Mede stokers
Ik heb een vraagje
Al enige tijd maak ik een aardbeien likeur. Deze word goed gewaardeerd door de mensen aan wie ik het geef en zelf vind ik hem ook lekker.
Er zitten maar een paar ingrediënten in namelijk aardbei , munt , vanille, alcohol en water
Nu heb ik het probleem dat er een aantal flesjes al een paar weken staan en er ontstaat een groene toplaag (zie foto) weet iemand wat dit kan zijn, hoe ik het voorkom en of het gevaarlijk is?
Oja filter na het marceren wel altijd . De alcohol die ik gebruik is gewoon van een suikerwash met een percentage rond de 80%
Is vd munt.
Kan wezen dat enzymen en suikers met de kleurstoffen aan het stoeien zijn .
In aardbeien zit chlorofyl en antocyaninen.
Wanneer aardbeien niet geheel rijp zijn zijn ze groen door chlorofyl .bij rijpen breekt deel chlorofyl af en de antocyanine overhand waardoor aardbeien rood worden .
chlorofyl reageert op licht .
Waarschijnlijk deelt de drank en komt de nog aanwezige chlorofyl boven .
Kan ook spontane gisting zijn .
koel en uit het licht zetten .
Let op op zwemen en draden dat zou kunnen wijzen naar schimmel vorming .
maar ik neem aan dat alcohol percentage boven 28 % zit .
Is de smaak en geur goed schudden en niet gelijk bang zijn dat het verkeerd is geworden .
Had niet gezien van de munt maar ook munt kleurt drank groen door chlorofyl .
Oké dus lekker drinken ? dank jullie wel weer voor de antwoorden
Lekker met ijs !
Als ik niet aan het stoken zou zijn zou ik je raad opvolgen Robbert ! ?