Meldingen
Alles wissen

graanjenever maken: recept? Werkwijze?

Pagina 4 / 4

Berichten: 461
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jodiumproef: Als je (bijna) klaar bent met maischen neem je een lepeltje bostel of draf uit je wort/mash en druppelt daar wat jodium op. Kleurt het zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig en moet je doorgaan tot alles omgezet is in vergistbare suikers.

Ahh, weer wat geleerd πŸ™‚ . En dat kan met gewone jodium uit de drogisterij met zo'n pipetje?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je bent nooit te oud om te leren Stephan en de jodium van de drogist, die voldoet prima.

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik de meel gekookt heb, en het af heb laten koelen, moet ik het dan in de ketel erbij doen als ik de roggemout een uur op 65graden hou? Of moet dat los van elkaar en het pas nadat de roggemout een uur gestaan heeft erbij voegen?

En voor 25 liter stookwijn, hoeveel bakkersgist zou ik er dan bij moeten doen? Gewoon een zakje van 7 gram?Β 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@stephan het meel moet mee in het maisch proces om de zetmeel om te zetten .Β 

Dus ook op de 65 gr stap .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je mout is verantwoordelijk voor het aandeel enzymen dat onder andere de zetmeel doet omzetten in vergistbare suikers. Op 65Β°C zijn alfa- en beta amylase beiden actief dus doet dit het meeste om de zetmeel om te zetten, werkt natuurlijk het beste als het meel beschikbaar is voor de omzetting, dus fijn bij elkaar.

Β 

1 zakje van 7 gram is heel erg mager, de antwoorden van de leden zullen wisselen maar ga van minimaal 3 zakjes uit. Let wel dat de vergisting heftig kan zijn waardoor het uit het waterslot gekropen komt, kan ik je genoeg foto's van laten zien onderhand 😆Β 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@alchemist 67gr is waar alfa en beta kruizen in activiteit .

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben benieuwd, over een dag if twee komt de mout binnen.

Ik heb een gewone koperen alambiek met afneembare kolom. Ik zit me nu al even af te vragen wat ik als ginbasket kan gebruiken, en hoe ik die in de ketel kan bevestigen.Β 

Β 

Kan ik hem ook in de kolom plaatsen en de raschig ringen eruit halen?Β 

Beantwoorden
4 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6780

@stephan ik las ook de discusie in het appgroepje. Ik ken jouw ketel niet, maar als ik het zo lees is het vergelijkbaar met de 12 liter kolom van stookwinkel. (Of is dat hem toevallig?) In feite is die kolom een kruiden basket op zichzelf. De naam kolom schept vaak verwarring omdat met dan meteen denkt dat het om een refluxketel gaat.

Als het is wat ik denk dat het is, dan idd, raschichringen er uit, kruiden er in. Eventueel in een kookzak of panty als de gaatjes in de bodem van de kolom te grof zijn. Je kunt er ook een koffiefilter inleggen waar je de kruiden weer oplegt πŸ˜‰

Heb je anders een fotootje van je ketel?

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@stookforum jazeker. Het is niet de 12l van de Stookwinkel, die kende ik toen nog niet 😁.

Β 

Β 

1609788076-SAVE_20210104_201858.jpg
Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6780

@stephan juist πŸ˜‰ de kolom die ik links zie staan is je Gin basket, wel een behoorlijk formaat maar dat geeft niet. Hier kun je je kruiden in doen, in een builtje of op een koffiefilter. Dan hoef je niets in de helm op te hangen. Dit geeft hetzelfde effect πŸ™‚

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@stookforum thanks!! Morgen komt de mout dus ik ga morgen gelijk aan de slag πŸ™‚ !

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

@stephan heb je ook een schrootmolen, of kan je die lenen van je bierbrouwende vriend?

Beantwoorden
2 Reacties
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@stookforum ik moet nog een schrootmolen kopen, dus ik heb nu geschrootte mout gekocht voor het gemak πŸ™‚ .

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6780

@stephan top! Zo bestel ik het ook altijd bij www.bio-brouwmaat.nl

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoy,

ik heb ook zo'n keteltje, ik leg vanonderen een beetje raschiringenΒ  in de kolom op de gaatjes om ze te bestoppen en dan de kruiden, is wel een geprul om de rachiringen zuiver te maken achteraf.

groetjes

Β 

Beantwoorden
Berichten: 461
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou, ik ga er morgen eindelijk aan beginnen, alles staatΒ  klaar.Β 

Op welke tempratuur pitch ik de gist als het is afgekoeld? En wat is de beste temperatuur voor de vergisting?

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615
@stephan gist voeg je toe als temperatuur onder de 28 graden is en boven de 18 .
Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@robbert thanx! En op welke temperatuur kan ik het vat het beste houden? Als ik hem hier boven neer zet zal hij constant rond de 20 graden zijn. Is dat goed of eigenlijk iets te laag?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@stephan hangt een beetje af van wat voor gist je gebruikt.

De meeste gisten doen het prima op 20 - 23 graden .

Β 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@robbert ik ga Tsjechische droge bakkersgist gebruiken. Naar ik begreep drie zakjes van zeven gram.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@stephan op hoeveel liter ? Voor 25 is datΒ  echt teweinig !

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@robbert ik denk uit te komen op 25 liter mash ja.

Hoeveel heb ik dan nodig?Β 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@stephan min 70 gr aan houden...

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 461

@robbert ah okay, dan ga ik wat zakjes erbij halen 😂.

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?