Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 12 / 29

Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

start tweede generatie. ik heb de helft van het gistbed herbruikt + 3.5 liter restant uit de ketel deze aangevuld met 1.5 kg roggebrood en 4 kg suiker dan aangevuld tot 27 liter met water. twee lepels bakersgist erbovenop. Ben ik juist bezig of doe ik ergends iets fout. De gistemmer is mooi aan het bubbelen eerste 2 dagen hevig nu iets minder maar zal zo nog wel even doorgaan ik schat 10 dagen. Hoop deze keer de smaak van whiskey toch wat te proeven. intussen is de copperdome aangekomen en gaat deze erdoor Grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ziet er goed uit.  Die extra bakkersgist is echt niet nodig.  Tenminste als je er geen te heet spul op gekapt hebt (backset of suikerwater).  Verder bij meerdere generaties je ph in de mot houden.  Succes

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klinkt goed!

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ok tof bedankt en ja had te laat eraan gedacht dat de backset wel eens te heet kon zijn.daarom veiligheidshalve extra bakkersgist. Gen 3 en 4 doe ik het wel beter. Al doende leert men.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

17 augustus 2017 heb ik dit topic aangemaakt, en er zijn heel wat mensen die het hebben gemaakt. Heel leuk! Echter door tijdgebrek en ook een beetje gebrek aan zin, heb ik het mengsel nooit afgestookt en zat het nog in de emmer. Na het stoken in zweden weer superveel zin gekregen om te stoken, dus heb nu eindelijk zelf een T500 boiler met Copperdome neergezet. 

Ik was bang dat het mengsel bedorven zou zijn, maar het deksel zat er goed op en het was een mooie kraakheldere roggewijn. Ik heb voor de zekerheid heel ruim de rommel op de bodem laten liggen, en 20 liter in de boiler van de T500 geheveld. Het resultaat is ruim 3 liter van 45%. Zeer zacht met een enorme hoge roggesmaak. Dit is echt ontzettend lekker. Ik heb eigenlijk nog nooit iets uit de ketel gekregen dat op het moment van distilleren al zo goed smaakte. 

Nu een handje Zweeds eiken er in en wachten maar. Dat wachten hoeft niet lang te duren met deze smaak, echt super!

Slechts 1 keer gedistilleerd, ik wil niets meer aan dit resultaat veranderen, dus ik laat het zo. De les die ik geleerd heb is dat je de stookwijn gerust 8 maanden kan laten staan en dat weggooien altijd zonde is.Laat het deksel er gewoon op, dan komt het wel goed.

Kleurtje komt er al snel in.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het resultaat is ruim 3 liter van 45%. Zeer zacht met een enorme hoge roggesmaak. Dit is echt ontzettend lekker. Ik heb eigenlijk nog nooit iets uit de ketel gekregen dat op het moment van distilleren al zo goed smaakte. 

Nu een handje Zweeds eiken er in en wachten maar. Dat wachten hoeft niet lang te duren met deze smaak, echt super!

Ik heb ergens een opmerking van Odin gelezen dat hij hem het liefst wit drinkt. Zelf vind je hem al enorm lekker. 

Ik zou zeggen lekker laten zo!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat wist ik niet, dat was ook zeker een optie geweest. Het hout zit er nu al bij en het is nu even afwachten. Ik denk dat het alleen nog maar beter zal worden, het is in ieder geval een aanrader voor iedereen, en zeker geen slecht idee om bijvoorbeeld de helft wit te houden.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na al die lovende woorden moet ik dit geloof ik ook eens op de to-do lijst ztten ...

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schuimt deze wash erg? Nog niet met bakkersgist gewerkt en schuimen is erg gistafhankelijk.

Ik heb een 5 l erlemeyer waar ik een liter of vier in zou willen maken als experiment, maar het zou prettig zijn als het dan niet vreselijk uitschuimt.

Edit: 4 l is wat weinig zelfs voor de smartstill voor de spirit run waarschijnlijk. Nog eens over nadenken.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee hoor, het schuimen valt erg mee. Natuurlijk wel een beetje ruimte voor eventueel schuim overhouden. Tijdens de stook ook geen antischuim gebruikt en ging prima.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan ik bijtreden.  Ben nu aan mijn zesde generatie toe.  Dan is het wel van belang je PH goed op te volgen en bij te sturen, anders begint de vergisting zeer traag te verlopen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suze, merk je veel verschil tussen de generaties?

Mijn gistbed was dus ook 8 maanden oud en heb alles weggedaan. Ik ga ook pas weer nieuwe maken als deze bijna op is. 

Nu eerst weer even met fruit aan de slag. Eerst appels en binnenkort gaat het Kirrsch project weer van start ?

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi om te weten.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gen 1 en 2 heb ik verstookt met mijn Smartstill.  Maar je proefde al een duidelijk verschil tss gen1 en gen2.

Ondertussen heb ik een 30l stookketel en heb ik van generatie 3,4 en 5 de ruwstook verzameld en die ga ik binnenkort in twee beurten op de 1,5 maal -wijze verstoken met het momenteel vergistende gen6 vat.  Ik moet dus nog even geduld hebben maar het zou zeer smaakvol moeten zijn, hoop ik toch.  Ben ook van zin een deel wit te laten.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren met 3,5 l water de 1e generatie in een erlenmeyer gezet. Met suiker en roggenbrood paste dat mooi in een 5l erlenmeyer, als het inderdaad niet schuimt kan gen 2 iets meer zijn.

Binnen een uur aan het bluppen en gaat nu rustig door, geen versnelling. Heb al gelezen dat het even kan door met deze vergisting. Over 3 weken maar eens kijken hoe het er voor staat.

De eerste twee generaties wil ik in de erlenmeyer en smartstill doen, is het veelbelovend dan gaat gen 3 als grote batch in T-500 met helm.

Nog wel een paar maanden mee bezig dus.

 

Beantwoorden
Pagina 12 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?