Ik laat het rijpen op drink sterkte dan krijg je de smaak door de hele drank heen , anders zou je dat later dus verdunnen en word de smaak minder in mijn ogen
Ik laat t rijpen op 65-70% en daarna pas aanlengen.
Vanwaar die keuze?
Daarna leng ik aan tot ca. 55% en laat t nog rijpen. Pas op t laatst leng ik aan tot 40%. Ik heb t nog nooit anders gedaan. Geloof dat ik t ergens gelezen heb op een ander forum of zo. Misschien is jouw manier wel veel beter en makkelijker. Kwestie van uitproberen.
Bij 40% zul je naar verhouding meer suikers uit het hout trekken. Tussen de 65% en 70 ligt het optimum voor de vanille tonen dacht ik . en boven de 80 gaat het het harst voor de bittere tonen meen ik. kan helaas het tabelletje niet meer vinden waar ik het gelezen had.
Verouderen doe ik trouwens wel op 40%, dan huwt de drank ook meteen met het water.
Eerst keer proeven. Zal nog wel even moeten staan denk ik.
Heb bij de eerste Generatie wat zwarte bessen pulp gedaan deze staat nu te klaren en ruikt al lekker.
Generatie 2 heb ik een deel van het roggebrood gerookt met wat turf wat ik op het strand had gevonden. Deze bubbelt nu vrolijk en heeft idd een wat rokerige zilte geur. erg benieuwd wat voor borrels dit oplevert.
Hoe lang gisten jullie recepten? Hier staat het al 3 weken en is still going strong.
Wat is wijsheid overhevelen en laten klaren of toch nog even geduld hebben??
Ik laat mijn drank op 43-45%op eiken liggen zet het in de zon,om die vanille tonen te krijgen gooi ik twee zakjes vanillesuiker op 5 ltr drank.gr.Chris
Chris, ik denk dat dat niet de vraag was, we zitten nog in de gistingsfase. Mac, kan inderdaad wat lang duren. Sommige recepten ziin uitgegist na een paar dagen. andere doen er meer dan een maand over. Als ie nog redelijk bubbelt, dus meer dan één keer om de paar minuten dan zou ik idd nog wat geduld hebben.
Ziet er wel heel leuk uit in die flessen met etiket??
Lep stelde de vraag op 70% op eiken of op minder %dus was wel goed antwoord,het was niet een reactie op Mac zijn vraag.
Zou ik ook doen, nog even geduld. Ziet er gezond uit.
Uit laten gisten en een of twee weekjes op een koele plaats laten staan voor te bezinken.geduld maakt de lekkerste drank.gr.Chris.dit is het antwoord op Mac zijn vraag