Geen stomme vraag hoor. Het is ook best verwarrend.
Wat wij (in nederland) schnapps noemen is meestal gestookt van vruchten. Ik noem het meestal eau de vie. De Duitsers waar het woord schnapps volgens mij vandaan komt noemen een wodka of onze jenever ook gerust schnapps. Een borrel gestookt van fruit noemen ze in Duitsland ook wel een Obstler. Maar een glaasje Obstler noemen ze daar ook weer gerust schnapps.
Als ik het zelf over schnapps heb dan heb ik het over gestookt fruit. Maar het kan dus per land verschillen wat iemand daar onder verstaat.
Maar kijk je op wikipedia, dan wordt het nog verwarrender 🙂 https://nl.wikipedia.org/wiki/Schnaps
De ketel loopt weer, nu met de uitgestookte backset van de vorige keer waar opnieuw suiker aan is toegevoegd. Het rook erg lekker aan het waterslot en ik hoopte dat ook deze ronde zoveel smaak en geur zou hebben als de vorige keer. Helaas kan ik nu tijdens de stook al zeggen dat dat toch erg tegenvalt. Wellicht kan ik er een frambozenlikeur mee maken, maar het komt niet eens in de buurt van de eerste ronde! Jammer van de moeite.
Nu snel weer frambozen inslaan om de eerste ronde na te maken. Glucose is al in huis 🙂
2,5 liter van 60% tot nu toe en hij loopt nog goed maar het is echt niet lekker, aangezien ik niet om alcohol verlegen zit zet ik hem uit en ga ik hier verder geen moeite meer insteken.
De truc met het opnieuw vergisten van de backset ging overigens prima met de appels. Proberen kan altijd!
klopt jan maar een obstler is gemaakt van min. 3 verschillende fruitsoorten en als het is van 1 fruitsoort is het een snaps volgens de brander die ik ken
Aha, ik vind het altijd erg vaag. Laatst was ik in Duitsland en we vroegen om Schnapps, ze vroegen of we Obst bedoelden, en of we dan Obst van appel of peer wilden hebben.
klopt jan maar een obstler is gemaakt van min. 3 verschillende fruitsoorten en als het is van 1 fruitsoort is het een snaps volgens de brander die ik ken
De Duitse Wiki geeft er andere informatie over op en meldt dat het gerust van 1 fruitsoort mag zijn en noemt een Obstler ook een Schnaps.
Gisteren heb ik frambozen schnapps gestookt op de manier zoals DDM hem gemaakt heeft. Dus schone alcohol, daar de frambozen 2 weken in gemacereerd, daarna verdund naar 40 % en gestookt.
Ik was gisteren niet tevreden over de smaak, hoewel de dobber na temperatuurcorrectie 50% aangaf vond ik hem maar waterig en een beetje weeig smaken, zoals de naloop zeg maar. (Ik was gestopt bij 40%) Ik was bang dat dit experiment mislukt was.
Nu een dag later smaakt hij ineens een stuk beter! Nog niet helemaal zoals de vergiste frambozen, maar ik denk dat deze gewoon nog wat tijd nodig heeft. Ik heb het gevoel dat dit helemaal goed gaat komen ?
Jan, geduld is een schone deugd. De smaak komt echt wel terug.
Daar vertrouw ik ook wel op Dirk, hij smaakt al beter dan de 1e dag 🙂
Ik neem toch een flesje mee naar frankrijk denk ik 😉
Ik ben hiermee aan de slag gegaan ....heb geen blender gebruikt maar gewoon een handmixer elektrisch waar hè slagroom mee klop. De frambozen gingen hier prima mee stuk en pitjes worden niet kapot geslagen. De oegschle meter geeft 70 aan met temp van 22 graden.....ik zie alleen verschillende tabellen voor verwacht alcohol % Nu wachten tot het begint te gisten, heb champagne gist gebruikt van stookwinkel.
Mijn frambozenschnapps staat te rijpen ? wat ik me afvraag is of de restant stookwijn gebruikt zou kunnen worden om een mooie rosé kleur te krijgen. Iemand idee daarover? Staat wat leuker lijkt mij.
Om een mooie roze kleur te krijgen zou ik wat frambozen macereren in je schnapps. Na enkele weken zeven en door een koffiefilter halen hierdoor zal je een helder roze schnapps krijgen
.
Bedankt voor je tip, ik dacht dat dat allen ging met een hoog alcohol percentage.? ?
Dag jan
Vraagje , heb je dit 1 maal gestookt of 2keer ?
Heb er namelijk ook staan te vergisten . Inspiratie van dit topic ?
Slechts 1 keer, en hij was fantastisch.
Er zit zoveel smaak in een framboos, dit kan niet mislukken ?