Mijn ervaring is dat de eikensmaak al heel snel gaat overheersen, dus pas op. Het is veiliger de eikensnippers apart te macereren en dit eikenextract later naar smaak aan je stooksel toe te voegen. Als de eikensmaak al goed te proeven is, is de kleur nog steeds heel licht. Daarom voeg ik donkere basterdsuiker toe. Professionele whiskystokers voegen ook caramel toe voor de kleur.
Bedankt voor je antwoord Jantje, ik ga dan sowieso maar terugverdunnen naar zo'n 40%, dan gaat het macereren wat langzamer en kan ik ook tussendoor proeven.
als de kleur te wensen overlaat zal ik voorzichtig wat basterdsuiker toevoegen.
Ik heb al vaker gedacht om van verschillende ingrediënten een extract te maken, je kan dan veel beter de smaak en toevoegingen controleren.
maar hoe maak je een eiken extract ?
https://stillspirits.com/products/top-shelf-cedar-oak
Ik denk dat Stookwinkel deze wel kan leveren, is ook een onderdeel van de whisky profile kit van Still Spirits (ook te koop bij Stookwinkel)
Als je al snippers hebt kan je het net zo goed zelf maken. Ik doe zo'n 30 gram snippers in 200 ml alcohol 85% en laat dat een paar weken trekken. Da's meer dan genoeg voor een liter of 10. Jouw stooksel van 75% kan ook prima.
Simpel zelf te maken dus zo'n eiken extract, ga ik maar eens proberen.
vraag mij af of een extract toevoegen hetzelfde is als lang laten rijpen op eiken ?
Mijn gestookte roggebrood whisky staat nu alweer wat dagen op eiken en ik moet zeggen dat hij nu al heerlijk smaakt.
Ik ben geen echte whisky kenner maar vind de smaak meer iets lijken op een roggejenever (hoewel ik roggejenever weer veel vind hebben van whisky).
affijn, het is een heel erg lekkere borrel en heb hier nu 4,5 ltr. staan dus voorlopig ben ik voorzien.
het leukste vind ik eigenlijk dat het recept zo eenvoudig is, mijn cornflakes stookwijn borrelt nog maar ben ook zeer benieuwd naar dat eindproduct
Mijn roggebrood Mash staat al bijna 3 weken te gisten, hoe lang moet ik nog wachten om met stoken te beginnen?. Groet, @ndré??
Duurde bij mij ook drie weken. Heb toen sg gemeten (994). Ondanks het feit dat hij nog af en toe bubbelde toch koel gezet. Met deze temperaturen uw gistingsvat buiten zetten en na een drie/vier dagen kun je afhevelen en stoken.
Heb de indruk dat de tweede generatie vlotter loopt.
Ik heb de roggebrood whiskey nu alweer een tijdje op eiken staan en vind hem echt heel erg lekker, het is nu geen roggejenever meer maar echt een whiskey ...geduld hebben is bij zelf stoken echt het moeilijkste onderdeel als je het mij vraagt.
de cornflakes whiskey is ook gestookt en staat nu alweer een weekje op eiken, ik heb het nog niet geproefd maar vraag mij af of het net zo lekker wordt als de roggebrood whiskey.
omdat ik de roggebrood whiskey zo lekker vond heb ik meteen een 2e generatie gemaakt, mijn eerste generatie stond ook ruim drie weken tot een maand te pruttelen. Ben benieuwd hoe deze 2e generatie gaat verlopen en smaken.
weet iemand hoeveel generaties je door kan gaan ?, oftewel bij welke generatie ga je geen verschil meer proeven ?
De smaak van rogge is overheersender dan de cornflakes. Die is echt smooth
Wat je nu kan proberen is .... rogge en Corn bij elkaar... Krijg je een heele mooie "shine
Bij de rogge ben ik tot en met de 4e generatie gegaan.... De smaak was er steeds overtuigender in....
Goed om te weten Oengabunga !, dan kan ik nog even door.
Hoeveel liter van je 1e generatie doe je bij de 2e generatie ?
ik heb nu 14 liter van de eerste generatie gebruik, daar mijn roggebrood en suiker aan toegevoegd (ca 5 liter) en dan nog zo'n 5 liter water om aan te vullen... dit alles staat nu met de gist lekker te pruttelen.
