekookte spliterwten , bonen of wat rijst is neutraler .
PH tussen 3,5 en 6
SG max 1100 bij start .
zelfgemaakte (of wat bakkersgist als ik haast heb )

Ik ben misschien ouderwets .
Al bijna 40 j en altijd goed resultaat .
van alles wel geprobeerd maar kom altijd terug op ouderwets en stabiele producten .

(betreft verwijzen naar buitenlandse sites met rekenformules is prima maar haal dan ook de producten daar van het juiste merk en gebruik ook water kwaliteit uit dat land waar de calculator vandaan komen .
(water hardheid , zuurtegraad , aanwezige mineralen zijn een factor .) )

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoeveel gram korrelgist en hoelang gist het dan
heb je al eens de pH gemeten van uw mash?

Ik gebruik normaal gewoon 1 zakje korrelgist dat ik eerst even hydrateer (doe ik niet eens bij bier). Ik heb 2 zakjes Mangrove Jack's Mead gist gebruikt deze keer omdat de gist op moest, eens benieuwd wat dat geeft... Normaal is alles op 7 dagen uitgegist.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

zelfgemaakte (of wat bakkersgist als ik haast heb )

en hoe zit het met de hoeveelheid voedingszouten voor een vlotte vergisting. 

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus is kunnen koelen op de kolom, net voor de brug een goede zaak en niet nadelig voor de smaak.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou, als je het dan toch over de wijn hebt: ik gebruik ook geen tomatenpuree meer. Ik weet het niet heel zeker, maar ik vrees dat dat een zeepachtige smaak aan mijn stooksels heeft gegeven, die ik er niet uitkrijg.

Tegenwoordig gebruik ik een recept van shadylane, van een Yankeeforum.

Schaduwlaantjes Simpele Snelle SuikerStook

Breng 0,5 l water aan de kook.

Doe daar 21 gram bakkersgist in (een portie uit de supermarkt). Zet wel eerst het gas uit!!

Doe daar een eetlepel suiker, een eetlepel gistvoeding, een theelepeltje bitterzout en een eetlepel schelpengrit of eierschalen bij.

Laat afkoelen onder goed beluchten en verkruimel er een vitaminepil in.

Los 2,6 kg suiker op in pakweg 5 liter water, giet in een passend gistingsvat, voeg de gemaakte voedingsoplossing toe en vul aan tot 15 liter.

Strooi nog een portie van 21 gram gist over de most.

Houd op pakweg 24 graden.

Kan na 4 dagen uitgegist zijn. Laat nog een dag of 3 staan tot glashelder, giet of hevel af en verstook.

Je krijgt een wijn van 10 %. Toevoegen van meer suiker gaat wel, maar kost onevenredig meer tijd. In twee weken heb je 30 liter van 10 %, maar als je meer suiker toevoegt heb je 15 liter van 15 % in twee weken.

Maar goed: bonen en/of granen voeden ook.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik probeer in het begin van de stook de kolom damp een tijdje stil te houden, dus zo dat de kolom vol damp staat en net niet over de top heen gaat. Ik hoop, maar kan dat niet controleren, dat dan de lichtere fracties, de voorloop dus, langzaam zich verzamelt aan de bovenkant. Na pakweg een halfuurtje draai ik het gas een beetje open of ververs de koude lappen niet meer en dan duw ik de kop langzaam over de top heen naar de koeler.

Ik had laatst zelfs al een opvangpotje van 100 ml vol terwijl de thermometer nog pas op 76 graden stond! Uitgaande van een stookwijn van 10 %. Dat voorvocht stonk trouwens niet eens zo erg.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat je daarin opving zijn i.d.d . licht vluchtige dampen .
voornamelijk ook bindingen van zuren aan methyl en ethyl . vormen van acetaten en een deel methyl .
Wat jij doet is in feite bufferen van die stoffen .
Ouderwets maar verstandig .
als je ineens opstook zullen ondanks voorloop scheiding nog " verdunde deeltjes " langer meekomen
Zelf stook ik mijn ketel ook in stadia heel rustig op .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat zeep achtige smaakje komt van boterzuren ,azijnzuur , zouten en ethyl deze bindingen .
kortom acetaten . acetaten zijn zeer moeilijk uit te filteren en distileren .
I.d.d. dat is waarvoor ik geen voorstander ben van tomatensap en puree. je voeg een voedings voor gist toe wat extra zuren heeft die gist dus opnemen en ook meer uitscheiden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

brouwerke voor voedings zouten kun je simpel wat diamoniumfosfaat toevoegen .
( gistvoedings zout )

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst dit: ik heb geen ervaring met kolom maar als het gaat om zo zuiver mogelijk stoken dan is de vergisting de eerste stap. Waarom iets eruit halen wat er niet in hoeft te zitten? De bier- en wijnjongens zijn al veel verder hier mee. Giststarters kunnen er voor zorgen dat er minder foezels en esters worden aangemaakt. Evenals vergisting bij lage temperatuur en voldoende zuurstof in de niet te suikerrijke wash. Type gist en gistvoeding zijn ook weggevertjes. Ik las dat Odin (I-Still) aanbeveelde om dode gistcellen kapot te koken en te gebruiken als gistvoeding. (Geen ervaring mee)

groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?