Kan iemand mij helpen met een recept voor pure picon te maken ik vind de juiste hoeveelheid niet
Picon was me niet bekend maar ik vind een aantal varianten,
- Een gedestilleerde variant (voor 1970) die gemaakt wordt van sterke drank te macereren met gedroogde sinaasappelschillen, overgehaald en erna van gelijke hoeveelheden gentiaan en kinabast voorzien. Met suikersiroop en karamelkleurstof voorzien uiteindelijk. Volgens mij is dit de Picon Amer.
- Een versie van versterkte wijn waarbij van de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk gebruikt worden, tijdens de vergisting (of vooraf dat is me niet duidelijk) wordt er extra alcohol aan toegevoegd, bij deze versterkte wijn wordt er Gele Gentiaan, schors van Kina en schillen van citrusvruchten) toegevoegd. Dit is meer het originele recept dat ergens rond 1820 a 1830 werd gemaakt als gevolg van een opgelopen kwaadaardige koorts in Algerije.
- Picon bière, sinds 1995 op de markt
- Picon club, sinds 1995 op de markt.
Picon is een muskaatwijn ( deze worden veelal al versterkt ) waaraan een maceraat van sinaasappelschil , gentiaan en quina schors maar soms ook anijs en kaneel wordt toegevoegd . Zodra dit is " gehuwd " moet er nog karamel siroop bij ..
Picon biere of picon vin blanc is hier in noord frankrijk heel populair. Het is gemaakt door Picon toe te voegen aan bier of wijn.
Picon en zijn broertje Amer Labiau hebben als grondnoot gedroogde curacao schillen.
Daar gaat een mix van kruiden bij waaronder gentiaan en kinineschors. (plus kruidnagel, angelica, anijs en andere) en karamel als zoetstof
De etiketten van de picon zijn trouwens versierd met appelsienen. Amer Labiau komt dichter bij de oorspronkelijke Picon en is 30graden. Picon heeft zijn alcoholgehalte constant verlaagd, deels om de prijs te drukken.
In Parijs is het chick om een champagne cassis (Kirr Royal) als apero te bestellen en heel erg lumpenproletariaat om een picon vin blanc te bestellen.
Voila, zeker te proberen in Noord Frankrijk : een picon vin blanc aan de zinc (toog) te bestellen als apero
@drupelken Ik kwam dit weekend toevallig in contact met een fervent cocktailmaker, na wat discussies over waar dranken vandaan komen (en het er op lijkt dat onze Belgische vrienden wat meer voor de drankhistorie betekend hebben dan ik gedacht had) vroeg ik hem of hij ook bekend was met Picon, het antwoord was dat maak ik zelf net als Limoncello, is niet veel aan.
Ik heb het recept gevraagd, echter zelf niet gemaakt dus ik geef geen garanties.
Ingrediënten
- 6 goed gewassen sinaasappels
- 13 gram rode kina
- 13 gram gentiaan
- 7 gram gedroogde bittere sinaasappelschillen
- 1 liter alcohol van 90º
- 2 kilogram suiker
- 20 cl vloeibare karamel, hier was ik verbaasd over de hoeveelheid echter het type karamel dat gebruikt wordt is deze
- 4 liter water
Bereiding
- Schil de sinaasappels (vermijdt het wit gedeelte onder de schil).
- Verwijder het witte vlies van de sinaasappels.
- Plet het sinaasappelvlees, doe er 1 liter water bij, met de schillen toegevoegd.
- Laat dit 8 dagen in de koelkast staan, blijkbaar nodig om de zuurgraad wat te verminderen.
- Op dag 7, voeg de kina, gentiaan en bittere sinaasappelschillen toe aan de alcohol en laat dit 24 uur trekken.
- Filter alles met een neteldoek.
- Voeg de suiker, karamel en resterende 3 liter water toe.
- Product is nu klaar om op fles te gaan, opmerking nog goed schudden voor gebruik.
Serveersuggestie
- 1/3e deel Picon (niet vergeten te schudden)
- 1/3e deel droge witte wijn
- 1/3e deel Triple Sec (of een andere Appelsienlikeur zoals Cointreau / Grand Marnier, eventueel Kersenlikeur)
- In een glas, het liefst een echt Picon glas, aanvullen met ijsblokken (grote want die smelten minder snel) en een plakje citroen of appelsien.
Optioneel kun je met 1/4e delen werken en dan nog suikersiroop met citroensap gebruiken.
Bedankt ik ga het u laten weten als het gelukt is
Net een fles opgepikt bij een Prik & Tik in België, de Picon Amer. Ik wilde toch nog wat Duchesse hebben dus meteen rondgekeken voor de Picon, ze hadden de Amer staan dus meegepakt.
Dit is, behalve een wat dunne smaak(beleving), geen verkeerd drankje. Het zoete en bittere is in balans waardoor je van beiden weinig merkt. Bedankt voor de tip.
Ik zou dit ook wel eens willen proberen maar kan moeilijk aan rode kina geraken. Kan ik deze vervangen door iets anders? Of waar kan ik deze kopen in België?
Hallo
is er een verschil in gewone kinabast of rode kinabast aub?
geeft dit het rode kleur aan de picon?
dank
Ikzelf heb eens het recept van de tiny project, spiced rum gemaakt en deze totaal verpest door de overheersende smaak en karakter van kinabast teveel toe te voegen ... Wees voorzichtig!
Deze heb ik in mijn recepten boekje staan
De traditionele manier om het te bereiden bevat doorgaans:
-
Sinaasappelschillen - ongeveer 50 gram gedroogd.
-
Gentiaanwortel - ongeveer 30 gram.
-
Kina (Cinchona) - ongeveer 10 gram.
-
Alcohol - ongeveer 1 liter, doorgaans brandewijn of andere sterke drank.
-
Suikersiroop - naar smaak, ongeveer 200 gram suiker opgelost in 200 ml water.
-
Karamel - een klein beetje voor de kleur en extra smaak.
-
Week de sinaasappelschillen, gentiaanwortel en kina in de alcohol voor ongeveer een maand.
-
Voeg daarna de suikersiroop en karamel toe.
-
Filtreer het mengsel en laat het een paar weken rijpen voor consumptie.
Dit is een basisbenadering, maar de precieze smaak en verhoudingen kunnen variëren. Dus, als je van experimenteren houdt, kun je de verhoudingen aanpassen om de perfecte smaak te vinden! 😉