Had ik de tijd er maar voor.
Ik kon het niet laten en heb met de vinometer gekeken hoeveel alcohol er al in het sap zat. Ik heb gemeten in de ton links met een heleboel perskoek (zoals Jan het noemde) en ik geloof mijn ogen niet. Volgens de vinometer nu al 8% ( dit was wodkagist van Still) De rest hou ik angstvallig dicht. Dit geloof je toch niet? Na een paar dagen en het staat nog volop te gisten. Dit gaat 9 of 10% worden. Hoop ik.
Lummelientje heeft geproefd en vindt het heel zacht en fruitig. En die is kritisch
Goed zo jonge heb je ook verdiend na zo veel werk????
Ja maar vertrouw de vinometer ook niet helemaal. Heb net commerciële wijn getest en er staat 12,5% en de kwam tot 15% op de vino. Ik weet het pas echt als ik 4 liter stook met de reflux. Maar daar wacht ik nog even mee.
Net in de cave geweest en de 2 tonnen met pitten (zeg maar de perskoek) die ik heb vergist begint een wit filmpje te ontwikkelen. Dus ga ze filteren en zo stoken. Ben heel benieuwd. De 100 liter gewone sap die gelijk de fermenter is ingegaan met gist, gist gewoon lekker door.
Maar de perskoek heeft een nacht buiten gestaan. Wilde die sowieso al weggooien dus als er nog iets lekkers uitkomt door deze extra vergisting is het winst.
Als je niet probeert dan heb je zeker niets.sucses.zal wel goed komen.wel oppassen dat het niet droogkookt event.wat water er bij.
Ik ga over een klein half uurtje beginnen. Dan weet ik het over een paar uurtjes. Ik zet de reflux erop. Ik vind dat net zo goed als de helm. Beter zelfs, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De helm gebruik ik als de alcohol eruit is om water uit het sap te destilleren om daar straks de 92 alcohol mee te verdunnen naar 40%.
Dat is het plan voor de 2 tonnen perskoek. Nu hopen dat het werkt.
Grappa wordt gestookt van de perskoek van druiven, ik vind het niet lekker maar smaken verschillen. Mischien haal je er nog iets heel lekkers uit!
de kersen zijn binnen en ze zien er erg goed uit voor "afgekeurde gekneusde etc" elke keer als mijn dochter voorbij de keuken loopt ben ik er een paar lichter:-/
en dat voor die 2eurie de kilo
Goed zo dat ze gekneust zijn maak niets uit,daar maken ze ook jam van.en nu aan het werk?
nee niks, letterlijk, eerste ton met pitten (die ik sowieso had uitgekookt en het residu in de 2e ton met pitten had gegooid) heeft niets opgeleverd. Geen druppel. Reflux werd heet tot het boven maar er kwam niks meer uit. Heb gekoeld tot 62 graden en geen druppel en toen stond de Grainfather al 10 minuten op 100 graden te koken.
Experiment dus mislukt, of gelukt het is maar zoals het wil zien. Zometeen de 2e ton. Daar zit zeker alcohol in.
Je had er suiker bij moeten gooien,en water en dan vergisten.
Pfff alles is verwerkt. Best een werkje. En dat in die hitte. Gister na werktijd gekoeld opgehaald en vandaag zaten er al beschimmelde plekken bij de kneuzingen. Kilootje verlies. Had niet langer moeten duren. Alle steeltjes geplukt en daarna dacht ik steeds een paar kilo kapot te mixen met een speciemixer in de boormachine. DE mixer was echter met ronde stangen dus alles gleed Ervan af. Ook een geïmproviseerde stamper was het niet. Uiteindelijk de hele batch met mijn handen verpulvert?. Met als gevolg twee dagen rode handpalmen denk ik hahah. Fotootjes volgen. Op mijn mobiel krijg ik het niet voor elkaar.
In ieder geval genoeg toewijding, met de handen persen. Telefoon foto's zijn vaak groter dan 2mb, kunt ze naar jezelf mailen en zo comprimeren naar gemiddelde grootte.
Ja klopt zo doe ik het op de laptop. Maar ik kan hier heel de functie niet vinden. Weet niet hoe ik de desktop versie aan krijg in mijn iPhone ?