Meldingen
Alles wissen

Picon


Berichten: 13
Topic starter
(@drupelken)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan iemand mij helpen met een recept voor pure picon te maken ik vind de juiste hoeveelheid niet

Beantwoorden
31 reacties
Alchemist
Berichten: 3202
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Picon was me niet bekend maar ik vind een aantal varianten,

 

  • Een gedestilleerde variant (voor 1970) die gemaakt wordt van sterke drank te macereren met gedroogde sinaasappelschillen, overgehaald en erna van gelijke hoeveelheden gentiaan en kinabast voorzien. Met suikersiroop en karamelkleurstof voorzien uiteindelijk. Volgens mij is dit de Picon Amer.
  • Een versie van versterkte wijn waarbij van de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk gebruikt worden, tijdens de vergisting (of vooraf dat is me niet duidelijk) wordt er extra alcohol aan toegevoegd, bij deze versterkte wijn wordt er Gele Gentiaan, schors van Kina en schillen van citrusvruchten) toegevoegd. Dit is meer het originele recept dat ergens rond 1820 a 1830 werd gemaakt als gevolg van een opgelopen kwaadaardige koorts in Algerije.
  • Picon bière, sinds 1995 op de markt
  • Picon club, sinds 1995 op de markt.
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10387
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Picon is een muskaatwijn  ( deze worden veelal al versterkt ) waaraan een maceraat van sinaasappelschil , gentiaan en quina schors maar  soms ook anijs en kaneel wordt toegevoegd . Zodra dit is " gehuwd " moet  er nog karamel siroop bij ..

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert Bedankt voor de uitleg maar ik ben op zoek naar de juiste hoeveelheid

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 597
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Picon biere of picon vin blanc is hier in noord frankrijk heel populair.  Het is gemaakt door Picon toe te voegen aan bier of wijn.

Picon en zijn broertje Amer Labiau hebben als grondnoot gedroogde curacao schillen.  

Daar gaat een mix van kruiden bij waaronder gentiaan en kinineschors.  (plus kruidnagel, angelica, anijs en andere) en karamel als zoetstof

De etiketten van de picon zijn trouwens versierd met appelsienen.  Amer Labiau komt dichter bij de oorspronkelijke Picon en is 30graden.  Picon heeft zijn alcoholgehalte constant verlaagd, deels om de prijs te drukken.

In Parijs is het chick om een champagne cassis (Kirr Royal) als apero te bestellen en heel erg lumpenproletariaat om een picon vin blanc te bestellen. 

Voila, zeker te proberen in Noord Frankrijk :  een picon vin blanc aan de zinc (toog) te bestellen als apero

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3202
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@drupelken Ik kwam dit weekend toevallig in contact met een fervent cocktailmaker, na wat discussies over waar dranken vandaan komen (en het er op lijkt dat onze Belgische vrienden wat meer voor de drankhistorie betekend hebben dan ik gedacht had) vroeg ik hem of hij ook bekend was met Picon, het antwoord was dat maak ik zelf net als Limoncello, is niet veel aan.

 

Ik heb het recept gevraagd, echter zelf niet gemaakt dus ik geef geen garanties.

 

Ingrediënten

  • 6 goed gewassen sinaasappels
  • 13 gram rode kina
  • 13 gram gentiaan
  • 7 gram gedroogde bittere sinaasappelschillen
  • 1 liter alcohol van 90º
  • 2 kilogram suiker
  • 20 cl vloeibare karamel, hier was ik verbaasd over de hoeveelheid echter het type karamel dat gebruikt wordt is deze
  • 4 liter water

 

Bereiding

  • Schil de sinaasappels (vermijdt het wit gedeelte onder de schil).
  • Verwijder het witte vlies van de sinaasappels.
  • Plet het sinaasappelvlees, doe er 1 liter water bij, met de schillen toegevoegd.
  • Laat dit 8 dagen in de koelkast staan, blijkbaar nodig om de zuurgraad wat te verminderen.
  • Op dag 7, voeg de kina, gentiaan en bittere sinaasappelschillen toe aan de alcohol en laat dit 24 uur trekken.
  • Filter alles met een neteldoek.
  • Voeg de suiker, karamel en resterende 3 liter water toe.
  • Product is nu klaar om op fles te gaan, opmerking nog goed schudden voor gebruik.

 

Serveersuggestie

  • 1/3e deel Picon (niet vergeten te schudden)
  • 1/3e deel droge witte wijn
  • 1/3e deel Triple Sec (of een andere Appelsienlikeur zoals Cointreau / Grand Marnier, eventueel Kersenlikeur)
  • In een glas, het liefst een echt Picon glas, aanvullen met ijsblokken (grote want die smelten minder snel) en een plakje citroen of appelsien.

 

Optioneel kun je met 1/4e delen werken en dan nog suikersiroop met citroensap gebruiken.

 

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3202

Degene die me het recept gegeven had is een van de gasten op het forum geweest en gaf nog wat feedback ter verduidelijking, ik ben het eens dat het gevoelig voor interpretatie is. 

 

De alcohol met kina, gedroogde bittere sinaasappelschillen en gentiaan wordt apart van het vruchtvlees en verse sinaasappels getrokken gedurende een dag.

