Meldingen
Alles wissen

graanjenever maken: recept? Werkwijze?

Pagina 3 / 4

Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er staat "ruwstook 150 L". Dat betekent dat er nog een fijnstook achteraan komt en daar zal het % bij omhoog gaan. Ik denk dat ze na de tweede en eventueel derde stook het resultaat moeten verdunnen om aan de 40% vol te komen.

Β 

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi recept ?

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als dit voor 100 liter eindproduct is, hoeveel water gebruik je dan in het recept zelf?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

675 a 700 liter begin je mee.

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

-7kg tarwe, waarvan 3kg (eventueel zelf) gemout (zeer licht geroosterd),
-1kg gerstemout (distillatiemout)

dit is voor mij de eerste keer dat ik dit maak en misschien een domme vraag maar moet die mout ook geschroot worden?En wat moet de PH en SG zijn

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja geschroot is beter mee te werken .
Met hele korrels zou je anders moeten opzwellen laten en dus koken moeten.
Dus gaat enzym kapot .

SG minimaal 1040 .
1060 -1070 te prefereren .
Ph tussen 5,6en 5,4 tijdens het maischen
En bij start vergistingen afhankelijk van of je na maischen heb verhit of dat je gestopt bent op 72 . En soort gist .
Je kunt nog enzym werking hebben en benutten maar dan moet je ph boven de 4,7 blijven . ( 4,7 - 5,2 )

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb een ph van 1040 hoe krijg ik die het beste omhoog naar 1060 - 1070

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat je bedoelt het SG .

Je kunt je beslag inkoken dan gaat het SG omhoog .

SG vanaf 1040 is prima mee te werken dus noodzaak is het niet echt te verhogen .

Verhogingen met suikers verarmt de smaak .

Wil je dat toch zou ik adviezeren om iets malasse toe te voegen .

( Bij oude jenever gebruikelijk.)

Β 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

dank je Robbert, gewoon wat rum melasse?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst goed doorkoken de Melasse .
Je krijgt dan wel oude jenever !

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedankt

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Pikketanus welke en hoe wel gist heb je gebruikt? Giststarter gemaakt? Zo ja, waarmee/hoe?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb destijds prestige distillers wd yeast gebruikt. Simpelweg zakje er op gestrooid, na half uurtje doorgeroerd met veel inslag en deksel er op. Nu m'n druiven weggestookt worden heb ik weer paar kuipjes vrij, en heb al spul liggen voor 2e poging. Nu met gekochte tarwemout en tarwevlokken ter vervanging van. Scheelt weer wat werk.
Zal wellicht nog voorbij komen?

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Jenever is heel simpel te maken
Hier standaard oud Nederlands recept:
Zelf Even terug rekenen .

Voor 100 liter .
100 kg roggemeel
44 kg tarwe meel
80 kg gerstemout .
Het meel doorkoken en afkoelen naar 70 gr .
Het mout doorroeren en temperatuur naar 65 graden brengen .
90 min op deze temperatuur houden .

Hierna jodium proef doen .

Als ik deze volg, en ga voor drie liter jenever, reken ik dan goed dat je op 21 liter stookwijn uitkomt met 3kg roggemeel, 1,32kg tarwe meel en 2,4kg gerstemout?

En wat is de jodium proef πŸ™‚ ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jodiumproef: Als je (bijna) klaar bent met maischen neem je een lepeltje bostel of draf uit je wort/mash en druppelt daar wat jodium op. Kleurt het zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig en moet je doorgaan tot alles omgezet is in vergistbare suikers.

Lepeltje bostel niet terug in je mash gooien ?

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?