15! Das wel meer dan een paar? ben zeer benieuwd!
Wegens omstandigheden toch wat andere planning in tiny's
De wereld staat op zijn kop (ivm Corona covid-19) en een kruidendrankje kan misschien wat verlichting bieden .
Een poosje terug is deze drank als samen treksel van een aantal oude nedelandsche recepten ontstaan .
Een paar leden van het forum waren bij mij op bezoek uit zuiden en noorden van het land .
drankjes als Teschylger jutters bitter , schrobbeler , twents bittertje , michielke en dergelijke zijn al jaren bekend .
een combinatie van een aantal van dit soort oude recepten waarbij ik heb geprobeerd passende smaken te combineren maakte deze "froubuurster bitter " [ ik woon in regio vandaar ]
zoet ,zuur ,bittere en aardse smaken met fuitige achtergrond
Ik hoop dat er mensen durven dit na te maken en ervan kunnen genieten .
Proost !
Het is weer een pracht waar je inderdaad warm van wordt. ??
@troet , wanneer je wat zoethout in heet water laten trekken dat wat inkoken , beetje glycerine erbij kun je dat gebruiken i.p.v. suiker .
Door te verhitten bewaar je wel de zoetheid maar de zoethout smaak zelf neemt wat af .
Idd de smaak neemt af maar ik blijf het proeven.volgende keer wat langer koken.met stevia ook goede resultaten.maar gekaramellizeerde suiker heeft toch een andere smaak.
Robbert wederom een prachtig filmpje, zeker iets om een keer te maken.Wat ik wel gemist heb is op welke drinksterkte je deze maakt.
Gelukkig zit ik niet in een risico beroep en mag ik nog gewoon doorwerken, maar ben wel jaloers dat ik dit allemaal niet kan doen nu.
Ik zie een hoop kruiden voorbij komen die ik nog nooit ergens in een winkel gezien heb, waar haal jij deze kruiden vandaan.
het maceraat is 68 % . Het 1/3 deel blijft 68 % het 2/3 deel gaat in ketel aangevuld met wat water . Na distilatie hou je vanwege ook rond 68% over na samen voegen dus moet je wat water toevoegen om op Drinksterkte te brengen van 38%
Even uitrekenen omdat met karamel niet te meten is of je moet deze als laatste toevoegen
( door Beetje automatisme misschien ingeslopen om niet te vermelde )
kruiden komen o.a. bij pit& pit vandaan .
p.s. @maasjoerts er was al eens gevraagd of ik de recepten voor tiny ( alquitara / alambiek ) wilde opschrijven . ik ga binnenkort wat van dit soort simpele recepten uitschrijven voor het gemak misschien als soort pdf hier op forum plaatsen .
Een perfecte bijdrage voor op de 'tiny lijst". En de naam is gewoon geweldig: Froubuurster. Foubuurster 1 was grotendeels op granenbasis. Ik heb nog wat ter vergelijking.
groeten Catnip
klopt de eerste was op granen alcohol . ( We hadden immers geen druiven / wijn alcohol dus was dat een prima alternatief ) .
Deze is versie is met alcohol uit druivenwijn , een klare schone brandewijn .
dit zorgt voor mooie rondere smaak zonder rare afdronk .
Alles wat nodig is voor een brandewijn basis alcohol 2e overhaal
Ketel , koeler , brander , Theedoek + beker , 40 liter koelwater en een paar krijt stippen op ketel voor themperatuur grens controle .
mooie run .
krijt stippen op ketel voor themperatuur grens controle
Robbert doe je hier precies mee?
@Badkarma , ouderwets themperatuur in de gaten houden dit is carnaubawas krijt .
De was wordt zacht bij iets boven 78 gr en is bij 85 vloeibaar .
Dus je kunt heel simpel weten waar je zit in de temperatuur grenzen waartussen je moet blijven .