Meten is weten π
Ik neem aan dat je het start SG niet hebt gemeten dus wordt het een beetje gokken wat je resultaat is. Wat Jan schreef; het kan heel goed zijn dat alles al vergist is.
Β
Zelf zou ik, wanneer het resultaat niet bevalt, niet de boel opwarmen. Als je vergisting weer op gang komt wordt het vanzelf al weer een stuk warmer. Als gist zou ik wel rumgist nemen, dat vormt esters die je wilt.Β
Ik had geen metingen gedaan in het begin omdat dat met een melassemengsel geen zin zou hebben. Morgenavond eens kijken wat ik kan bereiken.
We horen het wel π
Ik kon het toch niet laten. Gemeten met de refractometer (eerst geijkt met water en wodka) en die gaf 25 procent aan. Nooit geweten dat ik zulke goede stookwijn kon maken HAHAHA, nee daar schiet ik niets mee op.
Toen een klein pond rietsuiker toegevoegd, alsof je een suikerklontje in de cola gooit: een lichtbruine schuimlaag, die na het roeren weer is verdwenen. Nu het deksel met waterslot er weer op en afwachten. Temperatuur is nu 19 graden.
Iemand nog tips of verklaringen ? Alles is van harte welkom, ik wil zoveel mogelijk leren en ga daarom niet meteen alles door de WC spoelen.
Met een alcohol refractometer kun je je stookwijn niet meten. Het bereik ervan is niet goed. Je moet een refractometer hebben met een SG en/of Brix, Plato schaal.
De schuimlaag die je hebt gezien bij het bijvoegen van de rietsuiker is waarschijnlijk de CO2 geweest (zoals je ziet wanneer je suiker bij de cola doet).Β
Dank je Erik, weer wat geleerd. Inmiddels is de temperatuur iets omhoog en heb ik een paar blupjes gehoord. Ik denk nu weer een week laten staan, dan klaren en stoken met de copperdome ?
Dan zal de vergisting wel weer op gang zijn gekomen. Lekker uit laten gisten en dan inderdaad stoken met de copper dome.
Voor de eerste keer rum gemaakt.
dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.
2220 gr Molasses
4,5 kg ruwe rietsuiker.
aangevuld tot 25 liter
Alcotec Rum Turbo 1 st.
leverde het volgende op toen hij uitgegist was.
1e striprun 4.8 liter van 55%
2e stook 2,4 liter van 70 % en 500ml van 45%
De eerste 120 ml van de tweede stook apart in een fles gedaan mooi om de BBQ mee aan te steken.
Smaakt al prima maar heb een 5 liter eikenΒ vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu .......wachten....... wachten ........wachten tot eind september 2019
https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541
Β
Pas op voor het Angels Share. Een 5 liter vat geeft veel aan de engelen.
Klinkt als een klein offer, in ruil voor al die hemelse liefde die je er vast voor terugkrijgt,
gewoonΒ zo: Bam! in je glas! haha
En daar voorafgaand een dik jaar op moeten wachten...respect!
Er zijn mensen die van SM houden. Maar als je het geduld kan opbrengen.......
Klinkt als een klein offer
Ik vond het iedere keer een groot offer. Van de 4,5 liter die in het vat ging hield ik minder dan de helft over π
Dat is de reden dat ik niet in mijn 30 liter vat rum durf te kijken. Maar als ik de kraan open zet loopt het goud er nog steeds uit. En anders heb ik een plaatsje in de hemel verdiend. Niet verdiend, gekocht hahah.Β
Niet verdiend, gekocht hahah.Β
Dat is ook een verdienste toch, helemaal zelf gemaakt en geschonken π
Β
Ik denk dat er met een 30 liter vat niet zoveel verdampt als met een 5 liter vat. In een 200 liter vat moet de whisky 3 jaar en 1 dag zitten en dan verdampt er maar een klein percentage. De contacttijd in een klein vat is vele malen groter en daardoor verdampt er ook veel meer.Β
Toch maar eiken balken in een fles dan.Β
De helft kwijt (!), volgens mij zijn dat geen engeltjes maar bengeltjes,Β
die er aan gezeten hebben.
In klein vat verlies je veel maar 40% of meer is wel heel veel.
Of is het een vers vat geweest en is het de 2e keer minder?
Opteren voor inox vaten dan. (RVS)
Wildcamera er op, misschien een kaal koppie in beeld. π π π
Alvast goed om te weten.
Β