Meldingen
Alles wissen

Aardappelen drank

Pagina 2 / 2

Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik ga straks als ik weer gestabiliseerd ben serieus een centrifuge overwegen! Marktplaats staat er vol mee.  

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag 10 kilo aardappelen geschild. Wat een pokkewerk. Staan nu te koken en straks zal ik ze stampen dan tot 30 liter aanvullen en een zakje vodka gist van still spirits bijvoegen. Daar zit amylise in. Dan misschien doorstoken tot vodka of poteen whisky. Ik zit nog in twijfel. Ben benieuwd naar wat jullie me zouden aanbevelen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Still spirit gebruikt Amyloglucosidase hou dus rekening met een laag PH te verzorgen anders doet de enzym erg weinig .
Controleer dan ook tussentijds in vergisting dat de PH niet te laag wordt .
Tijdens gisten veranderd pH dus hou daar rekening mee .
Je kunt het ook omzeilen door na koken de aardappelen in vriezer te zetten .
Door vriezen gaan cellen kapot en kan de gist bij de vrijgekomen polysachariden .
is enzym verder niet meer van belang .
Na flink invriezen ontdooien laten en een gewoon gist erop .
Werkt sowieso beter dan die gemodificeerde gist .

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankje robbert. Ik heb bij een vergistingsemmer een startpakket gekocht. Daar zat deze gist bij. Zonde om niks mee t e doen dacht ik. Ik heb nog een flesje melkzuur liggen om het ph bij te stellen. Misschien ga ik wel voor de vries techniek. Klinkt makkelijker

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn diverse manieren om aardappelen te verwerken .
Makkelijkste is doorkoken vol laten zuigen daarbij met water en dan vriezen .
Daarna vergisten met een neutraal gewoon gist .

Ook kun je aardappelen koken daarna met mout mengen en op 65 Gr houden . ( Mout bevat alfa en bèta amylase en aantal andere co amylase )
Hierna afkoelen en vergisten met een gewoon gist

Ook kun aardappelen koken en wild vergisten . Met toevoegen van karnemelk of wei .
Hierdoor krijg je diverse gisten en schimmels . Dan breken die zelf de enzymen af .

Ook kun je gebruikmaken van speeksel van b.v. bijen door ongepasteuriseerde honing te gebruiken als suiker toevoeging .hierna een gewoon gist

Dit zijn o.a. 4 manieren waarbij je zeker beter resultaat boekt dan het commerciële gist .

(Voor poteen whiskey 2 x overhalen voor vodka 4 tot 5 x )

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hoef je aardappels niet te schillen hoor, gewoon in stukken snijden en koken. Doe voordat je de gist er bij doe even een jodium test of alle zetmeel is omgezet. Maar verwacht geen hoge opbrengst, het viel mij de eerst keer wat tegen. En ook ik kan je aanraden om minimaal 1 kg mout toe te voegen. Niet alleen voor de enzymen maar om ook wat extra suiker te krijgen en je heb niet zoveel gistvoeding nodig. Ik doe dit tegenwoordig bij al mijn vergistingen.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag gestookt. De opbrengst valt inderdaad tegen. Ik had wel veel verlies tijdens het filteren dus uiteindelijk 15 liter over om te verstoken. 2 keer een snelle ruwstook gedaan vandaag en nog geen 2 liter over. Als ik het nog een keer zou doen dan zou ik zeker mout toevoegen

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om filteren te vermijden of aanbranden te voorkomen stook ik met een ketel met bijvat. Liefst met sap in de ketel en droesem in het bijvat, maar desnoods met water in de ketel en vaste prut in het bijvat. Je kunt dan alle alcohol en alle smaak uitstoken zonder problemen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?