Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 60 / 71

McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt niet scheiden op aantal ml en percentage bij whiskey ! Je kunt alleen scheiden op smaak , geur en helderheid

Nee, dat wilde ik er ook niet mee zeggen. Maar als het % duidelijk begint te dalen ga ik in kleinere hoeveelheden opvangen om daarna op mijn gemak te ruiken en druppels te proeven en te beslissen of het er wel of niet bij gaat. Daarvoor was het % heel lang ongeveer gelijk gebleven, net als de temperatuur in de helm. Temperatuur in de brug kan ik (nog) niet goed meten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aangezien mogelijkerwijs de brouw- en stookapparatuur weer binnen handbereik komt (zie: België heeft z'n exitstrategie vastgelegd) wordt het tijd om eens te kijken naar wat de volgende experimenten gaan worden.

De Catwheat en Whisky voor m'n kameraden (licht en toegankelijk) worden opnieuw ingezet, wel wordt er iets nieuws aan het arsenaal toegevoegd, een waterfilter om tot zachter water te komen. Even ter referentie is de samenstelling van het kraanwater wat ik gebruik het volgende;

 

Ik wil met name een verlaging van de hoeveelheid kalk erin realiseren (1/5e van de huidige hoeveelheid totaal), ik heb nagedacht over behandeling van het water met chemicaliën etc. maar wil hier niet aan, de waterfilters worden aangehaald door o.a. de stookcoach als werkend dus binnenkort twee setjes bestellen. De reden dat ik niet wil aan chemicaliën is omdat ik de voorkeur geef aan makkelijke oplossingen, ook voor andere beginnende stokers. 

Voor de 3e Whisky die ik wil gaan inzetten, moet namelijk de verloren tijd een beetje compenseren, is het nog even nadenken. Ik twijfel over de volgende mogelijkheden;

  • Moutextract met Kveik Gist, ik wil met beide nog eens een rondje draaien dus waarom niet tegelijk. Geen suiker toevoegen en alleen werken met moutextract, daarvan heb ik sowieso nodig om de gist van Robbert op te kweken voordat ik deze gebruik met de Catwheat, we gaan voor 25 liter (mits Erik alles op voorraad heeft).
  • Tweede poging Bourbon, de eerste was ietwat misgelopen (werd een Rogge-Whisky qua smaak) en ik wil nog iets vaststellen, het verschil tussen de Airstill en Koperen Dame omtrent de zuiverheid van de roggesmaak (die eigenlijk veel minder zou moeten zijn).
  • Een recept dat ik maar "Berouw" noem, 90% Rookmout en 10% Whisky Mout. Wat een pijnlijke moet worden.
  • Poging tot een eerste Ierse Whisky, een fermentatie doorlopen met melkzuurbacteriën om tot de ethanol en al het andere goede te komen.

De derde Whisky is dus gewoon om wat meer oefening op te doen en eens wat anders te proberen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij Erik in ieder geval mout besteld voor twee recepten, Catwheat en een toegankelijke voor m'n kameraden, die laatste wordt eens met de Kveik Gist gedaan omdat ik die toch wil proberen. Als de Belgische overheid een beetje meewerkt wordt het volgende week brouwen, nadat ik met pijn in het hart de voorgaande twee brouwsels door het toilet gespoeld heb. 

 

Waterfilters zijn besteld, wel een mailtje dat de bestelling is afgerond maar nog niks over eventuele verzending.

 

De 3e Whisky staat nog even stil maar het zal uiteindelijk de Ierse Whiskey poging worden met melkzuurbacteriën omdat ik dit nog niet eerder gedaan heb en wel benieuwd ben. De stort zal gelijke delen worden van pilsmout, speltmout, haver, gierst en maïs. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben blijkbaar braaf geweest en heb wat goede karmapunten opgebouwd de laatste tijd. Sinds 22 maart niet meer bij de brouwapparatuur geweest maar vandaag de grens weer eens over geweest (dank u cruciaal beroep dat ik uitoefen). 

