Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 23 / 29

Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zie, past nooit in een gewoon vriezertje?

Kan ook gewoon buiten met deze temperturen.

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zal het best tot een vergisting kunnen krijgen. Brood, banaan, suiker en water en je kan dronken worden in het gevang.... of het lekker is.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan ik dit roggebrood ook hiervoor gebruiken:

https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/32685/boni-selection-brood-rogge-gesneden-400g

Dit is een heel ander type roggebrood dan het roggebrood dat bedoeld wordt in het recept. Dit een brood met een beetje rogge, het echte roggebrood is zwart en alleen van rogge.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Staat ondertussen al buiten ?

Beantwoorden
Berichten: 34
(@harry)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste mensen, mijn 2e generatie staat al bijna een maand te vergisten, maar de SG komt niet onder de 1000. PH is ongeveer 5, temperatuur is laag, maar ik gebruik een warmteband en de hele boel staat goed ingepakt. Paar weken terug heb ik een zakje gist erbij gegooid, maar het veranderde niet echt.

Voor de start heb ik het gistend van generatie 1 gebruikt, met nieuwe suiker en roggebrood, volgens recept.

Heeft iemand een idee wat er mis kan zijn? Moet er gistvoeding bij (tomatenpuree), of toch meer gist, of kan ik beter gaan stoken?

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je ook je start SG bekeken? Ik zou de het laten klaren voor 1 á 2 dagen in de schuur en dan de ketel in. Geeft op zich niet dat het niet meer verder vergist, heel veel meer % zal je er niet uithalen. 8,6 of 8,8 bijvoorbeeld.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na een maand stond de sg bij mij op uiteindelijk op 920 bij de 2de generatie.

Ik heb na een 2 weken toen de temperatuur zakte naar een 21gr de warmtebelt er ook opgedaan en eveneens ingepakt. Bij een 25gr begon de gist pas weer te pruttelen maar wel langzaam. Ik heb er overigens geen gist bij gedaan. 

Beantwoorden
Berichten: 44
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is handiger om dit in een emmer te doen in plaats van in de conical fermenter?

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het de eerste keer in een conisch vat (fastfermenter) gedaan. Dat is geen succes omdat de drap zorgt dat het verstopt raakt.
Ik zou dus een emmer gebruiken

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK. Dus met een beetje van dit en een beetje van dat;

en dan een beetje van zus er bovenop;

een lekkere borrel? Zo makkelijk zal dat haast toch niet zijn? Er zat niks anders op; dit moest natuurlijk uitgeprobeerd. En ik heb het recept tot de letter gevolgd met één kleine variatie; van de 4,5 kilo suiker heb ik 3,5 kristalsuiker gebruikt en 1 kilo rietsuiker.

Ik heb suiker opgelost in heet water;

en daar roggebrood aan toegevoegd en nog een minuut of vier, vijf laten pruttelen.

In de emmer, aanvullen tot zo'n 27 liter en laten afkoelen. Broodgist van een paar duppen per zakje erop, kruisje geslagen en......

Ja hoor; zoals 'beloofd' heeft het waterslot een week of vier staan borrelen. En er komt zo'n prachtig heldere stookwijn uit;

Stoken maar!

Ik heb heel voorzichtig gestookt (als ik een temp had van 65 gr al terug naar 80% vermogen, en dan steeds 10% vermogen teruggenomen - tot ik op 35% vermogen stook en op 90 gr. celsius zit (in de 'pijp' zo'n 80-85 gr). En dat loopt dan heel heel langzaam op, bij een mooi rustig druppeltempo. Uit 23 liter stookwijn haal ik een kleine 5 liter (!) borrel;

met niet alleen een ongelooflijke 45%

maar vooral een verbazend zachte smaak, inderdaad prima drinkbaar 'zo uit de ketel'. Ik zou het geen whisky noemen maar eerder een superlekkere jonge jenever (die inderdaad wat richting roggejenever gaat).

Ik heb het gistbed verdeeld over twee gistemmers en daar weer nieuwe 'mix' van suiker, roggebrood en water op gedaan (wel eerst afgekoeld tot kamertemp). De ene emmer ging weer spontaan gisten, de ander heb ik 'geholpen' met een nieuw zakje gist. Ik denk dat je het opsplitsen beter niet kunt doen. De tweede emmer 'eerste generatie' zit nu in de ketel en daarvan hergebruik ik het hele gistbed, plus wat 'backset' van de eerste stook.

Eigenlijk is het dan goed en klaar, inderdaad een 'true' recipe en het is toch wel veel minder gedoe dan het schroten van mout en maisschen en wat dies meer zij. Wel neig ik nu naar het wegzetten van een grote fles (5 liter) met enkele koffieboontjes, een klein stukjs sinasappelschil, half kaneelstokje en een stukje vanillepeul - dus 'smaakmakers' in heel kleine hoeveelheid zodat je de smaak (hopelijk) heel subtiel een klein beetje complexer kunt maken. Ik weet nog niet of ik dat ga doen; maar iets in mij zegt 'noem het maar gewoon een roggeborrel' ipv whisky - dan mag je er lekker mee doen wat je wilt.......

Wat een rendement, goedkoper kun je geen borrel maken denk ik.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad voor een appel en een ei een mooie hoeveelheid heerlijke borrel. Leg toch maar wat aan de kant op wat eiken snippers en je zal zien dat je het straks wel whisky durft te noemen!  Maar blank is hij ook al erg lekker he ?

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met het aantal liters dat je zo bij elkaar stookt kun je van alles uitproberen natuurlijk (en dat ga ik ook doen) - ik zal je tip gaan opvolgen in elk geval.

Ik heb trouwens ook zo’n “gin basket”, lijkt me ook wel een manier om hier nog meer (en andere) smaken uit te krijgen. Fruitiger of rokeriger, of bloemiger, of kruidiger, hmmmm..... ik zie er wel een meerjaren project in.....?

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En inderdaad, blank issie ook al erg lekker, belachelijk lekker zelfs. Ik vind dit zachter en lekkerder dan ‘Obstwasser’, ‘Palinka’ of ‘Slibovitz’ eigenlijk.

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aan het eind van de stook kwam er bij mij trouwens iets of wat olie/vet mee, uit het roggebrood denk ik. Kan volgens mij geen kwaad, maar als ik dat de volgende keer ook weer zie stop ik wel met de stookbeurt (dan heb ik toch al meer dan genoeg opbrengst en zo'n zuiver/helder mogelijk eindresultaat).

Beantwoorden
Pagina 23 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?