Meldingen
Alles wissen

Stap voor stap gin en / of whiskey stoken


Jerry-can
Berichten: 11
Registered
Topic starter
(@jerry-can)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hallo allemaal,

ik ben compleet nieuw in de wereld van het stoken maar wel een whiskey en gin liefhebber. Deze kerst lag er een GrainFather met koperen dome / condensator en een t500 reflux kolom onder de kerstboom.

ik kan dus niet wachten om mijn eerste whiskey en gin te gaan stoken.

Ik heb inmiddels veel filmpjes en fora verhalen gelezen, maar vaak zijn dit ervaren stokers en worden de begin stappen niet vermeld / besproken.

kan iemand me verwijzen naar een stap-voor-stap gids voor newbies om vanaf suikerwater naar gin of van graan met water naar whiskey te komen? (Ik heb de beginners gids op dit forum al wel gelezen).
Liefst ook met een lijst ingrediënten / receptuur erbij? Moet echt letterlijk de eerste stook nog doen.

ik hoor / leer graag van jullie

mvg

jerry-can

Beantwoorden
36 reacties
Robbert
Berichten: 8470
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Welkom .

 

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

Stookwijn uit sap .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

 

Stookwijn van mout .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

 

 

 

 

 

 

Voor gin gebruik je ook een mout / graanbeslag . Daar stook je een alcohol uit wat je dan overhaalt via een kruiden korf die je onder de helm in ketel plaatst

Beantwoorden
27 Reacties
Jerry-can
Registered
(@jerry-can)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 11

@robbert dankje Robbert!

Gebruik je nog een speciale gerst / mout?

Ik hou zelf erg van whiskey met een hoog turfgehalte. Heb je aanraders welke mout te gebruiken en waar deze eventueel te krijgen is? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@jerry-can ik mout en eest zelf .  Ook het roken op turf doe ik zelf. .  Ee zijn ook wat adressen in België en nederland maar ik weet niet wat ze leveren aan types. .

Er is van merk Viking goede mout te krijgen weet ik van wat kennissen maar ik weet noet waar het te krijgen is . 

Ik heb hier vkakbij een molen waar ik mijn granen haal waar ik meest mee werk

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@jerry-can  Als je geturfde Whiskies wilt maken kan ik je aanbevelen om ten minste de heavy peated (30 PPM) mout te pakken maar liever de 50 PPM variant, je verliest redelijk wat van de gerookte smaak tijdens het vergisten, destilleren en rijpen. 

 

Wat links voor de mout, die je tot 100% van de stort kunt gebruiken;

 

 

Advies bij het maken van geturfde Whiskies is;

 

  • Eerste run doorgaan tot 0% alcohol overkomt, de rooksmaak zit vaak achteraan.
  • Tweede run kun je verder doorgaan als bij andere Whiskies, wederom rooksmaak kan achteraan zitten.
  • Rooster het hout wat je gaat gebruiken flink, mag best een "aligator skin"  op komen.
Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 169

@jerry-can wolkom op dit forum .

U heeft al berichten van verschillende ervaren mannen .

michien kunt u ook bij mensen gaan kijken en wat ervaringen opdoen . Is gezellig en leerzaam . Er zijn stokers hier die daar voor open staan .

U heeft al de demonstratie filmpjes gezien .  De whisky uit filmpje heb ik van Robbert ook mogen proeven . ( hij woont dorpje verder )  Ik heb nu een ardbeg ernaast en die van Robbert is  minstens niet minder . Ik heb veel van hem geleerd maar nog niet kunnen evenaren . 

Zelf heb ik een vengeance still aangeschaft om ook folle meer smaak te krijgen . 

Beantwoorden
Jerry-can
Registered
(@jerry-can)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 11

@theresa, als ik een Ardbeg zou kunnen benaderen op termijn zou ik al een gelukkig man zijn.

Lijkt me erg leuk om eens ergens te mogen kijken / luisteren naar meer ervaren stokers.

Woon zelf net over de grens onder Breda.

ik zal eerst idd wat ervaring opdoen met brouwen en stoken en mn grainfather. Maar ik begrijp dus dat ik niet meteen moet verwachten dat ik de concurrentie aan kan gaan met de stokers op Islay😁

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 169

@jerry-can Ik stook nu zelf zonder mijn heit acht jaar en maak ook whisky het is wel beter geworden nu ik een echte koperen keteltje heb maar de trucjes ken ik niet echt zoals ook Robbert die doet om zo een wat Jullie islay noemen te maken .

Hij zegt ook dat het makkelijk is en in zijn filmpjes lijkt het ook  su maar het lukt mij nog niet .

mout maakt hij zelf  en ook het veen voor roken is bewerkt  en ook water voor de mash gebruikt hij iets anders dan gewoon kraanwater voor . 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@theresa Lijkt mij vrij logisch dat iemand die een scotch of islay whisky wil maken weet dat je daarvoor geen kraanwater gebruikt maar welwater het liefst uit een veen gebied gebruikt of water gefilterd over turf. .

Je kunt immers de turf en geschoeide turfresten die je ook gebruikt om het mout te roken gebruiken om eerst je water mee te voorbehandelen ! 

Ook regenwater is prima bruikbaar maar dan niet na een droge periode .De eerste regen moet voorbij geweest zijn zodat je zo weinig mogelijk fijnstof nog hebt en mooi zacht regenwater . 

Voor wat alcohol van suikerbeslag kun je kraanwater gebruiken maar voor whiskey's en dergelijke niet .

@theresa jij wist dit toch ook  jou vader en nu jij pompen toch ook uit eigen put .,,😃👍

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@robbert waar koop je turf en geschoeide turfresten dat geschikt is?

