Meldingen
Alles wissen

peren likeur

Pagina 2 / 5

Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Wilde ik ook, maar mag van de baas niet met de boormachine spelen. Heb 20 kilo handperen staan om zacht te worden. Vorig jaar 7 kilo met de kaasschaaf klein gemaakt. Goed gelukt, maar was al veel werk. Wil ze nu in vieren snijden, even opkoken en dan maar met handen of kindervoetjes laten pletten. Of door parseviet of worstmolen, maar ben bang dat ik dan moes krijg en weet niet of dat goed is om te vergisten en stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Echt tot moes hoeft niet . Er zijn ook die peren even op grote snijplank met vlees hamer even plat slaan .

Beantwoorden
TomMiller
Berichten: 9
(@tommiller)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Fantastisch dan hebben we in ieder geval al genoeg stoofperen hier pas geoogst.

Gebruiken jullie dan een soort calculatie om te weten hoeveel je de ph moet aanpassen of is dit altijd hetzelfde.

En waarom gebruik je dan zoveel verschillende zuren om die ph naar beneden the krijgen ? Is citroenzuur dan bijv. ook ok?

Zijn er dan ook weer verschillende percentages van bijv. fosforzuur, zwavelzuur en calciumsulfaat die je aanhoudt, of is het eerder wat je liggen hebt in je schof?

bedankt,

Tom

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Verschillende producten verschillende PH
een goed ph bij verwerken geeft een goed eindproduct . Enzym werking , gistwerking! , ester vorming , smaakvorming , voorkomen van infectie zijn enkele van de redenen voor ph controle .
Ph meet je en vandaaruit pas je aan . Verhogen of verlagen .
Ja kan ook met citroen zuur en calcium carbonaat maar soms zijn er grote verschillen te overbruggen en gebruik je een adequater middel.

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Volg je op gepaste afstand met mijn peren. Maar heb op moment echter nog een vraag: waaróm kook erover?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Mer de kook erover gaan cellen kapot . Waardoor vloeibaarder en het enzym dat methyl vorm maak je kapot .
Er zijn mensen die enzym toevoegen maar dat is dan niet nodig en je behoud meer aroma dan met enzym

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

ik heb 1/3 deel peren en 2/3 deel appels gemalen kook erover maar nu gebruik ik safspirit c-70 moet ik dan voedingszout gebruiken?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2622
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Is in dit geval aan te raden om het makkelijker voor de gist te maken ja.

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Whoot Whoot, voor de eerste keer PH gemeten. Grote meid. Maar toen?

Conform voorbeeld van Robbert: peren gewassen, steeltjes eraf. Omdat ik geen andere optie had om klein te maken met aardappelschilmesje gevierendeeld, klokhuis er uit, kroontje eraf en met zelfde mesje  kleingesneden en kook erover om celstructuur te breken. Waren er toch wat meer dan ik dacht. Braaf geweest dus, (én geen pectonase gebruikt ivm kwaliteit smaak).

Mijn peren hebben nu een PH van 3,7 en SG  van 1044 (nog geen citroensap toegevoegd). Neem aan dat ik daarna nog een keer moet meten, voor correcte waardes.

Maar nu de hamvraag: Robbert, welke waardes moeten het zijn bij peren? (PH 4 zag ik en SG?) en hoe weet ik dan hoeveel van wat je erbij moet gooien tbv Ph-correctie? Ik bedoel ga eens uit van 10 ltr perenprut. En als ik PH ga  corrigeren heeft dat dan weer invloed op het SG.

En op advies van jou voor fruit de FERMENTIs HG1 SafSpirit, hoeveel op 10 ltr, hoe bereken je dat? Kan dat er zo door, of had ik daar eigenlijk een giststarter voor moeten maken?

 

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Sorry, 1e keer meten, foutje, nu snap ik het. Mijn SG was geen 3,7 maar 4,5 

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Tuurlijk, weer te snel . Niet mijn SG maar mijn PH was 4,5 ?

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

als iemand goedkope appels wil kopen ,ik heb ze in ochtend gehaald adverteert op marktplaats een hele speciekuip vol voor 15 euro ,zijn wel alle rassen door elkaar rode ,gele,groene,grote kleine vanalles.

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

bedankt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Hou het sg tussen 3,8 en 4,2 .
Op kleinere hoeveelheden moet de gist iets ruimer genomen worden in hoeveelheid per liter .De hG 1 zou ik op 10 liter 15 tot 20 gram op gebruiken met gehakte peren .

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

de sg is 1030 bij mij is dat niet laag zou ik er suiker bij doen of toch maar niet?

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?