Meldingen
Alles wissen

Basis distillaat van suiker en Turbogist

Pagina 11 / 14

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan, toch zijn er dranken die van rietsuiker worden gestookt, zoals b.v. cachaca en Bacardi.

Niet van het eindproduct rietsuiker, maar van de melasse van rietsuiker die overblijft.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rietsuiker vergist moeizamer dan kristalsuiker

 dat wist ik niet, weer slimmer geworden 😉

Beantwoorden
Berichten: 14
(@whiskeylover)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt iedereen voor het antwoorden ,dus zal ik maar eerst eens wat testen metgewone kristalsuiker ,en zien of het al eens wilt werken zoals het hoort . 

mvg

Whiskeylover 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 13,5 Kg suiker met een totaal van 60 liter staan met 2 zakjes Alcotec Vodka Star.

Ik had mij wat vergist in de hoeveelheid suikerwater, eigenlijk had ik 50 liter moeten hebben met 12 KG suiker en 2 zakjes Alcotec Vodka Star.

Na 4 uur bubbelde het als een gek bij 26 graden, maar na 2.5 dag was het gebubbel over, als ik mijn oor op het RVS vat leg hoor ik wel een bruisen als of ik een cola inschenk.

Ga het nu wel goed ? of is dit normaal, ik ben bang dat ik door de kleine afwijking van het recept het niet goed gedaan heb.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niks aan de hand! Gewoon lekker laten gaan en boven 20 graden houden. Had je SG gemeten vooraf? Denk namelijk dat er wel 22 kg suiker in je 60 liter kan. Kom je op een sg fan c.ä 1080-1090 en dat kan die gist makkelijk aan. Waarschijnlijk nog hoger.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, ik had het niet gemeten vooraf, gewoon opgevolgd wat op het zakje stond maar verkeerd gelezen, ik dacht dat er totaal 25 liter water per zakje bij moest, maar het was aanvullen tot 25 liter, de suiker heeft natuurlijk ook volume. maar de volgende keer beter. Het bruist al wat minder nu na 5 dagen, het waterslot is gemaakt van een 2 liter bus met een 1 cm slang dus het borrelen kan misschien wat minder te zien zijn op het laatst. Ik neem aan dat de eerste dagen het gistingsproces heel heftig is en dan de laatste dagen heel zwak ?

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat de suiker wel op is nu,alles omgezet. Gewoon even proeven, nog zoet, big even laten staan. Ik heb in het begin precies hetzelfde gehad.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kan het niet meer terugvinden, maar volgens mij had ik een recept van een stooktv filmpje op Youtube gehaald. (Dit topic vond ik dan ook nu pas)

 

20 liter handwarm-water en 6 kg suiker .... gemengd (suiker opgelost), zakje gist er bij gedaan wat tussen de kookspullen van m'n vrouw zat 😀 

Ik meen dat er in het filmpje gezegd werd: ongeveer 8 dagen laten staan.

Nou, NUL bubbels gezien in het waterslot en door tijdgebrek de boel ruim 2 weken laten staan .. Wat ik vreemd vond is dat de alcohol meter hoger dreef dan in een buisje water, in het water stond deze exact op nul.

Vanochtend m'n aller-aller-eerste run gemaakt - ongeveer 15 (van de 20+) liter in de ketel gedaan. Ik heb de header temperatuur op 72 graden gebracht en daar gehouden en de eerste druppels na de voorloop opgevangen op een lepel om te zien of het wilde branden ~ én dat deed het 🙂

Als voorloop heb ik ongeveer een kwart liter weggegooid. 

Na anderhalve liter bemerkt ik dat er veel damp uit de condensor kwam en de waterslang van de retour redelijk warm was ... ik heb toen de watertoevoer iets hoger gezet, en wat er hierna nog uit kwam druppelen heb ik ook door de gootsteen gekiepert ...

Uiteindelijk resultaat is 1,5 liter met een alcoholpercentage van 28%

Tips, tricks en commentaar zijn natuurlijk welkom.

Ik ga me nu beraden of m'n volgende run weer met suikerwater wordt of dat ik het wat spannender ga maken en iets anders ga vergisten 😀

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6769
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is wel een hele lage opbrengst. Maar ik begrijp dat je de temperatuur al die tijd op 72 graden hebt gehouden, dan is er erg veel alcohol in je stookwijn achtergebleven. De samenstelling van je stookwijn veranderd tijdens de stook continue, dus ook de verdampingsgraad van je mengsel is aan verandering onderhevig. Tijdens de stook zal je zien dat de thermometer steeds hoger oploopt, tot je dik in de 90 graden zit. Dit is normaal. Het beste kun je niet naar de thermometer kijken.

 

De volgende keer dus gewoon doorstoken en de warmtebron steeds ietsjes hoger zetten als de alcohol er langgzamer uitkomt.

 

Je had liters meer kunnen hebben met een veel hoger percentage.

 

Dat je waterslot niets deed komt waarschijnlijk door een niet goed afgesloten emmer.  (of een lekje tussen de rand van de emmer en het deksel) Want kennelijk is er wel alcohol ontstaan. Dit komt bij meer mensen voor hoor 🙂

 

Ik zou het gewoon nog een keer doen, en vergeet de thermometer maar gewoon, je hebt hem niet nodig. Je merkt zelf wel wanneer het begint te lopen. 

