Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 4 / 9

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit was de tweede keer dat ik het vat gebruikt heb en beide keren was er zoveel weg. Ik heb bijna dagelijks gekeken of het niet ergens lekte, alles droog. Stiekeme drinkers heb ik ook niet meer in huis. Volgende keer maar snippers denk ik. 

Beantwoorden
Locutus
Berichten: 11
(@locutus)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog 750ml van 70% achter de hand om het vat bij te vullen dus als de engeltjes het rustig aan doen en niet de helft van mn vat leeg gaan drinken hou ik voldoende over voor een feesie. 

Vat is trouwens nieuw.

Zit er nu een maand in en gisteren stieken een paar druppels geproef maar dat belooft veel goeds. Snap nu ook waarom de engeltjes op bezoek komen.

Nog 29.853.361 seconden te gaan en dan is hij klaar dat wordt smullen.

 

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je je vat neer zet. In de woonkamer naast de kachel of bv in de kelder. En dan natuurlijk het duiveltje die je om de zoveel tijd wat laat proeven om de smaak te testen. 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo, ik ben nieuw op deze site, zojuist geregistreerd. Ik had hier wat eerder moeten kijken in plaats van op eigen houtje rum te maken, maar het is redelijk gelukt. Hier een tip waar je suikerrietmelasse kunt bestellen. Melasse wordt gebruikt in een zweverige vorm van ecologisch tuinieren, de melasse fungeert daarbij als voeding voor efficiente microorganismen die vermeerderd worden in vergistingstanken. Zoek dus naar EM, efficiënte microorganismen  of ga naar deze leverancier, is redelijk betaalbaar en levert snel;  https://www.emwinkel.nl/product/rietsuikermelasse-a/

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Laat ik als vers lid maar meteen in huis vallen met een vraag over rijpen op hout. Ik wil mijn rum rijpen op snippers in glazen flessen, rijpen op een vat is mij niet rendabel genoeg, duurt me te lang en ik moet weer investeren in een duur vat. Maar over het gebruik van de snippers zit ik wel vol twijfel, wat geeft de beste smaken? De aangegeven dosering ligt tussen de 5 en 30 gr per liter en de contacttijd van enkele dagen tot enkele maanden. Welke smaken komen eerst door, dus kan ik beter hoog doseren met een lage contacttijd of juist andersom, als ik zoveel mogelijk vanille of noten aroma naar voren wil laten komen?

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik lees hier allerlei verhalen over bubbelende watersloten maar ikzelf gebruik helemaal geen water in het waterslot tijdens de actieve vergisting. Volgens de voorschriften van de turbogisten moet dat helemaal niet, rum wordt ook in open bakken vergist en volgens het boek 'Yeast'  moet gist gewoon zuurstof hebben omdat het anders verstikt, zich niet vermeerdert of minder vitaal is en off flavours gaat geven. Ik plaats wel een waterslot, tegen invallend stof, maar vul hem niet met water tijdens de actieve gisting. Ik monitor de vergisting door aan het vat te luisteren, een actieve vergisting hoor je bruisen en kun je ook ruiken aan het waterslot. Ik schud het vat regelmatig voorzichtig om CO2 af te voeren en off flavours te voorkomen, je laat je huisdieren tenslotte ook niet in hun vuil zitten. Zodra de vergisting duidelijk afneemt, doe ik water in het waterslot en schud daarna het vat waardoor het vrijgekomen CO2 de zuurstof uit het vat meteen verdringt. Ik blijf schudden om CO2 af te voeren tot de vergisting echt klaar is. NB. Ik  kook nooit de hele mash maar een zo klein mogelijk volume en vul daarna bij met kraanwater. Dit kraanwater kan ik middels een douche in het vat spuiten waardoor ik het belucht, vindt de gist heerlijk. Met koken voer je veel zuurstof af.

