Kijk het laatste wakker en het staat al te vergisten op 23,9 graden en het gist is erin gegaan rond 21 graden.
Meting, er zal ongeveer 4 % de liter te halen zijn. Wat meten jullie?
Mijn eerste run zal dus ongeveer 3,5 liter kunnen opleveren absolute topkwaliteit en gerekend naar 100%. Kosten 200,- sap, 4 zakjes gist van Jan a 6,- maar heb geloof ik 4,80 betaald 10 halen 8 betalen weet niet of het zo nog steeds is. Benzine en Lummelientje wilde een Cheeseburger bij de MAc dus een hele hoop geld. Misschien net 250,- anders was het duurder geworden als ik ook nog effe had zitten vreten en zuipen met jullie.
Nou snap ik waarom Kirsch zo duur is.
Maar de 2e kwaliteit met 3 kilo suiker per 25 liter is ook heel goed en je kan nog een derde keer. En volgens mij nog een 4e keer. En dan valt het per liter wel weer mee.
Haha, ik heb nog niet de fut gehad om het naar boven te slepen. Moet ook nog de fermenter een StarSan beurtje geven en de Tilt kalibreren. Maar eerst even bijkomen van een flinke wandeling met de hond 🙂
Het is bij mij aan het gisten. Spreek jullie vanavond weer ga eerst een stukje fietsen en ergens een hapje eten. Nu het nog kan haha want als de temperaturen zo blijven is er straks niks meer te vreten. Tenminste volgens het collaborerende krantje tijdens 40/45. Geef niet eens een link want gun ik ze niet.
Behalve te roken want die plantjes krijgen wel water hahahah.
Spreek jullie vanavond weer want ben benieuwd naar jullie meting.
Ook bij mij staat hij al te gisten. Ik heb glucose toegevoegd, maar dat komt uit een 25 kilo zak en de batterijen van mn weegschaal zijn denk ik leeg want hij deed het niet. Op gevoel heb ik hem op SG1080 gekregen. Goed voor een ruime 10%.
Vorig jaar had ik hem volgens mij iets sterker, maar ik ga het zo doen. Vandaag over een week ga ik met vakantie, dus het stoken zal pas na de vakantie zijn. Blij dat de voorbereidingen voor het kirsch 2018 project gedaan zijn!
Ik heb mijn sap naar mijn cave gesleept en een monster genomen en dat precies op 21 graden gemeten. Ik kom dan uit op 1.034 wat dan bij een volledige vergisting een alcoholpercentage van 4,4625% zou moeten opleveren. Ik ga zo de Tilt kalibreren en dan toch ook wat glucose toevoegen. Dan de fermenter in en lekker op 20 graden zetten.
Dan geloof ik jou eerder dan mijn metingen en daar ga ik 1 op drinken want het is te heet om weg te gaan. Bovendien heeft Lummelientje net 70,- dollar verknalt door niet goed te lezen dus de horeca mist vandaag een klant. Blij toe. Bijkomend voordeel Lummelientje is pissig weg anders werd het nog heter.
Net 50 liter opgehaald. Toevallig kwam ik er toch langs van een weekendje België terug naar Groningen 🙂
Heb net als @stookforum suiker bijgevoegd. 25 liter met 3kg dextrose en 25 liter met 3kg kristalsuiker. Beiden ongeveer 12% potentie nu. Voor het ene vat heb ik champagnegist gebruikt en voor de ander potdistillersgist.
Als het goed is doet kapisjon ook nog mee, Dus zijn we nu met 5 Kirsch makers bezig. Ben benieuwd naar alle resultaten. Zelfde sap en ongetwijfeld allemaal verschillende distillaten.
Leuk! Ben benieuwd wat t wordt. Heb wel
Lang zitten twijfelen om t zonder toevoegingen (suiker dextrose) te laten gisten maar ik heb doorgaans al zo’n lage opbrengst met mijn alambiek dat ik er toch maar suiker in heb gedaan.
Ik las hierboven trouwens dat je vorig jaar ook een beetje hebt gebruikt voor wijn. Was dat een succes? En zo ja, moet je nog wat doen nadat het uitgegist is?
Net 50 liter opgehaald. Toevallig kwam ik er toch langs van een weekendje België terug naar Groningen 🙂 Heb net als @stookforum suiker bijgevoegd. 25 liter met 3kg dextrose en 25 liter met 3kg kristalsuiker. Beiden ongeveer 12% potentie nu. Voor het ene vat heb ik champagnegist gebruikt en voor de ander potdistillersgist. Afwachten nu 🙂
Hahaha ik heb jou toch niet zien kloten om die liters in je auto te krijgen? Heb je een rooie auto en je vrouw of minnares bij je? Tussen elf en 12 uur?
Het was zeker een succes, ik heb vorig jaar eigenlijk hetzelfde gedaan als jij. 1 vat met champagnegist en 1 vat met Pot distillers. Beide vergistingen verliepen totaal anders. De een een schuimlaag bovenop, de andere snel een laag drap op de bodem. Uiteindelijk was het resultaat vrijwel hetzelfde na distillatie hoor.
Als het is uitgegist dan nog een paar dagen rustig laten bezinken en daarna zonder bezinksel overhevel naar je ketel en stoken. Ik heb vorig jaar gestookt, daarna in het distilaat nog een weekje een bakje kersen laten macereren en vervolgens weer gestookt. Ik weet nog niet of ik het dit jaar weer zo doe. Ik gebruik inmiddels de t500 met koperen helm en condensor. Tot nu toe merk ik bij al mijn stooksels dat zowel de kwantiteit als de kwaliteit is verbeterd. Dus wie weet ben ik nu in 1 keer tevreden met het resultaat.
Ik ben drijfnat van alle inspanningen op zolder pffff, maar ik heb me een lekkere Bryggja Tripel van het huis ingeschonken en de koelste plek in de tuin opgezocht.
Het sap zit in de fermenter, 5 kilo glucose toegevoegd en ben uitgekomen op 1.087 of wel een potentie van 11,41875%.
De Champagnegist staat nu te hydrateren en over twee uur gaat die erbij.