Jodiumproef: Als je (bijna) klaar bent met maischen neem je een lepeltje bostel of draf uit je wort/mash en druppelt daar wat jodium op. Kleurt het zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig en moet je doorgaan tot alles omgezet is in vergistbare suikers.
Ahh, weer wat geleerd π . En dat kan met gewone jodium uit de drogisterij met zo'n pipetje?
Je bent nooit te oud om te leren Stephan en de jodium van de drogist, die voldoet prima.
Als ik de meel gekookt heb, en het af heb laten koelen, moet ik het dan in de ketel erbij doen als ik de roggemout een uur op 65graden hou? Of moet dat los van elkaar en het pas nadat de roggemout een uur gestaan heeft erbij voegen?
En voor 25 liter stookwijn, hoeveel bakkersgist zou ik er dan bij moeten doen? Gewoon een zakje van 7 gram?Β
Je mout is verantwoordelijk voor het aandeel enzymen dat onder andere de zetmeel doet omzetten in vergistbare suikers. Op 65Β°C zijn alfa- en beta amylase beiden actief dus doet dit het meeste om de zetmeel om te zetten, werkt natuurlijk het beste als het meel beschikbaar is voor de omzetting, dus fijn bij elkaar.
Β
1 zakje van 7 gram is heel erg mager, de antwoorden van de leden zullen wisselen maar ga van minimaal 3 zakjes uit. Let wel dat de vergisting heftig kan zijn waardoor het uit het waterslot gekropen komt, kan ik je genoeg foto's van laten zien onderhand 😆Β
Ben benieuwd, over een dag if twee komt de mout binnen.
Ik heb een gewone koperen alambiek met afneembare kolom. Ik zit me nu al even af te vragen wat ik als ginbasket kan gebruiken, en hoe ik die in de ketel kan bevestigen.Β
Β
Kan ik hem ook in de kolom plaatsen en de raschig ringen eruit halen?Β
@stephan heb je ook een schrootmolen, of kan je die lenen van je bierbrouwende vriend?
hoy,
ik heb ook zo'n keteltje, ik leg vanonderen een beetje raschiringenΒ in de kolom op de gaatjes om ze te bestoppen en dan de kruiden, is wel een geprul om de rachiringen zuiver te maken achteraf.
groetjes
Β
Nou, ik ga er morgen eindelijk aan beginnen, alles staatΒ klaar.Β
Op welke tempratuur pitch ik de gist als het is afgekoeld? En wat is de beste temperatuur voor de vergisting?