Hallo allemaal,
ik ben compleet nieuw in de wereld van het stoken maar wel een whiskey en gin liefhebber. Deze kerst lag er een GrainFather met koperen dome / condensator en een t500 reflux kolom onder de kerstboom.
ik kan dus niet wachten om mijn eerste whiskey en gin te gaan stoken.
Ik heb inmiddels veel filmpjes en fora verhalen gelezen, maar vaak zijn dit ervaren stokers en worden de begin stappen niet vermeld / besproken.
kan iemand me verwijzen naar een stap-voor-stap gids voor newbies om vanaf suikerwater naar gin of van graan met water naar whiskey te komen? (Ik heb de beginners gids op dit forum al wel gelezen).
Liefst ook met een lijst ingrediënten / receptuur erbij? Moet echt letterlijk de eerste stook nog doen.
ik hoor / leer graag van jullie
mvg
jerry-can
Welkom .
STOOKWIJN SUIKER .
2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 -23 graden
30 gr van de gist .b.v. Bakkergist
3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .
Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.
( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )
Stookwijn uit sap .
Vul tank met de sap .
Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .
Aanvullen met water hiertoe .
Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .
Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .
En de gist 30 gram op 10 liter.
Gem gist temp 21 gr .
3 weken gisten .
Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten
Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..
Voor gin gebruik je ook een mout / graanbeslag . Daar stook je een alcohol uit wat je dan overhaalt via een kruiden korf die je onder de helm in ketel plaatst
Welkom Jerry-Can,
Voor wat tips omtrent het gebruik van de Grainfather kun je op Youtube eens zoeken naar David Heath.
Even als aanvulling op Robbert, omdat je aangeeft een newbie te zijn.
De mix van granen en mout (waarbij mout graan is wat een proces van ontkieming, drogen en eventueel roosteren heeft ondergaan) dient wel geschroot te zijn. Dit is eigenlijk gebroken graan of mout waarbij het binnenste van de korrels beschikbaar is voor de omzettingen tijdens het brouwproces. Vuistregel is minimaal 20% diastatisch mout (wat de enzymen bevat om de gewenste omzettingen zoals o.a. zetmeel om te zetten naar vergistbare suikers). Diastatisch mout is Pilsmout / Distillers Mout / Pale Ale Mout / Vienna Mout bijvoorbeeld.
Het meten van de p.H. kun je in het begin het beste doen met p.H. strips, makkelijker afleesbaar en de kans op fouten (lees foutief ijken van een digitale p.H. meter) is kleiner. Meet de p.H. steeds na intervallen van 10 minuten ook na correcties, anders ga je te snel bijsturen met de kans op fouten.
De jodiumproef bestaat uit het gebruik van jodiumtinctuur waarbij je een eetlepel wort (de naam van de oplossing wat je aan het brouwen bent) uit de Grainfather te pakken, dit af te laten koelen en dan een aantal druppels van de jodiumtinctuur toe te voegen. Kleurt dit paars dan heb je nog zetmeel aanwezig, bij bruin zijn er nog wat langere suikerketens aanwezig en bij gelig of geen verkleuring kun je deze als goed beschouwen.
Welkom op het forum jerry-can. Je hebt al genoeg info zie ik van een paar kanjers dus daar voeg ik niets meer aan toe. Ik leer nog dagelijks van deze stokers.
Welkom Jerry-can zelf ook nog niet zo lang begonnen, maar ondertussen diversen heerlijke drankjes gemaakt momenteel enkele gistvaten staan om na de feestdagen te stoken (rum, Whiskey, druiven estract voor uiteindelijk cognac te stoken).
In mijn optiek is het veel lezen en vooral veel doen, zelf een cursus tussendoor gevolgd van een stoker (die boeken hierover schrijft) maar ook hier gewoon veel doen.
Groet Bas
Welkom Jerry, neem niet te veel hooi op je vork en maak het je zelf in het begin niet te moeilijk. Leer eerst je ketel kennen met een simpele suiker vergisting en ga als je dat een beetje beheers over op de gin en whisky. Kleine stapjes dan kom je er ook wel.