En is water dat door een Brita is gefilterd ook geschikt?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@orangeloo ik haal mijn turf blokken bij een dierenwinkel maar je kunt het ook bij hoveniers kopen of kachelboeren en op internet turf voor rookkasten . 

je houd altijd van het eesten en roken  van het mout turf en geschroeide resten over .die je dan bij de turf doet waarje her water door laat lopen .

Je kunt inderdaad brita water wel gebruiken . 

Het  water wat veelal gebruikt wordt in het noorden van Schotland komt uit wellen. of wordr uit grond gepompt.  Door de eeuwen loopt het grondwater door oude turf lagen . Nu en dan komen er veenbranden voor ( net als bosbrand ) dus dat grondwater is schoon maar heeft iets mee gekregen . Met iets nafilteren wordt dit gebruikt voor whiskey. 

Ook dit is mede verantwoordelijk voor de smaak.  Het schotse turf zelf verschild natuurlijk iets van de Nederlandse en de duitste turf die hier verkocht wordt. Maar door o.a.rood veen mos te iets fermenteren en dit te drogen en met de turf te gebruiken krijg je meer benadering .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@robbert in de keuken wordt er wel een stuk rood gloeiend houtskool in een pan met olie gegooid(de olie gaat wel branden) dit geef de olie een rooksmaak, wordt zoiets ook met het water gedaan wat je voor whisky maken gebruikt?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@rumo Grondwater stroomt door veenlagen en dat wordt opgepompt. En gebruikt .

Je kunt turf op gaas  leggen en water er door te filteren en  rond pompen  of regelmatig even opnieuw door gieten en daarna vul je de maisch ketel met het water . Je kunt  water niet dagen laten staan ! 

 je kunt het turf in een ton doen en met water laten staan maar je krijgt dan zuur dood water 

Het heeft ook geen zin om een wat turf in een litertje water te " maceren " 

Je gebruikt 3,1 liter water per kilo mout / granen dus je zal tevoren voldoende water in jou ketel of emmer moeten hebben klaarstaan om beslag te maken .  

 

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Prominent Lid
Berichten: 985

@robbert 

Hoeveel mout zal ik gebruiken om een batch van 25 liter te maken?

Groet, @ndré

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@ndre je moet rekenen op 1 kg  mout ( mout /graan) op 3,1 liter .   Dus 7,5 kg  voor een vat van 25 liter .

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Prominent Lid
Berichten: 985

@robbert 

Oké dat gaat wel lukken.

Bedankt voor de info.

Groet, @ndré

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@robbert 

Ik ben je recept voor een suiker stookwijn aan het proberen. Ik heb eerst de PH gecorrigeerd naar 5.32. Dan een dag laten rusten. Dag erna PH opnieuw gechecked en dan de gist (bruggeman) erin gegooid.

Vandaag, 24u later, controleer ik de PH en zie dat het gezakt is tot 3.84 !

Hoe is dit mogelijk in zo'n korte tijd?

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@moonshiner79 ph zal altijd 1 hele punt verlopen. Wanneer gisting te warm of niet geheel goed start kun je wat extra verzuring krijgen.  Een te lage pitch kan voor moeilijke start zorgen ook zal dan eerst veel langer celdeling zijn in een zuurstof rijke omgeving.  Dit geeft meer azijnzuur en lager ph

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@robbert 

Ik heb 75 gram bruggeman gebruikt voor 25L, volgens je recept. Gepitched aan 22 graden.

Wat ik wel gedaan heb, na de pitch, is het hele mengsel goed gemixt met roerstaaf op boormachine om de gist te verspreiden en om er zuurstof in te kloppen. Heb dit gezien in een youtube filmpje. Geen goed idee?  Want er moet toch zuurstof zijn voor de gistdeling...

PS: Ik had de dag ervoor reeds de DAP toegevoegd. Is dit ok of moet dit tegelijk met de gist?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@moonshiner79 wanneer je gewoon kraanwater gebruikt is er voldoende zuurstof aanwezig .  Gewoon het gist even te voren in wat lauw water oplossen met wat sinaasappel sap of iets dergelijks is prima maar je kunt de korrels er ook gewoon instrooien en dan zakt het wel .

Dat roeren met een boormachine is echt niet verstandig.   Zal wel een moonshiner filmpje zijn . 

( Ik bedoel amerikaanse moonshiners kneierij )

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@robbert

weeral bijgeleerd, bedankt!

 

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@robbert 

Ik herinner me plots dat het filmpje over een graanbeslag ging. Tijdens het maischen ontsnapt er waarschijnlijk veel zuurstof en daarvoor werd aangeraden om er lucht in te kloppen vooraleer te fermenteren.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8470

@moonshiner79 Gist werk anearobe wil zeggen in zuurstofloze toestand .  Aerobe zal gist voornamelijk alleen delen. .  veel deling is alleen te wensen als je weinig gist hebt maar bij deling stoot gist wel vervuiling uit en nagenoeg weinig ethyl .

Daarom kun je beter hoog pitchen waardoor voldoende cellen aanwezig zijn dan 

Na maischen , spoelen en overstorten zit er meer dan voldoende zuurstof in.  

Dus diegene in dat filmpje had of dubieuze kwaliteit van een weinig gist dat moeilijk opgang komt door te laag cellengetal  of hij houd van zeer hoge acetaat en muffe smaken . 

Beantwoorden
Jerry-can
Registered
(@jerry-can)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 11

@robbert in het aangegeven recept van stookwijn uit mout, hoeveel kg mout en hoeveel ltr spoelwater gebruik je?

mvg

Jerrycan

Beantwoorden
Robbert