Mijn cornflakes whiskey staat nu ruim een week op eiken en is op dit moment zeker nog niet zo lekker als de roggebrood whiskey na een week, maar dat mixen is een goed idee
Hallo Freek vertel hoe maak je een tweede generaties wat er uit en wat er in graag je reaktie mag ook op [email protected]
Door alle positieve verhalen hierboven ben ik ook maar eens Odin's whisky gaan maken. Met wat minder roggebrood (1,25 kg ipv 1,5) omdat mijn vrouw daar al aan was begonnen... Omdat ik wel hou van een lichte turfsmaak heb ik 1 kg rookmout toegevoegd die ik eerst met de staafmixer heb gecrusht. Na een ruime week vergisting ben ik dit gaan stoken in mijn Smartstill. Nu zullen de puristen wel roepen dat het een whiskyketel moet zijn, maar ook met een Smartstill komen veel smaken mee. Het nadeel van veel bijsmaakjes als je zuivere alcohol wil is nu juist een voordeel.
Ik heb geen echte striprun gedaan, maar ben meteen begonnen met het maken van cuts. Per 4 liter stookwijn 100 ml voorloop, 3 cuts van 200 ml en 200 ml naloop. De helft hiervan ben ik meteen kunstmatig gaan verouderen (10 uur op 50 graden in de oven waarvan 4 uur met open dop). De voor- en naloop waren na het verouderen nogal goor dus die heb ik weggegooid. De 3 cuts verschilden nauwelijks van smaak dus heb ik die bij elkaar gedaan.
De andere helft verdund naar 20% en voor de tweede keer gestookt. Per 4 liter 200 ml voorloop weggegooid en de rest inclusief naloop op dezelfde manier verouderd. Ook nu zat er na de veroudering weinig smaakverschil tussen de cuts en de naloop smaakte ook niet verkeerd, dus heb ik alles bij elkaar gegooid.
Het eindresultaat van beide batches smaakte op zich prima, maar een whisky kan je het niet noemen zoals VSOP al eerder opmerkte. De 2 keer gestookte batch was iets minder uitgesproken van smaak. Mijn doel was om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van Chivas Regal 12Y: "aroma's van sherry, rook, appel, vanille, honing, hazelnoot en butterschotch".
De turf- en rooksmaak van de rookmout zat er wel in, maar de rest niet. Na een hoop geëxperimenteer en proeven (hihi) lijkt de smaak nu echt op het origineel. Om deze smaak te krijgen heb ik 4% droge sherry, 12% zelfgestookte calvados, per liter 0,5 gram vanillesuiker, 0,05 ml butterscotch essence, een paar druppels hazelnotensiroop en 1 tl donkere basterdsuiker toegevoegd. Daarnaast het extract van amerikaans eikenzaagsel dat overeenkomt met 0,75 gram/liter.
Leuk om te lezen dat je er rookmout aan toegevoegd hebt.
ik heb geen idee wat rookmout is en waar je dat kan kopen ??, bij mij staat nu de 2e generatie te gisten maar ga bij de volgende stook ook maar eens iets experimenteren met jouw toevoegingen.
ik heb ook nog een paar liter gestookte cornflakes whiskey staan op eiken, over die smaak ben ik minder enthousiast, kan ik daar alvast mee experimenteren
gezien het enthousiasme over de roggebroodwhisky, wilde ik er ook snel mee aan de slag. maar ook ik had geen gistvoeding. dus heb ik whiskygist prestige wd van de stookwinkel gebruikt.
qua ingrediënten ook heel simpel gehouden:
5 kg kristalsuiker
3 doosjes fries roggebrood (van de aldi) à 500 gr
whiskygist prestige wd
schepje citroenzuur (om kristalsuiker te doen inverteren)
25 liter stooksel van gemaakt en twee weken laten borrelen. en ik ben zeer tevreden over de smaak. echt lekker, een beetje zoetig ook. inderdaad - zoals eerder opgemerkt - zonder rijping al erg goed. ik heb er ruim 5 liter à 45% aan overgehouden (tweemaal gestookt in de t500 met koperen helm). dat staat nu nog lekkerder te worden op 100 gram houtsnippers.
en nou maar eens zien of ik er een week of twee vanaf kan blijven...