 

De twee flessen worden eerst gefilterd voordat deze samengevoegd worden en dan de suiker, karamel en resterend water wordt toegevoegd. 

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@alchemist bedankt om dit recept te delen. Ik heb het vandaag afgerond en is heel lekker.

Het is wel minder sterk dan de originele picon, die 21% abv is. Ook is het minder bitter.

Daarvoor zou ik de volgende keer minder water gebruiken om af te lengen (eerder 2 a 3l ipv 4).

Beantwoorden
(@duikertje)
Deelgenomen: 4 weken geleden

New Member
Berichten: 2

Hallo

is er een verschil tussen kinabast en rode kinabast? Geeft dit het donkere kleur aan de alcohol?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@duikertje ja het geeft een andere kleur en bitterheid .. daarnaast is er verschil in hoeveelheid quinine.  

 

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@drupelken)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt ik ga het u laten weten als het gelukt is

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3202

@drupelken Top, ik ben wel benieuwd en het mag gerust je zijn, ben pas midden 30 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3202
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Net een fles opgepikt bij een Prik & Tik in België, de Picon Amer. Ik wilde toch nog wat Duchesse hebben dus meteen rondgekeken voor de Picon, ze hadden de Amer staan dus meegepakt.

 

Dit is, behalve een wat dunne smaak(beleving), geen verkeerd drankje. Het zoete en bittere is in balans waardoor je van beiden weinig merkt. Bedankt voor de tip.

Beantwoorden
3 Reacties
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@alchemist Ik heb de Picon gemaakt en hij smaakt heel goed bedankt voor het recept

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@drupelken Heb jij het sap ook 8 dagen in de koelkast laten staan? Omdat er nog geen alcohol bij zit, ben ik beetje bang dat het zal bederven.

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@moonshiner79 Ja khem het 8 dagen in de frigo laten staan.

Beantwoorden
Moonshiner79
Berichten: 132
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik zou dit ook wel eens willen proberen maar kan moeilijk aan rode kina geraken. Kan ik deze vervangen door iets anders? Of waar kan ik deze kopen in België?

Beantwoorden
10 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 597

@moonshiner79 

Hi

Ik koop die bij een herborist.

Er is een goede herborist in Brussel op het st katelijneplein bv   Met een paar uitstekende vlaamse cafes in de nabijheid.  Kwestie van de trip aangenaam te maken  🙂

 

 

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@psycat

bedankt voor de tip. Ik heb al meerdere herboristen gebeld in westvlaanderen maar niemand heeft dit liggen.

Brussel is wel iets te ver dus het zal interessanter zijn om ze online te kopen.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 597

Hi Moonshiner

Vreemd.  De meeste degelijke herboristen hebben dat.  Misschien niet onder de naam van rode kina (kende ik niet) maar onder kinine schors of zo.

Als je het echter online kan vinden prima.  je kan het nl voor allerlei zaken gebruiken (zoals bitters en tonics)

En het kleurt prachtig. 

Prettige feesten

 

 

 

 

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@moonshiner79 BMS Kuurne

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@drupelken Heb ik gechecked. Ze hebben het niet in de webshop.

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@moonshiner79 IK ga het eens navragen want ze hebben het voor mij van daar meegebracht ik hou u op de hoogte

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

Bms wijndepot kinabast 50g 2.55 euro

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@drupelken Aha, bedankt! Zat dus verstopt onder een andere naam...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3202

@moonshiner79 

Ik vermoed dat deze Kinabast gebruikt is, ikzelf ben ook niet bekend met de term rode kina maar kreeg het recept zo door.

Beantwoorden
Berichten: 2
(@duikertje)
New Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Hallo

is er een verschil in gewone kinabast of rode kinabast aub?

geeft dit het rode kleur aan de picon?

dank

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 128
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ikzelf heb eens het recept van de tiny project, spiced rum gemaakt en deze totaal verpest door de overheersende smaak en karakter van kinabast teveel toe te voegen ... Wees voorzichtig! 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 149
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Deze heb ik in mijn recepten boekje staan

De traditionele manier om het te bereiden bevat doorgaans:

  1. Sinaasappelschillen - ongeveer 50 gram gedroogd.

  2. Gentiaanwortel - ongeveer 30 gram.

  3. Kina (Cinchona) - ongeveer 10 gram.

  4. Alcohol - ongeveer 1 liter, doorgaans brandewijn of andere sterke drank.

  5. Suikersiroop - naar smaak, ongeveer 200 gram suiker opgelost in 200 ml water.

  6. Karamel - een klein beetje voor de kleur en extra smaak.

  7. Week de sinaasappelschillen, gentiaanwortel en kina in de alcohol voor ongeveer een maand.

  8. Voeg daarna de suikersiroop en karamel toe.

  9. Filtreer het mengsel en laat het een paar weken rijpen voor consumptie.

Dit is een basisbenadering, maar de precieze smaak en verhoudingen kunnen variëren. Dus, als je van experimenteren houdt, kun je de verhoudingen aanpassen om de perfecte smaak te vinden! 😉 

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2755

@bazz thnx eens proberen deze winter.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 132

@bazz Bedankt om te delen.

Ik merk op dat hier geen verse sinaasappels gebruikt worden en dat de kruiden veel langer geweekt worden. Interessant.

Ik zal deze eens proberen en vergelijken met het eerste recept.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?