 

Er stonden nog twee gistvaten waarvan ik gedacht had dat beide alleen nog maar voor het toilet geschikt waren. Beiden roken nog goed maar eentje heb ik toch weggedaan (was een zwarte vloeistof door de mout en wilde t niet riskeren). De Catwheat (boekweit en de gist van Robbert) rook gewoon goed, als ik er een geur aan moet toekennen is het de eerste keer dat ik Brand Zwaar Blond gedronken heb, geen acetaten te ruiken en niks van schimmel of dergelijke te zien.

 

Er staat dus een gevuld keteltje op te warmen op het fornuis, stevige schuimvorming in het begin dus goed dat ik eerst met de hoed eraf heb lopen verwarmen. Menig bierbrouwer zou jaloers zijn op het stevige schuim. Vandaag krijgt de Catwheat z'n eerste stookronde en woensdag de 2e met de Airstill (vanwege het geringe volume) en dan kunnen we eens kijken hoe een Boekweit Whisky smaak die ik nooit meer kan maken. Alhoewel over een tijdje een herhaling plaatsvindt met dezelfde ingrediënten, denk alleen niet een maandje of 2 te laten vergisten en ook betere sturing met de Grainfather deze keer, de vorige keer had ik te maken met een doorgebrande kookzak (eigen schuld).

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nieuwsgierig naar je bevindingen....

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Woensdag komt er een update, proeven tussendoor gaf me meer het idee van pannenkoekjes eigenlijk dus nog even geduld.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Boekweit pannenkoekjes of Blini's...... heerlijk ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even afwachten hoe de Whisky wordt, is het goed dan worden het boekweit blini's met moutsiroop.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Catwheat Whisky is gestookt, een 800 ml van 45% is de opbrengst (was een klein vat waar mee begonnen was). Stevige olie weer in de Whisky aanwezig, geur kan ik moeilijk plaatsen er zit iets donker kruidigs in wat de overhand heeft, de alcohol lijkt over de hele linie aanwezig te zijn maar niet storend. Smaak begint met een zuurtje wat overgaat in het donkere kruidige, misschien een mix van de rogge en iets van kruidnagel, de alcohol vloeit dan duidelijk over en t brandt in de maag nog.

 

Op Frans eiken gezet en nu wat geduld opbrengen. Om me niet te vervelen in de tussentijd heb ik een mix van pale ale en special B mout liggen die waarschijnlijk morgen een ontmoeting met de Grainfather gaat krijgen. De Kveik gist erop en dan vult het geluid van een bubbelend waterslot weer de kamer.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Weer goed bezig geweest Nick. Het kruidige kan wel van de roggemout komen. Rye whiskies zijn ook pittiger dan bourbons en single malts. 

Wat ga je met de Kveik doen, bier of ook whisky?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

Proef nu jouw rum. Whisky dus ?

Hij heeft iets bloemigs fris. Mooie tranen langs het glas en lekker warm als hij naar binnen glijdt.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ikheb 2 stuks Kveik, wilde eentje voor de Whisky doen ja. Is een klein experimentje. Met wat geluk vanavond.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mischien wat kort door te bocht vanmorgen toen ik net wakker was. De reden dat ik de Kveik gist wil gebruiken is ook om te kijken of de belofte van citrustonen ook geldt voor Whiskies. Ik had 2 stuks besteld dus eentje hou ik achter de hand voor als ik bier wil gaan brouwen (kom dan wel terug bij je).

 

Vanavond wordt waarschijnlijk maandag pas, heb nog achterstallig onderhoud in het appartement en wil de Grainfather eerst goed reinigen voordat ik weer ga brouwen (heeft twee maanden stof staan vergaren).

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kijk eens aan, het lijkt bijna op echte Whisky zo haha. De laatste Whisky die alleen op de Airstill gestookt is, ik heb nog even geroken aan deze en de Sherry variant toen ik ze maandag van het hout deed afhalen, zijn lekker warm geworden inderdaad.  Dat motiveert alleen maar meer om verder te gaan met experimenteren en ook te kijken om een voorraadje van hout aan te leggen, dat is vanwege de gulle giften van Robbert en Marca een tijdje niet nodig geweest maar de invloed van het hout doet zoveel dat ik serieus ga kijken naar wat mogelijkheden.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het lijkt erop dat het hout probleem al opgelost is.

https://www.braumarkt.com/likeur-maken/eikenhouten-chips

 

Beantwoorden
Pagina 60 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?