Beantwoorden
Berichten: 6769
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh ja, wat betreft de alcoholmeter die hoger dreef dan in een buisje water, dan heb je die in je stookwijn laten drijven. Hier is de meter niet voor bedoeld. Er zitten in stookwijn altijd restsuikers waardoor de alcholmeter inderdaad hoger blijft drijven. De dobber is bedoeld voor je distillaat, niet voor de stookwijn. De stookwijn kun je meten met een vinometer.

Beantwoorden
Berichten: 10
(@pollepel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

IK gebruik een plastik zakje met elastiek erover om mijn watertank kan 19 ltr in doe er 15 ltr in .

eigenlijk moet ik een waterslot kopen, maar vergeten te bestellen en zo kan het ook.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

.. ik begrijp dat je de temperatuur al die tijd op 72 graden hebt gehouden, dan is er erg veel alcohol in je stookwijn achtergebleven. De samenstelling van je stookwijn veranderd tijdens de stook continue, dus ook de verdampingsgraad van je mengsel is aan verandering onderhevig. Tijdens de stook zal je zien dat de thermometer steeds hoger oploopt, tot je dik in de 90 graden zit. Dit is normaal. Het beste kun je niet naar de thermometer kijken.

Ik had inderdaad in het filmpje gezien dat de header temperatuur rond de 90 graden lag, maar zag dat het bij mij met 72 graden aan de header al flink aan het druppelen was (bijna straaltje), toen heb ik 1 spiraal uitgezet (1000 watt) en de tweede spiraal (700 watt) op 70% gezet. de vorige eigenaar draaide op 60% vertelde hij mij. Wellicht moet ik daar dan de 1000 watt spiraal voor gebruiken ~ of heeft hij ook altijd een veel lagere opbrengst gehad 😉 

Mijn idee was om niet te heet te stoken, daar alcohol al met 70 graden verdampt ... blijkbaar dus een verkeerde gedachtegang.

Oh ja, wat betreft de alcoholmeter die hoger dreef dan in een buisje water, dan heb je die in je stookwijn laten drijven. 

Dat klopt .. en ik dacht al dat het aan de samenstelling van het mengsel lag 😉 

Je had liters meer kunnen hebben met een veel hoger percentage.

Welk idee qua volume en percentage heb jij dan bij 15 liter vergiste suikeroplossing ?

Ik heb tijdens het stoken wel het percentage alcohol gemeten (ongeveer elke 200 a 250 cc) en zag inderdaad dat het percentage langzaam af nam. Je schrijft dus: temperatuur omhoog als ik dat bemerk?

Het laatste gedeelte, wat rond de 20% alcohol zat smaakte MI meer naar gist ... toen ben ik dan ook gestopt ...

 

Goed, ik ga me eens bedenken om weer voor een suikeroplossing te gaan (veilig en makkelijk) of voor iets anders.

Thanks for the feedback so far !

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het waterslotje wat nooit wilde bubbelen.... En evengoed zure Co2 lucht in huis. In mijn geval kwam dat doordat het waterslotje niet meer goed paste in de rubber/siliconenring. Wat na 5 jaar ook wel eens mag en tijd wordt voor vernieuwing. En nog steeds prima stookwijn. Ik zit wel te broeden op een stookwijn maak filmpje waarbij ik alle hygiëne regeltjes aan mijn laars ga lappen en een stookton, waarin Pino rum heeft gezeten hooguit met de kraan schoon spoel, dan suikerbeslag er in maak en kijken wat er van worden gaat. Omdat turbogist zo krachtig is gok ik op een prima stookwijn. We gaan het eerdaags zien...

 

Beantwoorden
Berichten: 6769
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Palinka,

Hoeveel opbrengst je hebt is helemaal afhankelijk van wat je in de ketel stopt. Ik weet ook niet of je met het zakje gist dat je tussen de kookspullen gevonden hebt alle suikers hebt kunnen vergisten. Waarschijnlijk is het bakkersgist geweest en dat heeft meestal wat meer voeding nodig dan een zak turbogist. Ook zal de gist al doodgaan voordat de 15% is behaald. Turbogist haalt met gemak 20%.

Als je turbogist gebruikt en 8 kilo suiker, je vult daar een emmer mee tot 25 liter, dan kun je met de juiste aparatuur wel 4,5 liter van 92 a 94 % mee behalen. Dan heb ik het over een reflux kolom zoals de T500. Maar met een normale koperen ketel haal je hier nog steeds wel een liter of 4 van zo'n 70% uit.

Veel succes met de volgende batch!

 

 

Beantwoorden
Berichten: 10
(@pollepel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van de week met de smartstil na 2 keer stoken een percentage van 76% bereikt 1.5 ltr had ik over van 10 liter suiker wash. was niet ontevreden.

de alcohol was mooi zacht en licht zoetig.

Stookte voorheen gewoon buiten met beter resultaat (kolom) maar na de diefstal......ja gewoon uit mijn tuin gejat zat vast met ketting.

 

 

Beantwoorden
Pagina 11 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?