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben zelf aangenaam verrast door het toevoegen van eiken in mijn destilaat (zie diverse topics over het hoe en waarom). Ik kende het alleen van Wiskey. Aangezien ik mijn stooksels alleen met fruit maak en nooit hout toevoegd heb, heb ik het laatst toch gedaan op 'palinka' van appel van 67%. Het volmaakte stookboek raad 65% aan. Nadat ik de snippers (gedroogd eiken geklieft met bijl daarna 1 uur in oven)er na een week uitgefilterd had, roken de houtsnippers 100% naar vanille. Vraag me niet hoe het komt maar het leek net of ik aan een vanillestokje rook. Maar vind nu dat het erg naar wiskey smaakt en mis een beetje de appelsmaak. Ik weet dat men in roemenie enkele taken van kers of appelboom toevoegen aan hun stooksel als hier om een of andere reden een bijsmaak aan zit om dat te maskeren. Momenteel heb ik diverse wekpotten staan appel, framboos, pruim met eiken om te kijken wat het doet met de smaak.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb zelf ook een paar van mijn zoete likeurtjes (sinaasappel, braam, cacao) op hout gezet. Ik had de likeuren allang op smaak, zoetheid en sterkte gebracht, 40% dus. Ik heb ze slechts een dag of drie op tweedehands snippers gezet en de smaak verrijkte de likeuren heel duidelijk. Waar de sinaasappellikeur eerst als gewone cointreau smaakte werd ie met snippers voller van smaak, meer richting grand marnier. Veel vruchtenlikeuren worden lekkerder, voller, ronder van smaak door een kruidige toon erbij, ik kombineer koekkruiden (speculaas, ontbijtkoeksmaak) of cacao met vruchten, maar hout geeft een subtieler effect. Begrijp ik nu uit Cobus reactie dat het het roken van het hout is wat de vanillesmaken geeft? Dus geeft heavy geroosterd amerikaans eiken dan meer vanille dan medium gerookt? En moet je dan kort of lang trekken? Ik kan me voorstellen dat je bij lang trekken het hout helemaal van zijn aroma's leegzuigt en teveel viezige smaakjes meeneemt.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je geen suiker toevoegt krijg je, logisch, minder alcoholopbrengst dus je rum wordt relatief duur. Natuurlijk krijg je wel veel meer melassesmaken in je rum maar ik kan me voorstellen dat je daarin ook kunt doorschieten. Sowieso zijn er verschillende gradaties melasse, de blackstrap zou ik zeker met toevoeging van suikers doen. Ikzelf maakte mijn rum wel met 4,5 kg gewone suiker tegen 2,5 kg melasse, maar ben van plan om nog een enkele heel melasserijke stook te maken die ik later naar smaak kan bijmengen met de rest. Voor het eindprodukt meng ik  melasserijke white rum met de minder melassesterke white rum en de op hout getrokken rum.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer alles opeens begint te bruisen als je suiker toevoegt, hoeft niet te betekenen dat de gist meteen de suikers omzet en er dus tekort aan suiker was. Wanneer je suiker in cola gooit krijg je hetzelfde effect, de CO2 komt opeens vrij. Dus dat zou hier ook nog aan de hand kunnen zijn geweest, teveel CO2. Toen het stagneerde was zijn temperatuur heel hoog dus er is kort daarvoor nog een heel actieve vergisting geweest. Als er veel CO2 in het water zit, kan dat de gist ook belemmeren in zijn ontwikkeling. Ikzelf schud altijd de vaten tijdens de vergisting om CO2 laag te houden. Doe dit met beleid anders krijg je suikerwater aan het plafond. En ik belucht mijn suikeroplossing zo goed mogelijk voordat de gist erin gaat. Een vitale gist legt nu eenmaal minder snel het loodje.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na een uur in de oven rook het hout naar vanille. Verleden tijd van ruiken dus. 😀

 

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

arak, bedankt voor de grafiek. Die heeft me doorgeleid naar wat uitgebreide informatie over hout. Ik ga me even inlezen.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even een opmerking over de houten vaatjes en dat aandeel voor die rotengelen. Die alcohol verdamt via de poreuze wanden van het vaatje. Zou je het vaatje in krimpfolie kunnen wikkelen om de verdamping te beperken of verstik je het daarmee?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een waterslotje is net als de zwanenhals onder de gootsteen een water buffertje alleen om het geur vrijkomen tegen te gaan maar wel de CO2 te laten ontsnappen . Gewoon afdekken met linnen doek of vochtige thee doek is afdoende .

Beantwoorden
Locutus
Berichten: 11
(@locutus)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo de rum heb ik uit het vat gehaald.

heeft er 6 maanden in gezeten en ben zeer tevreden met het resultaat.

De boel verdund naar 40% even laten rusten en dan lekker van genieten 

opbrengst verdund naar 6,5 liter van 40 %  niet slecht dacht ik zo.

Beantwoorden
Pagina 4 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?