Meldingen
Alles wissen

kersen vergisten vraag!

Pagina 3 / 7

Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mangrove Jacks SN9 word veel gebruikt voor rood fruit. 15 graden is wel erg koel, zou rond de 20 aanhouden.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Om 150 kg op die manier te doen duurt lang,pak een stuk beton ijzer splijt dat aan de voorkant of las er een strip op zet die op het boormachine,in 1.5 uur kersen klaar zo werk ik ook met druiven en pruimen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jan, de boer heeft ze nog niet geplukt. Waarschijnlijk kan ik vanavond na zessen gaan persen. Kon me toch niet inhouden en heb anderhalve kilo kersen in de pers gegooid en het gaat perfect. Ik heb het doek niet gebruikt want dat zou enorm verkleuren. Maar is niet nodig. Het gaat perfect, alsof hij voor kersen gemaakt is, 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi! Maar het doek mag verkleuren, kan ook gewoon in de wasmachine. Het is gemaakt om gebruikt te worden. Fijn dat het goed werkt!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lummel wind er gewoon geen doekjes om...

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is er al video materiaal ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als het doek maar niet valt???

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Video wordt aan gewerkt 🙂 morgen gaat Lummel verder met persen begreep ik..

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het lijkt erop dat ik uit 80 kilo 60 liter sap heb, klopt nagenoeg wat Chris zei. 1.3 kilo is een liter. Hoe precies weet ik ook nog niet maar heb nu 60 liter staan te vergisten. Morgen 40 erbij en dan zijn we weer rond en kunnen we aan het werk. En dat is makkelijker dan dit gedoe hahaha. Maar dat lach ik t.z.t. vast wel weg bij een kirsch of wijntje. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even terugkomen op die zogenaamde pectolose. Gevalletje klok en klepel, dus maar even rechtzetten. Ik hou het simpel!

Pectine is een stof waarmee celwanden opgebouwd worden. Bij verwerking door ons mensen wordt zij (ging ik toch bijna zelf de fout in!) geleiachtig en ze kan dus goed gebruikt worden in jam en zo. Daar wordt ze ook vaak aan toegevoegd.

Om precies die reden is de stof ongewenst in wijn en dan voegt men juist vaak een pectine-afbrekend enzym, pectolase, toe. Overigens wordt bij het rijpen van vruchten ook al pectine afgebroken: daardoor wordt het vruchtvlees zachter en zoeter. Dat is fijn voor de consumenten (vogels, insecten, muizen, mensen).

Bij het maken van wijn proberen we meestal blad, stelen en hout uit de most te houden, want die geven verkeerde smaken en bevatten inderdaad veel pectine. Pitten bevatten waarschijnlijk ook veel pectine, maar die zijn bijna onaantastbaar, tenminste de pitten van steenvruchten.

Pitten kunnen wel relatief voor blauwzuur bevatten, dus het is zaak ze heel te laten en eventueel te verwijderen. Zoals al gezegd is: steenvruchtpitten zakken na het gisten vanzelf naar de bodem.

Wat nog vermeld moet worden, is dat bij de afbraak van pectine methanol vrijkomt. Dat wil dus zeggen dat er in rijpe vruchten, vruchtensappen en vruchtenwijnen altijd een beetje methanol zit. Bij het destilleren komt die methanol tegelijk met de ethanol over en komt dus ook in het destillaat terecht. De concentratie is in het begin wat hoger, dus omdat je de voorloop toch al weggooit vanwege de stank, raak je ook wat methanol kwijt. Maar niet alles: methanol komt (als het in de wijn zit!) tijdens de hele stook mee over. Gelukkig is dat geen probleem, want de hoeveelheid blijft altijd veel kleiner dan schadelijk is. Om dood te gaan aan de methanol in bijvoorbeeld eau de vie moet je pakweg 5 liter van 40 % opdrinken. Dan ben je al dood van de ethanol!

Eventuele spookverhalen over methanolvergiftiging zijn inderdaad spookverhalen. Het gaat dan altijd om methanol die na het destilleren al dan niet opzettelijk aan de drank toegevoegd is. Het is niet mogelijk om in destillaat van vergiste vruchten vanzelf zo veel methanol te krijgen dat je er ziek van wordt, zelfs niet bij gebruik van mango. Laat staan dat je er dood van gaat.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heel interessant Kees22, top!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik kom al jaren in Roemenie,daar gaan de pitten gewoon de ketel mee in.ik vergist ook gewoon met pitten,ze zakken naar de bodem en wat mee de ketel in gaat is te verwaarlozen.ze proberen door die verhalen mensen bang te maken zo dat ze zelf niet hun drank stoken en proeven wat voor rotzooi ons duur verkocht word.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik doe niks met pitten Chris want heb Stookwinkel. De laatste 55 kilo opgehaald en een paar aardbeien voor Lummlientje. Heb 133 kilo gekocht a 2,50.

 

60 liter sap staat al lekker te vergisten sinds gisteren. Zo nog effe de volgende 55 kilo persen. En dan vind ik het mooi geweest voor dit jaar. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb ik niet genoeg aan,maar ik wil dit jr.proberen om zoveel te stoken zodat ik eens wat kan laten liggen voor volgende jr,trouwens 130 kg 100 ltr.klopte wel he.zijn trouwens mooie kersen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ja die inschatting was echt goed. Ik had 150 kilo besteld maar niet nodig. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?